Застосування вермигумусу у годівлі свиней

Автор(и)

  • V. I. Maslov Департамент тваринництва ТОВ «Агропрайм Холдинг» Одеської області

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.013

Ключові слова:

вермикультура, вермигумус, молодняк свиней, відгодівля продуктивність, відгодівельні і м’ясні властивості, дегустаційна оцінка.

Анотація

У роботі проведено аналіз нового способу відгодівлі молодняку свиней шляхом  введення в раціон біологічно активної  добавки – вермигумусу, який є продуктом переробки гною  свиней каліфорнійськими черв’яками.

Молодняк дослідних груп крім стандартного раціону споживав вермигумус у дозі 130, 180,  230 г на голову на добу. Молодняк контрольної групи споживав стандартний комбікорм. Встановлено, що введення вермигумусу в раціон молодняку свиней покращив їх відгодівельні показники. Зокрема, молодняк другої і третьої дослідних груп перевершував контрольних аналогів за живою масою в кінці відгодівлі на 3,73 і 5,53% відповідно. У молодняку другої і третьої дослідних груп також була вища енергія росту на 4,80 і 7,40%  відповідно і краща оплата корму на 0,43 і 071 кг.

3а довжиною півтуші молодняк 3 дослідної групи не вірогідно переважав аналогів контрольної групи. У 2 і 3 дослідних груп були меншими товщина шпику на рівні 6-7 грудного хребця (на 5,85-7,50). Вони переважали контрольних аналогів і за площею м’язового вічка (на 2,83-5,45%). Маса задньої третини півтуші та вміст м’яса в туші була найвищою у молодняку 3 дослідної групи (відповідно на 7,85% і 4,91% ), а вміст сала у неї був меншим за контрольну (на 14,52%). Найменша товщина шпику на рівні 6-7 грудного хребця, а також вміст сала в туші був у молодняку третьої дослідної групи. Серед показників фізико-хімічні властивостей м’язової тканини молодняку свиней піддослідних груп не виявлено статистично вірогідних відмінностей.

Науковий керівник -д. с.-г. наук, професор, Іванов В.О.

Проте спостерігається певна тенденція до зниження таких показників як рівень кислотності, ніжність та втрат при кулінарній обробці і підвищення вологоутримуючої здатності та інтенсивність окраски у молодняку контрольної групи. Проведена дегустаційна оцінка виявила незначні відмінності серед піддослідних тварин. Відносна кількість лімфоцитів (% від загальної кількості лейкоцитів) у свиней, які отримували вермигумус, була вищою (на 4,44-6,66 % Р<0,05), ніж у аналогів, яких годували звичайним комбікормом, що свідчить про поліпшення резистентності тварин. Збагачення раціону молодняку свиней вермигумусом як біологічно активної добавки сприяло покращенню відгодівельних і м’ясних якостей та забезпечує отримання додаткової основної продукції у розмірі 320,38-354,34 грн на одну голову.

 

Біографія автора

V. I. Maslov, Департамент тваринництва ТОВ «Агропрайм Холдинг» Одеської області

здобувач Інституту свинарства і АПВ НААН, керівник департаменту
тваринництва ТОВ «Агропрайм Холдинг» Одеської області

Посилання

Гармаш С.М., Сметанін В.Т., Ковальчук Л.М. Екологічна біотехнологія переробки відходів тваринницьких комплексів // Вопросы химии и химической технологи. – 2010. – № 5. – C. 17-20.

Гейсун А. А., Степченко Л. М. // Ефективність застосування кормової добавки вермикультури при вирощуванні фазана мисливського. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: зб. наук. Праць Білоцерківського національного аграрного університету. Біла Церква, 2018. № 1 (141): С.38−45.

Котляр. О.С. Біомаса вермикультури як джерело мікроелементів у годівлі свиней. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини.2013, випуск 27. Ч.1. С. 157-166.

Котляр. О.С. Борошно з біомаси вермикультури як джерело незамінних амінокислот. Таврійський науковий вісник. 2012, №78, ч. 2, том.2. С. 96-100.

Шаталін Д.Б. Дощові черв’яки (lumbricidae) лісових та урбоекосистем степового придніпров’я: структурно-функціональна організація угруповань та екологічні аспекти вермикультури. дис. канд. наук : 03.00.16 - екологія Дніпро . 2017. 20с.

Angeles María de Lourdes, Gómez-Rosales Sergio and Téllez-Isaias Guillermo. Mechanisms of Action of Humic Substances as Growth Promoters in Animals. Submitted: May 31st, 2022 Reviewed: June 20th, 2022 Published: July 20th, 2022. DOI: 10.5772/intechopen.105956.

Birnbaum J. A. Vermicomposting and vermiculture systems for cold climates, 2015: https://www.canr.msu.edu/hrt/uploads/535/78622/Vermicompos-ting-Systems-19pgs.pdf.

Churchill S. The Complete Guide to Continuous Vermicomposting : https://urbanwormcompany.com/complete-guide-to-continuous-flow-vermicomposting/

Dry feeding and liquid feeding in pig rearing: https://www.bigdutchman.com/en/egg-production/news/detail/dry-feeding-and-liquid-feeding-in-pig-rearing/.

Hamilton D. W. He Basics of Vermicomposting. Published Feb. 2017. 3с. : https://extension.okstate.edu/fact-sheets/print-publications/bae/the-basics-of-vermicomposting-bae-1528.pdf.

Hastuti D.. Ageng S., Ritawat S.et. al, Vermicompost Biochemical Content of Different Types of Worms and Waste Feed Material. Advances in Biological Sciences Research, volume 9 Joint proceedings of the 2nd and the 3rd International Conference on Food Security Innovation (ICFSI 2018-2019). Р. 254-257.

Myers R. Vermicomposting: the basics. Editor Published October 2013: https://attra.ncat.org/publication/vermicomposting-the-basics/.

Osipenko I. S. Biochemical and chemical composition of vermiculture biomass grown on poultry litter fermented by the accelerated method./ Scientific and Technical Bulletin оf State Scientific Research Control Institute of Veterinary Medical Products and Fodder Additives аnd Institute of Animal Biology. 2023. 24(1):105-112. DOI:10.36359/scivp.2023-24-1.15.

Wang Q., Chen Y., Yoo J.S. et.al. Effects of supplemental humic substances on growth performance, blood characteristics and meat quality in finishing pigs. Livestock Science 117(2-3). 2008. DOI: 10.1016/j.livsci.2007.12.024

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва