Нові ферментні препарати та результати їх застосування в свинарстві
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.05.008Ключові слова:
поголів'я свиней, ферментні препарати, згодовування, продуктивність, перетравність, обмін речовин, ефективністьАнотація
У статті узагальнюються результати досліджень щодо використання у годівлі свиней нових ферментних препаратів пектолітичної дії – мультиензимних комплексів МЕК-1 – МЕК-5 та мацерази.
Дослідження показали, що мацераза та МЕКи мають високу активність розщеплення in vitro складових частин корму, а також достовірно підвищують у слизовій оболонці 12-палої кишки активність ферментів – протеази, дипептидази, амілази, ліпази та не впливають на активність лужної олії.
Використання в годівлі молодняку свиней біологічно активних кормових добавок сприяє поліпшенню перетравності більшості поживних речовин раціонів та кращому засвоєнню азоту корму.
Доведено позитивний вплив кормових добавок на процеси обміну речовин, їх здатність стимулювати розвиток окремих структур органів травної та ендокринної систем, що пов'язано з підвищенням приростів тварин шляхом інтенсифікації функцій окремих органів та систем за рахунок морфофункціональних змін. Це є підтвердженням однієї з робочих гіпотез прискорення онтогенезу тварин паратиповими факторами, на відміну від генетичних.
Показано, що згодовування препаратів у складі раціонів з ячменю, пшениці, кукурудзи та соєвого шроту поросним свиноматкам мало позитивний вплив на відтворювальні здатності, покращувалися показники росту та збереження поросят, відгодівельні і забійні якості молодняку, перетравності поживних речовин. Рекомендується збагачувати зернові раціони свиней ферментними препаратами МЕК-1 – МЕК-5 у кількості 0,75 кг/т зерносуміші, мацеразою – 0,4-0,5 кг/т.
Результати досліджень запроваджено у господарствах з виробництва свинини у Вінницькій області. На досліджувані кормові добавки розроблено та затверджено Технічні умови.
Посилання
Bratyshko N. (2009). Enzyme preparations. Agribusness today. No.23 (174). pp. 26-27.
(2009). Fodder enzymes. Effective fodder and feeding. No. 5(39). pp.36-39.
Korobka A. (2006). Fodder enzymes for pigs feeding. Ukrainian Livestock. No.2. pp.29-30.
Liushchyn А., Tsirulev Y. Multi-enzyme compositions in feed for farm animals. Pig Raising. 2004. No. 2. P.17.
Marchenkov Ph. S., Chapovskyi N. N. Enzymes that destroy plant polysaccharides. Effective poultry industry and livestock production. 2003. No. 2. P. 24.
Moloskin S. Roivano – TM – universal enzyme. Effective Poultry Industry. 2010. No. 8 (68). pp. 26-29.
Gutsol А. V., Kyryliv Y. І., Mazurenko М. О. et al. (2014). New enzyme preparations in feeding farm animals. Vinnytsia, 316 p.
(2008). General properties and characteristics of enzymes. Materials of the company "Kemny Industries". Effective fodders and feeding. No. 3 (27). pp. 27-29.
Polishchuk А. А., Bulavkina Т. P. (2010). Modern feed additives for poultry and animals feeding. Newsletter of the Poltava State Agrarian Academy. Poltava, No. 2. pp.63-66.
(2002). Research practical methods in animal husbandry / Ed. V.S. Kozyr and A.I. Svezhentsov. Dnipropetrovsk: Art-Press, 354 p.
Svezhentsov А.I. Enzyme preparations. Basics of pig feeding. Dnipropetrovsk: Art-Press, 2000. pp. 165-171.
Emiola I. A., Opapeju F. O., Nyachoti C. M. (2010). Growth performance and nutrient digestibility in pigs feed barley/wheat DDGS - based diets supplemented with a multi carbohydrase enzyme. J. Animal Sci. May.
Leikus R., Noviliene J. (2006). The effect of enzymes on the guality of pig perfomans. Veterinarijair zootechnika. T. 36 (58).
Mori A. V., Kluess J., Maillard R., Geraert P. A. (2009). Perfomance and phosphours status of prowing pigs are improved by multienzyme complex containing NSP-enzymes and phytase. J. Dairy Sci. V. 90, Suppl. I P. 439.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).