Якість і безпечність органічної курятини

M. D. Kucheruk

Анотація


Стаття присвячена комплексній оцінці м’яса курчат-бройлерів, вирощених за органічними нормами і правилами, без застосування профілактичних антибіотичних препаратів, гормонів, ферментів та інших хімічно синтезованих речовин, що містяться у традиційних комбікормах для курчат. Оскільки застосування профілактичних антибіотиків в годівлі тварин заборонено як Євросоюзом так і нормативними документами органічного законодавства України - виробники, які починають займатися птахівництвом часто стикаються з фінансовими втратами через низьку обізнаність у цій галузі та відсутність рекомендацій щодо методів і засобів профілактики захворювань птиці, дозволених у органічному сільському господарстві, зокрема за органічного вирощування птиці в Україні. В годівлі тварин були використані раціони, сформовані з органічних інгредієнтів, що підтверджено відповідними сертифікатами. У статті висвітлено результати досліджень проведених на спеціально створеному експериментальному майданчику з вирощування органічних курчат в умовах сертифікованого органічного господарства. Представлено дані щодо застосування, створеного нами, натурального профілактичного препарату – постбіотику, що складається з продуктів метаболізму симбіотичних мікроорганізмів. Оскільки досліджуваний препарат позитивно проявив свою профілактичну дію, було проведено дослідження щодо його впливу на якість отриманої продукції (м’яса птиці). Проведені дослідження показали відповідність якості м’яса за фізико-хімічним, мікробіологічним та токсикологічним складом вимогам органічного сертифікованого продукту та підтвердили його безпечність для вживання. Дегустаційна комісія також відзначила високі показники по смаку, аромату, соковитості різних груп м’язів органічних курчат та отриманого м’ясо-кісткового бульйону та з різних частин тушки. Встановлено позитивний вплив постбіотику на показники якості м’яса органічних курчат-бройлерів.

Ключові слова: м'ясо курчат-бройлерів, органічна курятина, якість м’яса, постбіотик


Повний текст:

PDF

Посилання


Grashorn M.A., Serini C. (2006). Quality of chicken meat from conventional and organic poultry. Page 268 in Proc. 12th Eur. Poultry Conf., Verona, Italy.

International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM). Інтернет-ресурс: www.ifoam.org

Zhukovskyi M. O. (2011) Vyrobnytstvo orhanichnoi produktsii yak napriam pidvyshchennia konkurentnospromozhnosti pidpryiemstv haluzi ptakhivnytstva [Production of organic products as a way to increase the competitiveness of poultry industry enterprises] Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, 73, 2, 271-274.

Kucheruk M.D., Zasiekin D.A., Dymko R.O., Shcherbyna O.A. (2017) Sanitarno-hihiienichni umovy utrymannia ptytsi za orhanichnoho vyroshchuvannia yak chynnyk produktyvnosti [Sanitary and hygienic conditions of poultry keeping for organic cultivation as a factor of productivity]. Bioresources and Nature Management of Ukraine, 5-6, 9. http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bio/article/view/9605

Mugnai, C.; Mattioli, S.; et al. (2016). Transfer of bioactive compounds from pasture to meat in organic free-range chickens By: Dal Bosco, A. POULTRY SCIENCE , 95, 10, 2464-2471

Tsilingiri K, Barbosa T, Penna G, Caprioli F, Sonzogni A, Viale G, Rescigno M. (2012). Probiotic and postbiotic activity in health and disease: comparison on a novel polarised ex-vivo organ culture model. Gut, 61(7), 1007-15. doi: 10.1136/gutjnl-2011-300971.

Castellini C., MugnaiC. (2002). Dal Bosco A. Effect of organic production system on broiler carcas and meat quality. Meat Sci. 60, 219-225

Romanov H. (2006) Proizvodstvo ehkologicheski chistoj i sanitarno bezopasnoj produkcii zhivotnovodstva i kormov [Manufacture of environmentally friendly and sanitized products for livestock and feed] Feeding of farm animals and fodder production, 11, 41–42.




DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bio2018.03.027

Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.