Жива маса та показники продуктивності баранців таврійського типу асканійської тонкорунної породи

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.011

Ключові слова:

баранчики, вовна, жива маса, настриг немитої вовни, фізико-механічні властивості вовни

Анотація

Селекційно-племінна робота з вівцями асканійської тонкорунної породи спрямована на підвищення м’ясної продуктивності, на створення скоростиглих тварин з добре вираженими м’ясними формами та з покращеними якостями мериносової вовни. Метою роботи є виявлення особливостей показників продуктивності баранців таврійського типу асканійської тонкорунної породи з урахуванням їх живої маси та використанням одержаних даних під час селекційно-племінній роботі. Для проведення досліджень було скомплектовано групи баранчиків з різними показниками живої маси: І група - жива маса до 65,0 кг; ІІ група - жива маса 66,0-70,0 кг; ІІІ група - жива маса 71,0 кг і більше. Загальна кількість дослідного поголів´я склала 45 голів.

Встановлено, що баранці третьої аналізованої групи мали в середньому живу масу 73,0 кг. Їх перевага над баранцями першої групи, з найнижчими показниками живої маси, склала 10,8 кг, що становить 14,8 %. Дещо менші показники переваги за живою масою відмічено між баранцями другої та третьої груп, яка в середньому склала 5,0 кг, або 6,8 %. Вищі показники настригу немитої вовни, виходу митого волокна та настригу митої вовни відмічено також у баранців третьої дослідної групи.

Звернути особливу увагу на покращення таких показників вовнової продуктивності баранців таврійського типу асканійської тонкорунної породи, як густота та тонина вовни, зокрема, у тварин з низькими показниками живої маси, що позитивно вплине на загальний рівень виробництва вовни у господарстві.

Посилання

Pokhyl, V. I., Mykolaichuk, L. P. (2020) Miasna produktyvnist molodniaku ovets riznoho pokhodzhennia. Theoretical and Applied Veterinary Medicine, 8(1). 26‒30.

Vedmedenko, O.V. (2021) Shvydkist rostu telyts ukrainskoi chorno-riaboi molochnoi porody, yak peredumova vysokoi produktyvnosti. Tavriiskyi naukovyi visnyk. 120. 169-175. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.120.22

Liubenko, O. I., Savko, V. Yu. (2021) Rezervy zbilshennia vyrobnytstva produktsii ptakhivnytstva v umovakh fermerskykh hospodarstv. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 121. 158-163. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.121.22

Zaruba, K. V., Dubynskyi, O. L., Noskova, A. M., & Saiakhova, M. K. Rezultatyvnist riznykh variantiv pidboru ovets askaniiskoi tonkorunnoi porody. Retrieved from http://surl.li/ncspg

Iovenka, V. M. (Ed). (2017). Vivcharstvo Ukrain. Kyiv: Ahrarna. Nauka.

Nezhlukchenko, T. I., Nezhlukchenko, N. V., Zaruba, K. V., & Rubtsov I. O. (2021). Formuvannia produktyvnykh yakostei ovets askaniiskoi tonkorunnoi porody tavriiskoho typu zalezhno vid pokhodzhennia. Visnyk Sumskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu, 4(47). 186-190.

Korbych, N.M. (2021) Vzaiemozv’iazok dovzhyny vovny z pokaznykamy produktyvnosti ovets tavriiskoho typu askaniiskoi tonkorunnoi porody. Visnyk PDAA, 4. 171–177.

Bakai, O.D., Horb, K.V., & Vovchenko, B.O. (2020) Formuvannia m’iasnoi produktyvnosti molodniaku ovets askaniiskoi tonkorunnoi porody. Tavriiskyi naukovyi visnyk, 116, 1. 124-130. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.116.1.16

Antonets, O. H., Kravchenko, A. F. (2015) Produktyvnist pereiarok tavriiskoho typu riznykh linii. Vivcharstvo ta kozivnytstvo, 1. 147-153.

Antonets, O. H., Dubynskyi, O. L. (2017) Dynamika rozvytku i miasna produktyvnist molodniaku ovets tavriiskoho typu askaniiskoi tonkorunnoi porody. Vivcharstvo ta kozivnytstvo. 2. 148-154.

Zaruba, K.V., Drozd, S.L. (2021) Rist ta rozvytok molodniaku tavriiskoho typu askaniiskoi tonkorunnoi porody. Teoriia i praktyka rozvytku vivcharstva Ukrainy v umovakh Yevrointehratsii: materialy V Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii (рр 52-55) Dniprо.

Yakovchuk V.S., Zaruba K.V. (2023) Vovnova produktyvnist chystoporodynykh ta pomisnykh yarok. Modern ways of solving the problems of science in the world: the VI International Scientific and Practical Conference (рр 22-28) Poland. Warsaw.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва