Особливості формування показників якості зерна кукурудзи за різних технологій вирощування в умовах Лісостепу Правобережного
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2019.02.029Keywords:
No-till, система обробітку ґрунту, протеїн, гібридAbstract
Зерно кукурудзи є джерелом сукупної енергії та поживних речовин для харчування людини, тварин та птахів. Раціональне використання зерна кукурудзи залежить від якості, яка визначається умовами вирощування. Тому для вивчення реакції нових гібридів кукурудзи та формування якісного зерна необхідно проводити польові і лабораторні досліди. Метою дослідження було встановлення залежності впливу моделей технології вирощування кукурудзи на рівень урожайності, якості та поживності зерна. Було застосовано польовий метод в поєднанні із візуальним, ваговий, фізіологічний, біохімічний, розрахунково-порівняльний та статистичний.
В статті подано показники якісного та поживного складу зерна гібридів кукурудзи різних груп стиглості вирощених в умовах Лісостепу правобережного за різних технологій обробітку ґрунту. Висвітлено ефективність вирощування кукурудзи в роки із різним вологозабезпеченням. Виявлено вплив гідротермічних ресурсів регіону та організованих факторів на формування величини та показники якості зерна гібридів кукурудзи. Подано варіювання показників хімічного складу зерна гібридів кукурудзи від конкретних гідротермічних умов вирощування. Визначено величину виходу сирого протеїну з урожаю зерна кукурудзи за різних технологій вирощування.
Сучасне зерновиробництво має базуватись на використанні енергозберігаючих технологій, які передбачають ефективне використання генетичних можливостей рослин кукурудзи та забезпечать високий поживний склад зерна без застосування додаткових енерговитратReferences
. Flores, Edgar & Dela Cruz, Renita & Cecilia R. Antolin, Ma. (2016). Environmental performance of farmer-level corn production systems in the Philippines. Agricultural Engineering International : The CIGR e-journal. 18. 133-143.
Fox, Glen & J. O'Hare, Tim. (2017). Analysing maize grain quality. Achieving sustainable cultivation of maize. Volume 1, pp.237-260.
https://doi.org/10.19103/AS.2016.0001.14
Gwirtz, Jeffrey & Garcia-Casal, Maria N. (2013). Processing maize flour and corn meal food products. Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/nyas.12299
H. Houx, James & Wiebold, William & Fritschi, Felix. (2016). Long term tillage treatment effects on corn grain nutrient composition and yield. Field Crops Research. 191. 33-40. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2016.04.002
M. R. Correia, Paula & M. Soares, Andreia & Brites, Carla. (2016). Quality Characteristics of Maize Flours and Breads. ETP International Journal of Food Engineering.
https://doi.org/10.18178/ijfe.2.2.113-118
Nunes, Márcio & van Es, Harold & Schindelbeck, Robert & James Ristow, Aaron & Ryan, Matthew. (2018). No-till and cropping system diversification improve soil health and crop yield. Geoderma. 328.
https://doi.org/10.1016/j.geoderma.2018.04.031
Rocha-Villarreal, Veronica & Hoffmann, Jessica & Vanier, Nathan & Serna-Saldivar, Sergio & García-Lara, Silverio. (2018). Hydrothermal treatment of maize: Changes in physical, chemical, and functional properties. Food Chemistry.
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.05.003
Hibrydy i sorty kukurudzy / Uklad.: Ye. M. Lebid, B. V. Dziubetskyi, V. S. Tsykov ta in.(2000). [Hybrids and varieties of corn]. Vinnytsia. [in Ukrainian].
Hlushko V. V. (1996). Bilok yak skladova chastyna pozhyvnoi tsinnosti opeikovoi kukurudzy [Protein as a component of the nutritional value of maize]. Biuleten Instytutu zernovoho hospodarstva UAAN. Dnipropetrovsk, Vyp. 1. S. 48-52. [in Ukrainian].
Dovidnyk pozhyvnosti kormiv [Handbook of feeding nutrition] / M. M. Karpus, S. I. Karpovych, A. V. Maliienko ta in.: pid red. M. M. Karpusia. (1988). 2-e vyd., pererob. i dop. K.: Urozhai, 400 s. [in Ukrainian].
Kramarev S. M. y dr. (2000). Povыshenye soderzhanyia belka v zerne kukuruzы putem optymyzatsyy azotnoho pytanyia rastenyi [Increase of protein content in corn grain by optimizing nitrogen nutrition of plants]. Kukuruza y sorho. №1. S.13-16. [in Ukrainian].
Kur'iaha V. H. (2005). Fiziolohiia roslyn [Plant physiology]. Chast. 1. Navch. pos. dlia stud. den. i zaochn. form navch. spets. "Biolohiia". Vinnytsia: Hipanis,. 100 s.
Ofitsiinyi sait USDA. Departament silskoho hospodarstva SShA: baza danykh vyrobnytstva, rozpodilu ta spozhyvannia v sviti ta v rozrizi krain [Official USDA Website. US Department of Agriculture: Database of production, distribution and consumption in the world and in the countries]. URL: http://apps.fas.usda.gov/psdonline/psdHome.aspx (data zvernennia: 11.12.2018).
Ofitsiinyi sait Yevrostat [Eurostat official website]. URL: http://ec.europa.eu/eurostat/portal/page/portal/eurostat/home (data zvernennia: 10.12.2018).
Petrychenko B.F. ta in. (2016). Efektyvnist systemy zemlerobstva no-till u pravoberezhnomu Lisostepu Ukrainy [Efficiency of the farming system no-till in the right-bank forest-steppe of Ukraine]. Kormy i kormovyrobnytstvo: mizhvid. temat. nauk. zb. (NAAN, In-t kormiv ta sil. hosp-va Podillia). Vinnytsia: FOP Danyliuk, Vyp. 82. S. 179-184. [in Ukrainian].
Petrychenko V. F. (2003). Naukovi osnovy staloho rozvytku kormovyrobnytstva v Ukraini [Scientific fundamentals of sustainable development of feed production in Ukraine]. Kormy i kormovyrobnytstvo: mizhvid. temat. nauk. zb. Vinnytsia: Tezys,. Vyp. 50. S. 3-10. [in Ukrainian].
Petrychenko V. F. (2003). Naukovi osnovy formuvannia syrovynnoi bazy vysokobilkovykh inhrediientiv dlia kombikormovoi promyslovosti [Scientific bases of formation of the raw material base of high protein ingredients for the feed industry]: zbirnyk materialiv. Stan ta perspektyvy rozvytku kombikormovoho vyrobnytstva Ukrainy. I Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiia "Ukraina - kombikormy 2003" (m. Kyiv, 2-3 bereznia 2003 r.). K.,. S. 10-12. [in Ukrainian].
Petrychenko V. F., Kamenshchuk B. D. (2009). Otsinka yakosti zerna hibrydiv kukurudzy riznykh hrup styhlosti [Grain quality assessment of maize hybrids of different maturity groups]. Kormy i kormovyrobnytstvo: mizhvid. temat. nauk. zb. Vinnytsia,. Vyp. 65. S. 3-10. [in Ukrainian].
Yanosh Nad. (2012). Kukurudza [Maize]. Vinnytsia: FOP Korzun D.Yu., 2012. 580 s. [in Ukrainian].
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).