Вплив строків сівби на динаміку формування листкової поверхні і маси коренеплоду пастернаку посівного (Pastinaca Sativa L.)
Keywords:
Pastinaca sativa L., пастернак посівний, корене¬плоди, строки сівби, площа листківAbstract
Основним завданням, поставленим перед овочівництвом, є поліпшення постачання населення свіжою продукцією за рахунок збільшення виробництва і розширення асортименту. Пастернак за об’ємами виробництва поступається іншим овочевим культурам, але є унікальним джерелом вітамінів, легкорозчинних мінеральних солей та ефірних олій. Всі ці компоненти регулюють процеси обміну речовин в організмі людини і вкрай необхідні цілорічно.
Необхідність у вивченні широкого діапазону строків сівби (період з 01.04 по 10.06) пояснюється її тривалим періодом і необхідністю встановлення допустимих строків сівби, які не призводять до істотного зниження врожайності. Актуальність уточнення строків сівби пастернаку посівного у певних ґрунтово–кліматичних умовах викликане появою нових сортів, концентрацією виробництва, збільшенням посівних площ.
Дослідження проводилося у 2015–2016 роках на дослідному полі кафедри овочівництва у НДП "Плодоовочевий сад" НУБіП України, на посівах пастернаку посівного (Pastinaca sativa L.) сорту Стимул.
Проведені дослідження показали, що максимальна продуктивність рослин залежить від складових технологій вирощування, особливо від строків сівби, які будуть забезпечувати формування оптимальної площі листків та тривалості її фотосинтетичної активності. Більш пізні строки сівби пастернаку посівного призводять до зменшення темпів росту та розвитку рослин. Це, в свою чергу, має безпосередній вплив на наростання маси коренеплодів.References
Корнієнко С. І. Науково–практичні підходи селекції і насінництва петруш-ки та пастернаку. Теорія і практика / С. І. Корнієнко, Т. К. Горова, Л. Ю. Штепа, та ін. – В.: ТОВ «Нілан–ЛТД», 2015. – 152 с.
Пузік Л. М. Формування товарного урожаю пастернаку / Л. М. Пузік, О. І. Філімонова // Вісн. ХНАУ ім. В.В. Докучаєва – Харків. – 2012. – № (12). – С. 191-195.
Каратаев Е. С. Настольная книга овощевода: Справочник / Е. С. Кара-таев, Б. Г. Русанов, А. В. Бешанов и др. – М.: Агропромиздат, 1990. – 288 с.
Красочкин В. Т. Культурная флора СССР. Т. 19. Корнеплодные расте¬ния / Б. ?. Сечкарев, Л. В. Сазонова, Л. ?. Левантовская. – Л.: Колос, 1971. – 436 с.
Ничипорович А. А. Фотосинтез и урожай / А. А. Ничипорович. – М.: Знание, 1966. – 48 с.
Паламарчук В. Д. Біологія та екологія сільськогосподарських рослин / В. Д. Паламарчук, І. С. Поліщук, С. М. Каленська, Л. М. Єрмакова. – В.: ФОП Рогальська І.О., 2013. – 713 с.
Максимов Н. А. Краткий курс физиологии растений / Н. А. Максимов – М.: Сельхозиздат, 1948. – 495 с.
Бондаренко Г. Л. Методика дослідної справи в овочівництві і баштан-ництві / За ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. – X.: Основа, 2001. – 369 с.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).