Експертна оцінка м’яса курчат-бройлерів за реалізації на агропродовольчому ринку

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi5(105).2023.019

Ключові слова:

м'ясо, курчата-бройлери, органолептичні та фізико-хімічні показники, токсикоз-біологічна оцінка

Анотація

Впродовж технології виробництва м’яса курчат-бройлерів можуть з’являтися різні патології органів і систем організму птиці, та як наслідок погіршення органолептичних, фізико-хімічних і токсико-біологічних показників у м’ясі. Мета дослідження – визначити якісні показники і надати токсико-біологічну оцінку м’ясу курчат-бройлерів, отриманого за різних технологій вирощування птиці, та реалізується в умовах агропродовольчого ринку. Застосовували чинні органолептичні та фізико-хімічні методи дослідження. Для токсико-біологічної оцінки використовували культуру інфузорії Colpoda steinii. Тушки курчат-бройлерів, які вирощувались на м’ясо в умовах птахофабрики за різних технологій, відбирали відповідно до супровідних документів. Тушки розділили на 3 групи (по 5 тушок у кожній): контрольна група (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах особистого селянського господарства), 1 – дослідна (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах птахофабрики на сітчастій підлозі) і 2 – дослідна (курчата-бройлери, вирощувалися в умовах птахофабрики у кліткових батареях). Встановили, що м'ясо курчат-бройлерів, яке відносилось до контрольної та 1 дослідної групи було свіжим, не токсичним з достатньою біологічною цінністю. Натомість, м'ясо курчат-бройлерів 2 дослідної групи за органолептичними та фізико-хімічними показниками було сумнівної свіжості, та слабко-токсичним. Підтвердженням є те, що через 10 хв інкубації кількість рухливих клітин Colpoda steinii на живильному середовищі з м’ясом курчат-бройлерів 2 дослідної групи знижувалась на 25 % (p < 0,05) порівняно з контрольною групою. При цьому, кількість малорухливих клітин інфузорії знижувалася на 75 % (p < 0,001), а через 3 години інкубації кількість рухливих клітин Colpoda steinii знижувалась на 43,0 % (p < 0,05) порівняно з контрольною групою. При цьому, кількість малорухливих клітин інфузорії збільшувалась на 43,0 % (p < 0,001) порівняно з контрольною групою. Тому, м'ясо курчат-бройлерів 2 дослідної групи не може бути реалізованим в необробленому вигляді. Внаслідок проведених досліджень потрібно провести бактеріологічні та мікробіологічні дослідження відібраних тушок курчат-бройлерів.

Посилання

Petracci, M., Mudalal, S., Soglia, F., & Cavani, C. Meat quality in fast-growing broiler chickens. (2015). World's Poultry Science Journal, 71(2), 363-374. doi: 10.1017/S0043933915000367.

Son, J., Kim, H-J., Hong, E-C., & Kang, H-K. (2022). Effects of stocking density on growth performance, antioxidant status and meat quality of finisher broiler chickens under high temperature. Antioxidants, 11(5), 871. doi: 10.3390/antiox11050871.

Castellini, C., Mugnai, C., & Dal Bosco, A. (2022). Effect of organic production system on broiler carcass and meat quality. Meat Science, 60(3), 219-225. doi: 10.1016/S0309-1740(01)00124-3.

Schäfer, D.F., Steffens, J., Barbosa, J., Zeni, J., Paroul, N., Valduga, E., Junges, A., Backes, G.T., & Cansian, R.L. (2017). Monitoring of contamination sources of Listeria monocytogenes in a poultry slaughterhouse. LWT-Food Science and Technology, 86, 393-398. doi: 10.1016/J.LWT.2017.08.024.

Baéza, Е., Guillier, L., & Petracci, M. (2022). Review: Production factors affecting poultry carcass and meat quality attributes. Animal, 16, 100331. doi: 10.1016/j.animal.2021.100331.

Joseph, P., Schilling, M.W., Williams, J.B., Radhakrishnan, V., Battula, V., Christensen, K., Vizzier-Thaxton, Y., & Schmidt, T.B. (2013). Broiler stunning methods and their effects on welfare, rigor mortis and meat quality. World Poultry Science Journal, 69(1), 99-112. doi: 10.1017/S0043933913000093.

Montana, R.R., Hauck, R., Baker-Cook, B.I., Osborne, R.C., Pal, A., Terra, M.T.B, Sims, G., Urrutia, A., Orellana-Galindo, L., Reina, M., DeVillena, J.F., & Bourassa, D.V. (2023). Meat quality of broiler chickens processed using electrical and controlled atmosphere stunning systems. Poultry Science, 102(3), 102422. doi: 10.1016/j.psj.2022.102422.

Mir N.A., Rafiq A., Kumar F., Singh V., & Shukla V. (2017). Determinants of broiler chicken meat quality and factors affecting them: a review. Journal Food Science Technology, 54, 2997-3009. doi: 10.1007/s13197-017-2789-z.

Tkachuk, S.A., Dukhnitsky, V.B., Yazenko, I.V., Lyasota, V.P., Zabarna, I.V., Savchuk, L.B., Holovko, N.P., Prosianyi, S.B., Mushynskyi, A.B., & Usachenko, N.V. (2018). The evaluation of safety of broiler chickens’ meat with organoliptic indicators and it’s toxity after the use of fluoroquinolone antibiotics. Ukrainian Journal of Ecology, 8(3), 225-228.

Fotina, T.I., Klishchova, Zh.E., & Fotin, A.I. (2020). Experimental substantiation of the effectiveness of Zn and Ag citrates in poultry bacteriosis. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. "Veterinary Medicine" series, 2(49), 24-29.

Rules of pre-slaughter veterinary inspection of animals and veterinary-sanitary examination of meat and meat products: Approved by Order 28 dated 07.06.2002; Registered in the Ministry of Justice of Ukraine on June 21, 2002 under 524/6812.

Poultry meat. General technical conditions: DSTU 3143:2013. [Effective from 2014–01–01]. Kyiv: Derzhstandard of Ukraine, 2014, 29 (National Standards of Ukraine).

Meat products. Organoleptic assessment of quality indicators. Part 2. General requirements: DSTU 4823.2:2007. [Effective from 2009–01–01]. Kyiv: Derzhspozhivstandard of Ukraine, 2009, 15 (National Standards of Ukraine).

Poultry meat. Methods of chemical analysis of freshness. DSTU 8253:2015. – [Effective from 2017–04–01]. Kyiv: Derzhspozhivstandard of Ukraine, 2017, 18 (National Standards of Ukraine).

Imran, S.N., Kamarulzaman, N.H., Latif, I. A., & Nawi, N.M. (2014). Enhancing poultry industry competitiveness: consumer perspective on chicken meat quality based on sensory characteristics. Journal of Food Products Marketing, 20(1). 102-121. doi: 10.1080/10454446.2014.921878/.

Bostami, A.R., Khan, M., Selim, A., Hossain, M., & M Khairunnesa. (2022). Physico-chemical parameters and sensory attributes of different chicken meat of consumer’s choice from poultry market. Meat Research, 2(2). doi: 10.55002/mr.2.2.16.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-18

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва