Продуктивність курчат-бройлерів за різних рівнів і співвідношень між аргініном та лізином у комбікормі

Автор(и)

  • Y.V Zasukha Білоцерківський національний аграрний університет http://orcid.org/0000-0002-7180-9881
  • V. V. Otchenashko Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • I.I. Ilchuk Національний університет біоресурсів і природокористування України http://orcid.org/0000-0003-0961-6613
  • S. Gryshchenko Національний університет біоресурсів і природокористування України http://orcid.org/0000-0003-2286-0776

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.02.007

Ключові слова:

годівля курчат-бройлерів, комбікорм, аргінін, лізин, жива маса, приріст живої маси, витрати кормів

Анотація

У статті наведено дослідження із визначення оптимальних рівнів і співвідношень аргініну і лізину у повнораціонних комбікормах для курчат-бройлерів різного віку. Об’єктом досліджень були курчата-бройлери кросу “Кобб-500”. Досліди проводилися за методом груп. Упродовж основного періоду тривалістю 42 доби, враховуючи вік курчат, виділили три підперіоди: 1–10; 11–22; 23–42 доби. Для дослідів було відібрано 600 голів курчат-бройлерів 1-добового віку, з яких за принципом аналогів сформували 6 групи по 100 голів у кожній. При підборі аналогів враховували вік і живу масу курчат.

Курчат утримували в одному приміщенні на підлозі за щільності посадки 12 голів на 1 м2. Фронт годівлі становив 2,5 см, фронт напування – 1,5 см. Температура повітря та освітлення приміщення відповідали санітарним нормам, прийнятим у птахівництві.

Згодовували комбікорм курчатам два рази на добу. Рівень лізину та аргініну у раціонах птиці регулювали введенням до складу комбікорму синтетичних препаратів цих амінокислот.

За схемою досліду курчатам-бройлерам упродовж досліду згодовували повнораціонні комбікорми, збалансовані за обмінною енергією та всіма поживними речовинами, згідно з рекомендованими фірмою “Кобб” нормами. Набір і кількість основних інгредієнтів у складі комбікормів регулювали залежно від періоду вирощування курчат (1–10, 11–22 і 23–42 доба) та необхідного вмісту в них лізину та аргініну.

У результаті проведених досліджень встановлено, що широке аргінін-лізинове співвідношення сприяло підвищенню темпу росту за зниження витрат корму на 1 кг приросту у всі періоди вирощування. Незначне звуження аргінін-лізинового співвідношення сприяло приростам на рівні контролю, чи незначно вищим. За більш значного підвищення частки лізину прирости знижувались невірогідно, проте суттєвіше, також зростали витрати комбікорму.

Посилання

Ibatullin I.I., Ilchuk I.I., Kryvenok M. Ya. (2013) Produktyvnist kurchat broileriv za riznykh rivniv lizynu u kombikormiv. Tvarynnytstvo Ukrainy. № 11. – S. 31–35.

Ibatullin I.I., Ilchuk I.I., Kryvenok M. Ya. (2014) Peretravnist pozhyvnykh rechovyn u kurchat-broileriv za riznykh rivniv lizynu u kombikormi. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Vyp. 2/1(24). – S. 145–148.

Ibatullin I.I., Ilchuk I.I., Kryvenok M. Ya. (2015) Efektyvnist vykorystannia kormiv kurchatamy-broileramy za riznykh rivniv arhininu u kombikormakh. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. – № 205. – S. 110–118.

Ibatullin I.I., Ilchuk I.I., Krivenok N.Ya. (2014) Rost tsyiplyat-broylerov pri raznyih urovnyah arginina v ratsione. Uchenyie zapiski Kazanskoy gosudarstvennoy akademii veterinarnoy meditsinyi im. N.E.Baumana. T. 217. – S. 102–109.

Austic, R.E.; Scott, R.L. (1975) Involvement of food intake in the lysine-arginine antagonism in chicks. Journal of Nutrition, v.105, p.1122-1131.

Aysan T, Okan F. (2010) Effects of diets containing different levels of threonine and lysine amino acids on fattening performance of broiler chicks. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi.5: p.36-43.

Aysan T, Okan F. (2014). The effect of choice feeding based on threonine on performance and carcass parameters of male broiler chicks. Turkish Journal of Agriculture - Food Science And Technology. 2014:2: p.190-196.

Baker D.H., Han Y. (1994) Ideal amino acid profile for chicks during the first three weeks posthatching. Poultry Science. 73: p.1441-1447.

Bodle, B. C., C. Alvarado, R. B. Shirley, Y. Mercier, and J. T. Lee. (2018) Evaluation of different dietary alterations in their ability to mitigate the incidence and severity of woody breast and white striping in commercial male broilers. Poult. Sci. 97: p.3298–3310.

Boerboom, G., T. van Kempen, A. Navarro-Villa, and A. P´erez Bonilla. (2018) Unraveling the cause of white striping in broilers using metabolomics. Poult. Sci. 97: p.3977–3986.

Dozier W, Corzo A, Kidd M, Branton S. (2007) Dietary apparent metabolizable energy and amino acid density effects on growth and carcass traits of heavy broilers. Journal of Applied Poultry Research.16: p.192-205.

Eits R, Kwakkel R, Verstegen M, Emmans G. (2003) Responses of broiler chickens to dietary protein:effects of early life protein nutrition on later responses. British Poultry Science. 44: p.398-409.

Fernandes, J. I. M., and A. E. Murakami (2010) Arginine metabolism in uricotelic species. Acta Scient. Anim. Sci. 32: p.357–366.

Gadelha, A.C.; Dahlke, F.; Faria Filho, D.E. (2003). Interação entre arginina e lisina altera as respostas produtivas e a incidência de problemas de pernas em frangos de corte. In: Revista Brasileira de Ciência Avícola 5(supl.): p.75.

Jobgen, W. S., S. K. Fried, W. J. Fu, C. J. Meininger, and G. Wu. (2006) Regulatory role for the arginine-nitric oxide pathway in metabolism of energy substrates. J. Nutr. Biochem. 17: p.571–588.

Khajali, F., and R. F. Wideman (2010) Dietary arginine: metabolic, environmental, immunological and physiological interrelation ships. Worlds Poult. Sci. J. 66: p.751–766.

Li J, Zhao XL, Yuan YC, Gilbert ER, Wang Y, Liu YP, et al. (2013) Dietary lysine affects chickens from local Chinese pure lines and their reciprocal crosses. Poultry Science. 92: p.1683-1689.

Liao SF, Wang T, Regmi N. (2015) Lysine nutrition in swine and the related monogastric animals:muscle protein biosynthesis and beyond. Springer Plus4:147.

Macari. M.; Furlan, R.L.; Gonzales, E. (2002) Fisiologia aviária aplicada a frangos de corte. Jaboticabal: FUNEP/UNESP. 375p.

Mateo, R. D., G. Wu, F. W. Bazer, J. C. Park, I. Shinzato, and S. W. Kim. (2007) Dietary L-arginine supplementation enhances the reproductive performance of gilts. J. Nutr. 137: p.652–656.

Parsons, C.M.; Koelkbeck, K.W.; Leeper, R.W. et al. (1992) Effect of duration of fasting on post molt laying hen performance. Poultry Science, v.71, p.434-439.

Parsons, M.C.; Baker, D.H. (1994) The concept and use of ideal proteins in feeding of nonruminants, In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE PRODUÇÃO DE NÃO-RUMINANTES, 31, Maringá. Anais... Maringá: SBZ. p.119.

Penz Junior, A.M. (1993). Digestibilidad de aminoácidos. In: SIMPÓSIO DE AVANCES TECNOLÓGICOS, 1993, República Dominicana. Anais… República Dominicana: NOVUS. p.35-48.

Quentin M, Bouvarel I, Berri C, Le Bihan-Duval E, Baeza E, Jego Y, et al. (2003) Growth, carcass composition and meat quality response to dietary concentrations in fast-, medium-and slow-growing commercial broilers. Animal Research.52: p.65-77.

Si J, Fritts C, Waldroup P, Burnham D. (2004) Effects of tryptophan to large neutral amino acid ratios and overall amino acid levels on utilization of diets low in crude protein by broilers. Journal of Applied Poultry Research.13: p.570-578.

Silva, J.H.V.; Jordão Filho J.; Silva E.L. et al. (2005) Por que formular dietas para poedeiras com base no conceito de proteína ideal. Revista Ave World, v.3, p.50-57.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-04-29

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва