Формування урожаю селери коренеплідної залежно від схеми висаджування

Автор(и)

  • N. Sadovska Uzhhorod National University
  • H. Popovich Uzhhorod National University
  • A. Hamor Uzhhorod National University
  • E. Balazh Uzhhorod National University

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2018.294.170

Ключові слова:

селера коренеплідна, сорт, розсада, площа живлення, урожайність, побічна продукція

Анотація

Селера є однією з найбільш цінних пряно-смакових рослин, технологія вирощування якої потребує вивчення і удосконалення залежно від певних ґрунтово-кліматичних умов. Враховуючи це, актуальним є підбір оптимальної площі живлення сортів культури для низинної зони Закарпаття.

Досліди проводили у приватному господарстві (Ужгородський район, низинна зона Закарпаття). Селеру вирощували розсадним методом, у фазі 4-5 листків її висаджували у відкритий ґрунт за схемами: 45х20 см; 60х20 см; 50х30 см.

Після висаджування рослин у відкритий ґрунт виявлено, що відчутне зростання висоти (більше ніж удвічі для обох сортів) було зафіксоване через 30 діб після висаджування. Найбільшої висоти через місяць після висаджування (11,0 см) досягали рослини сорту Яблучна на варіанті зі схемою розміщення 50×30 см, а у сорту Едвард – на варіанті з площею живлення 60×20 см (10,0 см). Встановлено, що зі збільшенням висоти рослин збільшувалася також кількість листків. Найвищу врожайність коренеплодів для обох сортів (Яблучна – 15,5 т / га, Едвард – 14,0 т / га) було зафіксовано для варіанту з площею живлення 45×20 см. Очевидно, що за рахунок розміщення більшої кількості рослин на одиниці площі, максимальну урожайність побічної продукції (листків) отримано на варіантах з цією ж площею живлення. У сорту Яблучна середня урожайність листків була на рівні 15,3 т / га, а у сорту Едвард – на рівні 14,0 т / га.

Біографії авторів

N. Sadovska, Uzhhorod National University

PhD., Associate Professor

 
 

H. Popovich, Uzhhorod National University

PhD.  H., Associate Professor

A. Hamor, Uzhhorod National University

PhD.  H., Associate Professor

Посилання

Dydiv, Iv. V. (2015). Deyaki aspekty tekhnolohiyi vyroshchuvannya rozsady selery koreneplidnoyi [Some aspects of seedlings cultivation technology celery root crops]. Visnyk Ahroforum [Bulletin Agroforum], 3, P. 17-24.

Barabash, O. Yu. (2006). Biolohichni osnovy ovochivnytstva [The biological basis of vegetable growing]. Kyiv, Ukraine: Aristey, 344.

Bobos', I. M. (2009). Ahrobiolohichna otsinka sortiv selery (Apium graveolens L.), vyroshchenykh v umovakh Lisostepu Ukrayiny [Agrobiological evaluation of celery varieties (Apium graveolens L.) grown under the conditions of the forest-steppe of Ukraine]. Naukovyy visnyk NUBiP Ukrayiny [Scientific bulletin of Ukraine National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine], Vol. 133, P. 350-354.

Shelepko, V. F., Mel'nychenko, T. V. (2010). Biolohichni osoblyvosti sortiv selery koreneplidnoyi [Biological features of varieties of celery root]. Zb. naukovykh prats' UNUS [Collected Works of Uman National University of Horticulture], Vol. 73, P. 212-216.

Ulyanych, O. I. (2012). Nove v tekhnolohiyi vyroshchuvannya zelennykh i pryanykh ovochiv [New in the technology of growing green and spicy vegetables]. Zb. naukovykh prats' UNUS [Collected Works of Uman National University of Horticulture], 1-2, P. 51-58.

Ulyanych, O. I. (2011). Urozhaynist' sortiv selery koreneplidnoyi v Pravoberezhnomu Lisostepu [Crop yield of varieties of celeriac in the Right-bank Lisostepu]. Zb. naukovykh prats' UNUS [Collected Works of Uman National University of Horticulture], Vol. 73, P. 300-304.

Ulyanych, O .I. Didenko, I. A. (2016). Yakist' rozsady selery chereshkovoyi zalezhno vid sposobu vyroshchuvannya [Quality of seedlings of petiole celery depending on the method of cultivation]. Zb. naukovykh prats' UNUS [Collected Works of Uman National University of Horticulture]. Vol. 1, P. 28-31.

Bobos', I. M. (2012), Vplyv fotoaktyvnoyi radiatsiyi na vrozhaynist' sortiv selery v umovakh Lisostepu Ukrayiny [An effect of the photoenergetic radiation on productivity of the celery’s varieties in the conditions of Ukraine Forest-steppe]. Naukovi dopovidi NUBiP [Scientific reports of Ukraine National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine]. 4 (33), Available at: http://nd.nubip.edu.ua/2012_4/12bim.pdf

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-04

Номер

Розділ

Плодоовочівництво