Нові ферментні препарати та результати їх застосування в свинарстві

Автор(и)

  • А. V. Gutsol Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН
  • N. V. Gutsol Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН
  • O. Mysenko Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН
  • V. Novakovska Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН
  • M. Povoznikov Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.05.008

Ключові слова:

поголів'я свиней, ферментні препарати, згодовування, продуктивність, перетравність, обмін речовин, ефективність

Анотація

У статті узагальнюються результати досліджень щодо використання у годівлі свиней нових ферментних препаратів пектолітичної дії – мультиензимних комплексів МЕК-1 – МЕК-5 та мацерази.

Дослідження показали, що мацераза та МЕКи мають високу активність розщеплення in vitro складових частин корму, а також достовірно підвищують у слизовій оболонці 12-палої кишки активність ферментів – протеази, дипептидази, амілази, ліпази та не впливають на активність лужної олії.

Використання в годівлі молодняку свиней біологічно активних кормових добавок сприяє поліпшенню перетравності більшості поживних речовин раціонів та кращому засвоєнню азоту корму.

Доведено позитивний вплив кормових добавок на процеси обміну речовин, їх здатність стимулювати розвиток окремих структур органів травної та ендокринної систем, що пов'язано з підвищенням приростів тварин шляхом інтенсифікації функцій окремих органів та систем за рахунок морфофункціональних змін. Це є підтвердженням однієї з робочих гіпотез прискорення онтогенезу тварин паратиповими факторами, на відміну від генетичних.

Показано, що згодовування препаратів у складі раціонів з ячменю, пшениці, кукурудзи та соєвого шроту поросним свиноматкам мало позитивний вплив на відтворювальні здатності, покращувалися показники росту та збереження поросят, відгодівельні і забійні якості молодняку, перетравності поживних речовин. Рекомендується збагачувати зернові раціони свиней ферментними препаратами МЕК-1 – МЕК-5 у кількості 0,75 кг/т зерносуміші, мацеразою – 0,4-0,5 кг/т.

Результати досліджень запроваджено у господарствах з виробництва свинини у Вінницькій області. На досліджувані кормові добавки розроблено та затверджено Технічні умови.

Посилання

Bratyshko N. (2009). Enzyme preparations. Agribusness today. No.23 (174). pp. 26-27.

(2009). Fodder enzymes. Effective fodder and feeding. No. 5(39). pp.36-39.

Korobka A. (2006). Fodder enzymes for pigs feeding. Ukrainian Livestock. No.2. pp.29-30.

Liushchyn А., Tsirulev Y. Multi-enzyme compositions in feed for farm animals. Pig Raising. 2004. No. 2. P.17.

Marchenkov Ph. S., Chapovskyi N. N. Enzymes that destroy plant polysaccharides. Effective poultry industry and livestock production. 2003. No. 2. P. 24.

Moloskin S. Roivano – TM – universal enzyme. Effective Poultry Industry. 2010. No. 8 (68). pp. 26-29.

Gutsol А. V., Kyryliv Y. І., Mazurenko М. О. et al. (2014). New enzyme preparations in feeding farm animals. Vinnytsia, 316 p.

(2008). General properties and characteristics of enzymes. Materials of the company "Kemny Industries". Effective fodders and feeding. No. 3 (27). pp. 27-29.

Polishchuk А. А., Bulavkina Т. P. (2010). Modern feed additives for poultry and animals feeding. Newsletter of the Poltava State Agrarian Academy. Poltava, No. 2. pp.63-66.

(2002). Research practical methods in animal husbandry / Ed. V.S. Kozyr and A.I. Svezhentsov. Dnipropetrovsk: Art-Press, 354 p.

Svezhentsov А.I. Enzyme preparations. Basics of pig feeding. Dnipropetrovsk: Art-Press, 2000. pp. 165-171.

Emiola I. A., Opapeju F. O., Nyachoti C. M. (2010). Growth performance and nutrient digestibility in pigs feed barley/wheat DDGS - based diets supplemented with a multi carbohydrase enzyme. J. Animal Sci. May.

Leikus R., Noviliene J. (2006). The effect of enzymes on the guality of pig perfomans. Veterinarijair zootechnika. T. 36 (58).

Mori A. V., Kluess J., Maillard R., Geraert P. A. (2009). Perfomance and phosphours status of prowing pigs are improved by multienzyme complex containing NSP-enzymes and phytase. J. Dairy Sci. V. 90, Suppl. I P. 439.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-10-28

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва