Розробка технології виробництва пробіотику «Споро-лекс»
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi3(103).2023.013Ключові слова:
пробіотик, технологія виробництва, стабільність, контроль якостіАнотація
Важливим елементом якості пробіотиків є технологія їх виробництва. Існує велика варіабельність між результатами доклінічних та клінічних випробувань пробіотичних мікроорганізмів. Великою мірою на це впливає технологія та умови виробництва пробіотиків.
Метою роботи було порівняння технологій виробництва пробіотику «Споро-лекс». Пробіотик «Споро-лекс» - це суміш пробіотичних культур Bacillus licheniformis VK-25 та Bacillus subtilis MK-3, сорбованих на комплексі активованих із додаванням природного стандартизованого сорбенту. Було розроблено два варіанти технології виробництва пробіотику «Споро-лекс»: в рідкому поживному середовищі та на щільному поживному середовищі. Під час випробувань розробляли проміжні контролі якості.
В результаті проведених досліджень було сформовано переліки проміжних контролів якості під час виробництва пробіотику «Споро-лекс» в рідкому поживному середовищі та на щільному поживному середовищі. Встановлено, що виготовлення на щільному поживному середовищі є більш швидким та рентабельним, оскільки потребує лише 4 стадії проміжного контролю, порівняно із 5 стадіями під час виготовлення в рідкому поживному середовищі. В залежності від стадії та технології виробництва проводили різні проміжні дослідження, що включали в себе мікроскопію, визначення типовості росту, визначення контамінації сторонньою бактеріальною та грибною мікрофлорою, визначення спороутворення, визначення концентрації колонієутворюючих одиниць. Також під час досліджень було сформовано та випробувано перелік показників контролю якості готового пробіотику «Споро-лекс». Доведено, що процес спороутворення під час виготовлення пробіотику «Споро-лекс» на щільному поживному середовищі відбувався швидше на 24 години у порівнянні з технологією виробництва у рідкому поживному середовищі. Технологія виготовлення пробіотику на щільному поживному середовищі забезпечувала формування більш зрілої спори, що призводило до стабільності препарату під час зберігання за показником «кількість живих клітин в 1 г продукту». За рештою показників якості, обидві технології однаково забезпечували стабільність продукту в процесі зберігання протягом 36 місяців.
Посилання
Riviere J. E., Boothe D. M., Czarnecki-Maulden G. L., Dzanis D. A., Harris P. A., Hendriks W. H., Kirk W. H., Warren L. K. Safety of Dietary Supplements for Hourses, Dogs, and Cats. Washington DC:The National Academies Press; 2009. 513.
Cho S. S., Finocchiaro E. T. Handbook of Prebiotics and Prebiotics Ingredients. Health Benefits and Food Applications. Boca Raton: CRC Press; 2010. 455.
Salem A. F. Z. M. Nutritional Strategies of Animal Feed Additives. New York: Nova Science Publishers; 2013. 231.
Gupta R. C., Srivastava A., Lall R. Nutraceuticals in Veterinary Medicine. Cham, Switzerland: Springer; 2019. 852.
Nivoliez A., Camares O., Paquet-Gachinat M., Bornes S., Forestier C., Veisseire P. Influence of manufacturing processes on in vitro properties of the probiotic strain Lactobacillus rhamnosus Lcr35. Journal of Biotechnology. 2012: 160: 236-241.
Mortazavian A. M., Khorshidian N., Gomes da Cruz A. In Vitro Functionality of Probiotics in Foods. New York: Nova Science Publishers; 2022. 390.
Grzeskowiak Ł., Endo A., Collado M.C., Pelliniemi L.J., Beasley S., Salminen S. The effect of growth media and physical treatments on the adhesion properties of canine probiotics. Journal of Applied Microbiology. 2013: 115: 539-545.
Gioia D. D., Biavati B., Probiotics and Prebiotics in Animal Health and Food Safety. Cham, Switzerland: Springer; 2018. 275.
Drumet L., Tromp Y., Stiegelbauer V. The Development of High-Quality Multispecies Probiotic Formulations: From Bench to Market. Nutrients. 2020: 12: 1-19.
Charalampopoulos D., Rastall R. A. Prebiotics and Probiotics Science and Technology. New York: Springer; 2009. 1273.
Sola-Oladokun B., Culligan E.P., Sleator R.D. Engineered Probiotics: Applications and Biological Containment. Annu. Rev. Food Sci. Technol. 2017; 8:16.1–16.18.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).