Експертна оцінка м’яса курчат-бройлерів за реалізації на агропродовольчому ринку
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi5(105).2023.019Ключові слова:
м'ясо, курчата-бройлери, органолептичні та фізико-хімічні показники, токсикоз-біологічна оцінкаАнотація
Впродовж технології виробництва м’яса курчат-бройлерів можуть з’являтися різні патології органів і систем організму птиці, та як наслідок погіршення органолептичних, фізико-хімічних і токсико-біологічних показників у м’ясі. Мета дослідження – визначити якісні показники і надати токсико-біологічну оцінку м’ясу курчат-бройлерів, отриманого за різних технологій вирощування птиці, та реалізується в умовах агропродовольчого ринку. Застосовували чинні органолептичні та фізико-хімічні методи дослідження. Для токсико-біологічної оцінки використовували культуру інфузорії Colpoda steinii. Тушки курчат-бройлерів, які вирощувались на м’ясо в умовах птахофабрики за різних технологій, відбирали відповідно до супровідних документів. Тушки розділили на 3 групи (по 5 тушок у кожній): контрольна група (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах особистого селянського господарства), 1 – дослідна (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах птахофабрики на сітчастій підлозі) і 2 – дослідна (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах птахофабрики у кліткових батареях). Встановили, що м'ясо курчат-бройлерів, яке відносилось до контрольної та 1 дослідної групи було свіжим, не токсичним з достатньою біологічною цінністю. Натомість, м'ясо курчат-бройлерів 2 дослідної групи за органолептичними та фізико-хімічними показниками було сумнівної свіжості, та слабко-токсичним. Підтвердженням є те, що через 10 хв інкубації кількість рухливих клітин Colpoda steinii на живильному середовищі з м’ясом курчат-бройлерів 2 дослідної групи знижувалась на 25 % (p < 0,05) порівняно з контрольною групою. При цьому, кількість малорухливих клітин інфузорії знижувалася на 75 % (p < 0,001), а через 3 години інкубації кількість рухливих клітин Colpoda steinii знижувалась на 43,0 % (p < 0,05) порівняно з контрольною групою. При цьому, кількість малорухливих клітин інфузорії збільшувалась на 43,0 % (p < 0,001) порівняно з контрольною групою. Тому, м'ясо курчат-бройлерів 2 дослідної групи не може бути реалізованим в необробленому вигляді. Внаслідок проведених досліджень потрібно провести бактеріологічні та мікробіологічні дослідження відібраних тушок курчат-бройлерів.Посилання
Petracci, M., Mudalal, S., Soglia, F., & Cavani, C. Meat quality in fast-growing broiler chickens. (2015). World's Poultry Science Journal, 71(2), 363-374. doi: 10.1017/S0043933915000367.
Son, J., Kim, H-J., Hong, E-C., & Kang, H-K. (2022). Effects of stocking density on growth performance, antioxidant status and meat quality of finisher broiler chickens under high temperature. Antioxidants, 11(5), 871. doi: 10.3390/antiox11050871.
Castellini, C., Mugnai, C., & Dal Bosco, A. (2022). Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat Science, 60(3), 219-225. doi: 10.1016/S0309-1740(01)00124-3.
Schäfer, D.F., Steffens, J., Barbosa, J., Zeni, J., Paroul, N., Valduga, E., Junges, A., Backes, G.T., & Cansian, R.L. (2017). Monitoring of contamination sources of Listeria monocytogenes in a poultry slaughterhouse. LWT-Food Science and Technology, 86, 393-398. doi: 10.1016/J.LWT.2017.08.024.
Baéza, Е., Guillier, L., & Petracci, M. (2022). Review: Production factors affecting poultry carcass and meat quality attributes. Animal, 16, 100331. doi: 10.1016/j.animal.2021.100331.
Joseph, P., Schilling, M.W., Williams, J.B., Radhakrishnan, V., Battula, V., Christensen, K., Vizzier-Thaxton, Y., & Schmidt, T.B. (2013). Broiler stunning methods and their effects on welfare, rigor mortis and meat quality. World Poultry Science Journal, 69(1), 99-112. doi: 10.1017/S0043933913000093.
Montana, R.R., Hauck, R., Baker-Cook, B.I., Osborne, R.C., Pal, A., Terra, M.T.B, Sims, G., Urrutia, A., Orellana-Galindo, L., Reina, M., DeVillena, J.F., & Bourassa, D.V. (2023). Meat quality of broiler chickens processed using electrical and controlled atmosphere stunning systems. Poultry Science, 102(3), 102422. doi: 10.1016/j.psj.2022.102422.
Mir N.A., Rafiq A., Kumar F., Singh V., & Shukla V. (2017). Determinants of broiler chicken meat quality and factors affecting them: a review. Journal Food Science Technology, 54, 2997-3009. doi: 10.1007/s13197-017-2789-z.
Tkachuk, S.A., Dukhnitsky, V.B., Yazenko, I.V., Lyasota, V.P., Zabarna, I.V., Savchuk, L.B., Holovko, N.P., Prosianyi, S.B., Mushynskyi, A.B., & Usachenko, N.V. (2018). The evaluation of safety of broiler chickens’ meat with organoliptic indicators and it’s toxity after the use of fluoroquinolone antibiotics. Ukrainian Journal of Ecology, 8(3), 225-228.
Fotina, T.I., Klishchova, Zh.E., & Fotin, A.I. (2020). Experimental substantiation of the effectiveness of Zn and Ag citrates in poultry bacteriosis. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Veterinary Medicine" series, 2(49), 24-29.
Rules of pre-slaughter veterinary inspection of animals and veterinary-sanitary examination of meat and meat products: Approved by Order 28 dated 07.06.2002; Registered in the Ministry of Justice of Ukraine on June 21, 2002 under 524/6812.
Poultry meat. General technical conditions: DSTU 3143:2013. [Effective from 2014–01–01]. Kyiv: Derzhstandard of Ukraine, 2014, 29 (National Standards of Ukraine).
Meat products. Organoleptic assessment of quality indicators. Part 2. General requirements: DSTU 4823.2:2007. [Effective from 2009–01–01]. Kyiv: Derzhspozhivstandard of Ukraine, 2009, 15 (National Standards of Ukraine).
Poultry meat. Methods of chemical analysis of freshness. DSTU 8253:2015. – [Effective from 2017–04–01]. Kyiv: Derzhspozhivstandard of Ukraine, 2017, 18 (National Standards of Ukraine).
Imran, S.N., Kamarulzaman, N.H., Latif, I. A., & Nawi, N.M. (2014). Enhancing poultry industry competitiveness: consumer perspective on chicken meat quality based on sensory characteristics. Journal of Food Products Marketing, 20(1). 102-121. doi: 10.1080/10454446.2014.921878/.
Bostami, A.R., Khan, M., Selim, A., Hossain, M., & M Khairunnesa. (2022). Physico-chemical parameters and sensory attributes of different chicken meat of consumer’s choice from poultry market. Meat Research, 2(2). doi: 10.55002/mr.2.2.16.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).