Апробація методики вимірювання вмісту залишкових кількостей пестицидів у плодах томатів

Автор(и)

  • N. Yu. Tereshchenko Bogomolets National Medical University
  • O. I. Khyzhan National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine http://orcid.org/0000-0002-2986-3251
  • L. O. Kovshun National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2020.01.088

Ключові слова:

плоди томатів, ксенобіотики, залишкові кількості пестицидів, апробація методики, хроматографія

Анотація

Встановлено величини, що характеризують придатність розробленої та апробованої методики виконання вимірювань вмісту залишкових кількостей пестицидів у плодах томатів. Встановлено, що робочий діапазон вимірювання залишкових кількостей пестицидів становить від 0,01 мг/кг до 1,0 мг/кг, похибка результатів випробування в рамках робочого діапазону не перевищує 10 %. Відсоток вилучення ксенобіотиків зі зразків встановлено в дослідженнях зразків плодів томатів, штучно збагачених пестицидами. Величина відсотку вилучення перебуває в діапазоні від 80% до 110 %, коефіцієнт варіації не перевищує 5 %. Стабільність методики встановлена впродовж 6 місяців у серії внутрішньолабораторних досліджень референтних зразків. Методика апробована в аналізі 53 зразків плодів томатів, 5 зразків томатної пасти та 10 зразків томатного соку. За результатами хроматографічного контролю на хроматограмах 47 зразків плодів томатів не було виявлено ксенобіотиків, виявлено один зразок плодів томатів та п’ять зразків томатної пасти ізі слідовими кількостями цільових пестицидів (азоксистробін, дельтаметрин, диметоморф, металаксил-М, піраклостробін), вміст яких не перевищував встановлених нормативними документами в Україні та ЕС гігієнічних норм.

Біографії авторів

N. Yu. Tereshchenko, Bogomolets National Medical University

кандидат хімічних наук,
доцент кафедри медичної та загальної хімії

O. I. Khyzhan, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

кандидат хімічних наук, доцент
доцент кафедри загальної, органічної та фізичної хімії

L. O. Kovshun, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

доктор технічних наук, доцент
Завідувач кафедри загальної, органічної та фізичної хімії

Посилання

Kolomiiets, Yu. V., Hryhoriuk, I. P., , Butsenko, L.M. (2015), Efektyvnist vplyvu funhitsydiv na zbudnykiv bakterialnykh khvorob tomativ. Visnyk ahrarnoi nauky, 10, 21-24. http://agrovisnyk.com/pdf/ua_2015_10_04.pdf https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201610-04

Antonenko A. M. (2019), Pestytsydy yak chynnyky ryzyku rozvytku khvorob shchytopodibnoi zalozy: hihiienichna rehlamentatsiia ta obgruntuvannia kryteriiv hihiienichnoho monitorynhu.: avtoref. dys. na zdobuttia nauk. stupenia d-ra med. nauk : spets. 14.02.01 «Hihiiena ta profesiina patolohiia» / Antonenko Anna Mykolaivna; Natsionalnyi med. un-t im. O.O. Bohomoltsia MOZ Ukrainy. – K., 2019. – 36 s.

Ushkalov, V. O., Danchuk, V. V., Samkova, O. P., Baranov, Yu. S., Vyhovska, L. M., Voitsitskyi, V. M., ... & Shcherban, Ye. P. (2017). Biolohichna bezpeka: rezultaty monitorynhu ahroresursiv, produktsii APK ta kharchovykh produktiv za 2014-2016 roky. Veterynarna medytsyna: Mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk, 103, 88-92. http://jvm.kharkov.ua/sbornik/103/1_22.pdf

Melo, A., Cunha, S. C., Mansilha, C., Aguiar, A., Pinho, O., & Ferreira, I. M. (2012). Monitoring pesticide residues in greenhouse tomato by combining acetonitrile-based extraction with dispersive liquid–liquid microextraction followed by gas-chromatography–mass spectrometry. Food chemistry, 135(3), 1071-1077. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.05.112.

Albero, B., Sánchez-Brunete, C., & Tadeo, J. L. (2003). Determination of endosulfan isomers and endosulfan sulfate in tomato juice by matrix solid-phase dispersion and gas chromatography. Journal of chromatography A, 1007(1-2), 137-143. https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-chromatography-a/vol/1007/issue/1 doi: 10.1016/S0021-9673(03)00954-3

Cortés, J. M., Vázquez, A., Santa-María, G., Blanch, G. P., & Villén, J. (2009). Pesticide residue analysis by RPLC–GC in lycopene and other carotenoids obtained from tomatoes by supercritical fluid extraction. Food chemistry, 113(1), 280-284. https://www.sciencedirect.com/journal/food-chemistry/vol/113/issue/1 doi : 10.1016/j.foodchem.2008.07.010

DSanPYN 8.8.1.2.3.4-000-2001. Dopustymi dozy, kontsentratsii, kilkosti ta rivni vmistu pestytsydiv u silskohospodarskii syrovyni, kharchovykh produktakh, povitri robochoi zony, atmosfernomu povitri, vodi vodoimyshch, hrunti. Postanova Holovnoho derzhavnoho sanitarnoho likaria Ukrainy vid 20.09.2001 № 137.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-27

Номер

Розділ

Загальна екологія