Апробація методики вимірювання вмісту залишкових кількостей пестицидів у плодах томатів
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2020.01.088Ключові слова:
плоди томатів, ксенобіотики, залишкові кількості пестицидів, апробація методики, хроматографіяАнотація
Встановлено величини, що характеризують придатність розробленої та апробованої методики виконання вимірювань вмісту залишкових кількостей пестицидів у плодах томатів. Встановлено, що робочий діапазон вимірювання залишкових кількостей пестицидів становить від 0,01 мг/кг до 1,0 мг/кг, похибка результатів випробування в рамках робочого діапазону не перевищує 10 %. Відсоток вилучення ксенобіотиків зі зразків встановлено в дослідженнях зразків плодів томатів, штучно збагачених пестицидами. Величина відсотку вилучення перебуває в діапазоні від 80% до 110 %, коефіцієнт варіації не перевищує 5 %. Стабільність методики встановлена впродовж 6 місяців у серії внутрішньолабораторних досліджень референтних зразків. Методика апробована в аналізі 53 зразків плодів томатів, 5 зразків томатної пасти та 10 зразків томатного соку. За результатами хроматографічного контролю на хроматограмах 47 зразків плодів томатів не було виявлено ксенобіотиків, виявлено один зразок плодів томатів та п’ять зразків томатної пастиПосилання
Kolomiiets, Yu. V., Hryhoriuk, I. P., , Butsenko, L.M. (2015), Efektyvnist vplyvu funhitsydiv na zbudnykiv bakterialnykh khvorob tomativ. Visnyk ahrarnoi nauky, 10, 21-24. http://agrovisnyk.com/pdf/ua_2015_10_04.pdf https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201610-04
Antonenko A. M. (2019), Pestytsydy yak chynnyky ryzyku rozvytku khvorob shchytopodibnoi zalozy: hihiienichna rehlamentatsiia ta obgruntuvannia kryteriiv hihiienichnoho monitorynhu.: avtoref. dys. na zdobuttia nauk. stupenia d-ra med. nauk : spets. 14.02.01 «Hihiiena ta profesiina patolohiia» / Antonenko Anna Mykolaivna; Natsionalnyi med. un-t im. O.O. Bohomoltsia MOZ Ukrainy. – K., 2019. – 36 s.
Ushkalov, V. O., Danchuk, V. V., Samkova, O. P., Baranov, Yu. S., Vyhovska, L. M., Voitsitskyi, V. M., ... & Shcherban, Ye. P. (2017). Biolohichna bezpeka: rezultaty monitorynhu ahroresursiv, produktsii APK ta kharchovykh produktiv za 2014-2016 roky. Veterynarna medytsyna: Mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk, 103, 88-92. http://jvm.kharkov.ua/sbornik/103/1_22.pdf
Melo, A., Cunha, S. C., Mansilha, C., Aguiar, A., Pinho, O., & Ferreira, I. M. (2012). Monitoring pesticide residues in greenhouse tomato by combining acetonitrile-based extraction with dispersive liquid–liquid microextraction followed by gas-chromatography–mass spectrometry. Food chemistry, 135(3), 1071-1077. doi: 10.1016/j.foodchem.2012.05.112.
Albero, B., Sánchez-Brunete, C., & Tadeo, J. L. (2003). Determination of endosulfan isomers and endosulfan sulfate in tomato juice by matrix solid-phase dispersion and gas chromatography. Journal of chromatography A, 1007(1-2), 137-143. https://www.sciencedirect.com/journal/journal-of-chromatography-a/vol/1007/issue/1 doi: 10.1016/S0021-9673(03)00954-3
Cortés, J. M., Vázquez, A., Santa-María, G., Blanch, G. P., & Villén, J. (2009). Pesticide residue analysis by RPLC–GC in lycopene and other carotenoids obtained from tomatoes by supercritical fluid extraction. Food chemistry, 113(1), 280-284. https://www.sciencedirect.com/journal/food-chemistry/vol/113/issue/1 doi : 10.1016/j.foodchem.2008.07.010
DSanPYN 8.8.1.2.3.4-000-2001. Dopustymi dozy, kontsentratsii, kilkosti ta rivni vmistu pestytsydiv u silskohospodarskii syrovyni, kharchovykh produktakh, povitri robochoi zony, atmosfernomu povitri, vodi vodoimyshch, hrunti. Postanova Holovnoho derzhavnoho sanitarnoho likaria Ukrainy vid 20.09.2001 № 137.
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).