Особливості формування показників якості зерна кукурудзи за різних технологій вирощування в умовах Лісостепу Правобережного
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2019.02.029Ключові слова:
No-till, система обробітку ґрунту, протеїн, гібридАнотація
Зерно кукурудзи є джерелом сукупної енергії та поживних речовин для харчування людини, тварин та птахів. Раціональне використання зерна кукурудзи залежить від якості, яка визначається умовами вирощування. Тому для вивчення реакції нових гібридів кукурудзи та формування якісного зерна необхідно проводити польові і лабораторні досліди. Метою дослідження було встановлення залежності впливу моделей технології вирощування кукурудзи на рівень урожайності, якості та поживності зерна. Було застосовано польовий метод в поєднанні із візуальним, ваговий, фізіологічний, біохімічний, розрахунково-порівняльний та статистичний.
В статті подано показники якісного та поживного складу зерна гібридів кукурудзи різних груп стиглості вирощених в умовах Лісостепу правобережного за різних технологій обробітку ґрунту. Висвітлено ефективність вирощування кукурудзи в роки із різним вологозабезпеченням. Виявлено вплив гідротермічних ресурсів регіону та організованих факторів на формування величини та показники якості зерна гібридів кукурудзи. Подано варіювання показників хімічного складу зерна гібридів кукурудзи від конкретних гідротермічних умов вирощування. Визначено величину виходу сирого протеїну з урожаю зерна кукурудзи за різних технологій вирощування.
Сучасне зерновиробництво має базуватись на використанні енергозберігаючих технологій, які передбачають ефективне використання генетичних можливостей рослин кукурудзи та забезпечать високий поживний склад зерна без застосування додаткових енерговитратПосилання
. Flores, Edgar & Dela Cruz, Renita & Cecilia R. Antolin, Ma. (2016). Environmental performance of farmer-level corn production systems in the Philippines. Agricultural Engineering International : The CIGR e-journal. 18. 133-143.
Fox, Glen & J. O'Hare, Tim. (2017). Analysing maize grain quality. Achieving sustainable cultivation of maize. Volume 1, pp.237-260.
https://doi.org/10.19103/AS.2016.0001.14
Gwirtz, Jeffrey & Garcia-Casal, Maria N. (2013). Processing maize flour and corn meal food products. Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/nyas.12299
H. Houx, James & Wiebold, William & Fritschi, Felix. (2016). Long term tillage treatment effects on corn grain nutrient composition and yield. Field Crops Research. 191. 33-40. https://doi.org/10.1016/j.fcr.2016.04.002
M. R. Correia, Paula & M. Soares, Andreia & Brites, Carla. (2016). Quality Characteristics of Maize Flours and Breads. ETP International Journal of Food Engineering.
https://doi.org/10.18178/ijfe.2.2.113-118
Nunes, Márcio & van Es, Harold & Schindelbeck, Robert & James Ristow, Aaron & Ryan, Matthew. (2018). No-till and cropping system diversification improve soil health and crop yield. Geoderma. 328.
https://doi.org/10.1016/j.geoderma.2018.04.031
Rocha-Villarreal, Veronica & Hoffmann, Jessica & Vanier, Nathan & Serna-Saldivar, Sergio & García-Lara, Silverio. (2018). Hydrothermal treatment of maize: Changes in physical, chemical, and functional properties. Food Chemistry.
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.05.003
Hibrydy i sorty kukurudzy / Uklad.: Ye. M. Lebid, B. V. Dziubetskyi, V. S. Tsykov ta in.(2000). [Hybrids and varieties of corn]. Vinnytsia. [in Ukrainian].
Hlushko V. V. (1996). Bilok yak skladova chastyna pozhyvnoi tsinnosti opeikovoi kukurudzy [Protein as a component of the nutritional value of maize]. Biuleten Instytutu zernovoho hospodarstva UAAN. Dnipropetrovsk, Vyp. 1. S. 48-52. [in Ukrainian].
Dovidnyk pozhyvnosti kormiv [Handbook of feeding nutrition] / M. M. Karpus, S. I. Karpovych, A. V. Maliienko ta in.: pid red. M. M. Karpusia. (1988). 2-e vyd., pererob. i dop. K.: Urozhai, 400 s. [in Ukrainian].
Kramarev S. M. y dr. (2000). Povыshenye soderzhanyia belka v zerne kukuruzы putem optymyzatsyy azotnoho pytanyia rastenyi [Increase of protein content in corn grain by optimizing nitrogen nutrition of plants]. Kukuruza y sorho. №1. S.13-16. [in Ukrainian].
Kur'iaha V. H. (2005). Fiziolohiia roslyn [Plant physiology]. Chast. 1. Navch. pos. dlia stud. den. i zaochn. form navch. spets. "Biolohiia". Vinnytsia: Hipanis,. 100 s.
Ofitsiinyi sait USDA. Departament silskoho hospodarstva SShA: baza danykh vyrobnytstva, rozpodilu ta spozhyvannia v sviti ta v rozrizi krain [Official USDA Website. US Department of Agriculture: Database of production, distribution and consumption in the world and in the countries]. URL: http://apps.fas.usda.gov/psdonline/psdHome.aspx (data zvernennia: 11.12.2018).
Ofitsiinyi sait Yevrostat [Eurostat official website]. URL: http://ec.europa.eu/eurostat/portal/page/portal/eurostat/home (data zvernennia: 10.12.2018).
Petrychenko B.F. ta in. (2016). Efektyvnist systemy zemlerobstva no-till u pravoberezhnomu Lisostepu Ukrainy [Efficiency of the farming system no-till in the right-bank forest-steppe of Ukraine]. Kormy i kormovyrobnytstvo: mizhvid. temat. nauk. zb. (NAAN, In-t kormiv ta sil. hosp-va Podillia). Vinnytsia: FOP Danyliuk, Vyp. 82. S. 179-184. [in Ukrainian].
Petrychenko V. F. (2003). Naukovi osnovy staloho rozvytku kormovyrobnytstva v Ukraini [Scientific fundamentals of sustainable development of feed production in Ukraine]. Kormy i kormovyrobnytstvo: mizhvid. temat. nauk. zb. Vinnytsia: Tezys,. Vyp. 50. S. 3-10. [in Ukrainian].
Petrychenko V. F. (2003). Naukovi osnovy formuvannia syrovynnoi bazy vysokobilkovykh inhrediientiv dlia kombikormovoi promyslovosti [Scientific bases of formation of the raw material base of high protein ingredients for the feed industry]: zbirnyk materialiv. Stan ta perspektyvy rozvytku kombikormovoho vyrobnytstva Ukrainy. I Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiia "Ukraina - kombikormy 2003" (m. Kyiv, 2-3 bereznia 2003 r.). K.,. S. 10-12. [in Ukrainian].
Petrychenko V. F., Kamenshchuk B. D. (2009). Otsinka yakosti zerna hibrydiv kukurudzy riznykh hrup styhlosti [Grain quality assessment of maize hybrids of different maturity groups]. Kormy i kormovyrobnytstvo: mizhvid. temat. nauk. zb. Vinnytsia,. Vyp. 65. S. 3-10. [in Ukrainian].
Yanosh Nad. (2012). Kukurudza [Maize]. Vinnytsia: FOP Korzun D.Yu., 2012. 580 s. [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).