Дослідження гірких речовин лупуліну різних сортів хмелю

Автор(и)

  • М. І. Ляшенко Інститут сільського господарства Полісся НААН
  • Л. В. Проценко Інститут сільського господарства Полісся НААН
  • Р. І. Рудик Інститут сільського господарства Полісся НААН
  • А. В. Бобер Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Т. П. Гринюк Інститут сільського господарства Полісся НААН
  • А. С. Власенко Інститут сільського господарства Полісся НААН

Ключові слова:

лупулін, гіркі речовини, α-кислоти, β-кислоти, ксантогумол, чоловічі суцвіття

Анотація

Досліджено кількість та склад гірких речовин, ксанто­гумолу в лупулінових зернах, суміші пилку і лупуліну чоловічих суцвіть та в листках сортів хмелю, які суттєво різняться за цими біохімічними показниками.

Встановлено, що кількість та склад гірких речовин в лупуліні селек­ційних сортів не залежить від його кількості в шишках хмелю, а є сортовою ознакою. Визначено, що лупулін ароматичних і гірких сортів містить різну кількість α- і β-кислот. Водночас співвідношення β-кислот до α-кислот в ароматичних сортах становить більше одиниці, тоді як в гірких сортах воно значно менше. Визначено, що лупулінові залозки т­акож присутні на пильниках чоловічих суцвіть, на листках їх значно менше і вони менш розвинені. Лупулін в чоловічих суцвіттях, одержаний з різних рослин, суттєво різниться за кількістю α- і β-кислот, що має важливе значення у селекційному процесі за підбору пар для схре­щування. У залозках на листках хмелю гіркі речовини представлені лише β-кислотами, в основному, лупулоном і адлупулоном.

Біографії авторів

М. І. Ляшенко, Інститут сільського господарства Полісся НААН

доктор технічних наук,

старший науковий співробітник

Л. В. Проценко, Інститут сільського господарства Полісся НААН

кандидат технічних наук,

старший науковий співробітник

Р. І. Рудик, Інститут сільського господарства Полісся НААН

кандидат сільськогосподарських наук,

 старший науковий співробітник

А. В. Бобер, Національний університет біоресурсів і природокористування України

Т. П. Гринюк, Інститут сільського господарства Полісся НААН

науковий співробітник

А. С. Власенко, Інститут сільського господарства Полісся НААН

науковий співробітник

Посилання

Ляшенко Н. ?. Биохимия хмеля и хмелепродуктов / Н. ?. Ляшенко. – Житомир: Полисся, 2002. – 388 с.

Ляшенко Н. ?. Физиология и биохимия хмеля / Н. ?. Ляшенко, Н. Г. Михайлов, Р. ?. Рудык. – Житомир: Полисся, 2004. – 408 с.

Ляшенко М. І. Лікувальний потенціал хмелю і пива / М. І. Ляшенко, М. Г. Михайлов // Агропромислове виробництво Полісся. – 2010. – №3. – С. 50-54.

Поліщук І. Б. Цитологічне вивчення локалізації генезису корисних речовин у генеративних органах хмелю / І. Б. Поліщук //Хмелярство. – 1992. – Вип. 15. – С. 4-9.

Хміль. Правила відбирання проб та методи випробування: ДСТУ 4099:2009. – [Чинний від 2011-07-01] – К.: Держспоживстандарт України 2010. – 32 с. – (Національний стандарт України).

Biendl, M. Arzneipflanze Hopfen. Deutsches Hopfenmuseum Wolnzach / M. Biendl, C. Pinzl // Wolnzach. – 2007. − 127 p.

Kammhube K. Stand der Erkenntnisse zum Hopfeninhaltsstoff Xan-thohumol. / K. Kammhuber, C. Zeidler, E. Seigner // Brauwelt. – 1998. – 138. – Р. 1633-1636.

Miranda C. L. Antiproliferative and cytotoxic effects of prenylated flavonoids from hops (Humulus lupulus) in human cancer cell lines Original Research Article / C. L. Miranda, J. F. Stevens, A. Helmrich, M. C. Henderson, R. J. Rodriguez, Y. H. Yang, M. L. Deinzer, D. W. Barnes, D. R. Buhler // Food Chem. Toxicol. − 1999. − 37, N 4. − P. 271-285.

Miranda C. L., Antioxidant and prooxidant action of prenylated and nonprenylated chalcones and flavanones in vitro / C. L. Miranda, J. F. Stevens, V. Ivanov, M. McCall, B. Frei, M. L. Deinzer, D. R. Buhler // J. Agric. Food Chem. − 2000. − 48, N 9. − P. 3876-3884.

Stevens, J. F. Chemistry and biology of hop flavonoids. / J. F. Stevens, C. L. Miranda, D. R. Buhler, M. L. Deinzer // Journal American Society Brewing Chemists. – 1998. – 56 (4). – Р. 136-145.

Tobe, H. et. аl.: Bone resorption inhibitors from hop extract / H. Tobe. //Biosci. Biotech. Biochem. – 1997. – 61. – Р. 158.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-09

Номер

Розділ

Статті