Стабільність прояву біохімічних ознак плодів кабачка за різних умов вирощування лінійного матеріалу

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2020.03.070

Ключові слова:

кабачок, лінія, біохімічні ознаки, адаптивний потенціал, екологічна пластичність.

Анотація

У зв'язку із розвитком органічного овочівництва в України актуальним питанням селекції кабачка є створення сортів і гібридів F1 з максимальною адаптивністю до грунтово-кліматичних умов вирощування. Мета досліджень – виділення генетичних джерел для селекції кабачка зі стабільним проявом біохімічних ознак плодів. Селекційну роботу проводили з 20 лініями кабачка різного географічного походження. Оцінку лінійних генотипів проводили за такими показниками – загальна (ЗАЗі) і специфічна адаптивна здатність (САЗі), відносна стабільність (Sgi), коефіцієнт екологічної пластичності (bi) та селекційна цінність (СЦГi). Створені лінії кабачка з високим умістом сухої речовини, загального цукру і вітаміну С у плодах у фазі технічної стиглості. Серед них, 2 високоадаптивні лінії, які одночасно перевищили сорт-стандарт Чаклун за вмістом сухої речовини (4,46…4,71 %) і загального цукру (2,77…2,84 %). Виділені високоадаптивні лінії, кращі за сорт-стандарт за проявом однієї ознаки – за вмістом сухої речовини – 1 лінія (4,58 %), загального цукру – 3 лінії (2,72…2,77 %), вітаміну С – 2 лінії (14,93…15,55 мг/100 г). Низьку залежність від умов вирощування одночасно за проявом 2 ознак (вміст сухої речовини і вітаміну С у плодах) продемонстрували 3 лінії (-1 < bi < 1). Одержані лінії є цінним вихідним матеріалом для створення сортів і гібридів кабачка F1, придатних до органічних технологій вирощування з високою якістю плодів у фазі технічної стиглості.

Посилання

Kilchevsky, A. V., Khotyleva, L. V. (1985) Metod otsenki adaptivnoy sposobnosti i stabil'nosti genotipov, differentsiruyushchey sposobnosti sredy [Method for assessing adaptive ability and stability of genotypes, differentiating ability of the environment]. Genetics, 9 (21), 1481–1490.

Bezus, R. M. (2014) Orhanizatsiino-ekonomichni zasady efektyvnoho rozvytku orhanichnoho ahrovyrobnytstva: monohrafiia [Organizational and economic principles of effective development of organic agricultural production: monograph]. Dnepropetrovsk: Lizunov Press, 380.

Katayeva, T. Ye. (2011) Novyy serednʹostyhlyy sort kabachka Konsul [New midseason courgette variety Consul]. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 1, 69–71.

Puzik, L. M., Obraztsova, Z. G. (2012) Osoblyvosti formuvannya vrozhaynosti kabachka zalezhno vid klimatychnykh umov [Features of formation of courgette yield depending on climatic conditions]. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 1, 30–32.

Metodyka ekspertyzy sortiv na vidminnist, odnoridnist ta stabilnist (VOS). Ovochevi, bashtanni kultury ta kartoplia [Methods of examination of varieties for difference, homogeneity and stability (BOC). Vegetables, melons and potatoes]. Plant variety rights protection. Official Bulletin. Kyiv: Ministry of Agrarian Policy of Ukraine; State Service for the Protection of Plant Variety Rights. 2004. 1(2), 252.

Yermakov, A. I. (1972) Metody biokhimicheskogo issledovaniya rasteniy [Biochemical research methods of plants]. Leningrad: Agropromizdat, 107–109.

Dospekhov, B. A. ed. (1985) Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezul'tatov issledovaniy) [The methodology of field experience (with the basics of statistical processing of research results)]. Moscow: Agropromizdat, 350.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-10-21

Номер

Розділ

Селекція і насінництво