Екстракція ксенобіотиків групи ПАВ з насіння соняшнику

Автор(и)

  • N. Yu. Hrybova National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2018.294.209

Ключові слова:

ксенобіотики, поліциклічні ароматичні вуглеводні, насіння соняшнику, екстракція, високоефективна рідинна хроматографія

Анотація

В роботі досліджено зразки насіння соняшнику та зразки насіння соняшнику після штучної контамінації розчинами аналітичних стандартів  ксенобіотиків групи поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ: бензо(а)антрацен, хризен, бензо(а)пірен, бензо(б)флуорантен). Визначено оптимальні умови гомогенізації зразків та умови екстракційного вилучення ксенобіотиків методом мацерації. Оптимальні умови запропоновано для здійснення процедури підготовки проб насіння соняшнику до дослідження вмісту ПАВ.

Досліджений метод підготовки проб полягає в отриманні олійної витяжки з хлороформного екстракту, отриманого методом мацерації, інтенсифікованої постійним перемішуванням зі швидкістю 200 обертів за хвилину протягом 3 годин за співвідношення хлороформ:сировина 1:10. Для екстракції застосовують подрібнене до розмірів частин ≤ 2,0 мм насіння соняшнику. Кількісний та якісний склад отриманих олійних витяжок ліпофільних ксенобіотиків групи поліциклічних ароматичних вуглеводнів досліджували методом високоефективної рідинної хроматографії з ультрафіолетовим детектором (ВЕЖХ/ФЛД), що був розроблений у структурному підрозділі НУБіП України для лабораторного контролю вмісту ПАВ в рослинних оліях.

В олійних витяжках зразків насіння соняшнику, що не були штучно збагачені ПАВ, виявлено перелік нормованих ксенобіотиків групи поліциклічних ароматичних вуглеводнів.

Посилання

U.S. EPA. IRIS (2017) Toxicological Review of Benzo[a]pyrene (Final Report). U.S. Environmental Protection Agency. Washington: DC, EPA/635/R-17/003F, 97.

Burdick, A. D. (2003). Benzo(a)pyrene quinones increase cell proliferation, generate reactive oxygen species, and transactivate the epidermal growth factor receptor in breast epithelial cells. Cancer Res, 63, 7825-7833.

Scientific Opinion of the Panel on Contaminants in the Food Chain on a request from the European Commission on Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Food. The EFSA Journal (2008). 724, 1-114.

Order of the Ministry of Health of Ukraine No 368, 13.05.2013

On Approval of State Hygiene Rules and Norms "Regulations on Maximum Levels

of Certain Pollutants in Food Products" available at: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0774-13 (14.06.2016)

https://doi.org/10.4172/2155-9600.1000463

Nesterova, L. O. (2018) Development of controls method for the isomers of polycyclic aromatic hydrocarbons in vegetable oils. Scientific Reports of NULES of Ukraine. Series: Agronomy: Electron version scientific prof. ed. № 286 URL:http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Agronomija/article/view/10875 (exit: 04.08.2018).

Kobervein, Yu. M. (1976) About the problem of the accumulation in sunflower seeds 3,4-benzpyrene during drying. Fat-and-oil industry N. 3, 17-19.

ISO 664:1990. Oilseeds - Reduction of laboratory sample to test sample.

Dmitrievsky, D. I. (2008). Technology of Medicines industrial production. The New Book, 280.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-01-04

Номер

Розділ

Загальна екологія