Характеристика морфологічних ознак вегетативних органів дерев зникаючих сортів яблуні у Закарпатській області

Автор(и)

  • V. V. Margitay Uzhhorod National University
  • L. G. Margitay Uzhhorod National University

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2019.02.081

Ключові слова:

яблуня, стійкі сорти, органічне садівництво, збереження генофонду, морфологічні ознаки дерев

Анотація

На Закарпатті є всі умови для розвитку органічного садівництва. Для його впровадження можна використовувати місцеві сорти, які мають стійкість проти основних хвороб і адаптовані до місцевих ґрунтово-кліматичних умов. Аборигенні сорти зникають і замінюються новими, популярними сортами. Потрібно зберегти генофонд цих сортів для використання у селекції та, можливо, у технологіях органічного виробництва продукції.

За вирощування сортів у плодорозсадниках необхідно добре вивчити сортові анатомо-морфологічні особливості саджанців, що дозволяє відрізнити їх між собою у разі відсутності плодів. Це і було метою наших досліджень.

Виділені кращі сорти із високими продуктивними показниками без застосування пестицидного навантаження (Полованя, Краса Закарпаття, Соліварське, Батул, Дурнайка, Штетінське червоне маслянисте, Феркованя). Всі ці сорти є стійкими до основних хвороб, зокрема до парші та частково до борошнистої роси і раку. Морфологічні ознаки дерев описано відповідно до методики опису сортів. Протягом 2015-2018 років проведено літнє щеплення (окуліровка) та весняне щеплення живцем на підщепи: М.9, ММ.106, сіянці яблуні. Проведено оцінку сили росту саджанців на цих підщепах.

Встановлено, що більшість з них: Дурнайка, Соліварське, Полованя, Феркованя володіють великою силою росту; Краса Закарпаття та Штетінське червоне — помірною; Батул — слабкою.

Ці сорти мають перспективу використання в інтенсивних органічних садах за вирощування їх на відповідних підщепах. Всі сорти мають добру сумісність і приживлюваність з підщепами М.9 та ММ.106, які найчастіше використовуються в промислових насадженнях в Україні

Посилання

Kondratenko, T. Ye., Kuzminets, O. M. (2008). Morfolohichni oznaky sadzhantsiv i zhyvtsiv yabluni raionovanykh ta perspektyvnykh sortiv [Morphological signs of seedlings and cuttings of apple trees of regional and perspective varieties]. Kyiv, Ukraine: VAT Polihrafknyha, 120.

Kondratenko, T. Ye. (2010). Sorty yabluni dlia promyslovykh i amatorskykh sadiv Ukrainy [Apple varieties for industrial and amateur orchards of Ukraine]. Kyiv: Manuskrypt-ASV, 400.

Lytovchenko, O. M., Pavliuk, V. V., Omelchenko, I. K. (2011). Krashchi sorty plodovykh i horikhoplidnykh kultur ukrainskoi selektsii [The best varieties of fruit and nut cultures of Ukrainian selection]. Kyiv: Pressa Ukrayny, 144.

Tkachyk, S. O. ed. (2016). Metodyka provedennia ekspertyzy sortiv roslyn hrupy plodovykh, yahidnykh, horikhoplidnykh ta vynohradu na vidminnist, odnoridnist i stabilnist [Methodology of examination of varieties of plants of the group of fruits, berries, nuts, and grapes on difference, homogeneity and stability]. Vinnytsia: FOP Korzun D.Yu., 850.

Omelchenko, I. K., Hrynyk V. I. (2012). Sadivnycha nauka Ukrainy: mynule, sohodennia, perspektyvy [Horticulture of Ukraine: past, present, possibilities]. Kyiv: Presa Ukrainy, Instytut sadivnytstva NAAN Ukrainy, 528.

Sharapatka, B., Urban, Y. et al. (2010). Orhanycheskoe selskoe khoziaistvo [Organic agriculture]. Olomouts.: Byoynstytut., 402.

Kondratenko, P. V., Kondratenko, T. Ye. ed. (2013). Pomolohiia. Yablunia [Pomology. Apple]. Vinnytsia: TOV Nilan-LTD, 626.

Savina, O. I. (2013). Selektsiia plodovykh i yahidnykh kultur [Selection of fruit and berry crops]. Uzhhorod: Hoverla, 140.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-07-14

Номер

Розділ

Плодоовочівництво