Прогнозування газового та енергетичного балансу для жуйних тварин

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.014

Ключові слова:

теплопродукція, дихальний коефіцієнт, валова енергія, обмінна енергія, чиста енергія продукції, протеїн, жир, клітковина

Анотація

Встановлення механізму впливу на організм тварин зовнішніх факторів має дуже важливе значення для зоотехнічної науки. Класичними методами, за допомогою яких протягом двох століть намагаються пояснити їх вплив, є вивчення перетравності і балансу поживних речовин та окремих органічних і мінеральних елементів. Для жуйних тварин найбільш точним є складання енергетичного балансу як інтегрального показника всіх обмінних процесів

Мета роботи є розробка методики розрахунку балансу енергії на основі обліку валової енергії раціону і теплопродукції.

Знаючи кількість спожитої валової та обмінної енергії, з великою точністю, можна визначити кількість перетравної енергії.

Таким чином, визначивши в респіраційних дослідженнях величину теплопродукції та розрахувавши енергетичну цінність продукції, визначають кількість обмінної енергії.

Кількість валової енергії не дає об’єктивної оцінки кількості енергії, доступної тварині. Наприклад, в сухій речовині соломи міститься майже така ж кількість валової енергії, як в сухій речовині зерна злаків (16,7-18,8 МДж), але енергія зерна легкодоступна тваринам, в той же час як більша її в соломі залишається не використаною. Енергію перетравних поживних речовин кормів і раціонів визначають для конкретного виду тварин.

Таким чином, можна рекомендувати дві системи рівнянь для оцінки вмісту обмінної енергії в кормах і раціонах.

Перша система рівнянь для визначення ОЕ через сирі поживні речовини і коефіцієнт перетравності енергії.

Друга система рівнянь для визначення вмісту обмінної енергії через перетравні поживні речовини з використанням коефіцієнтів перетравності поживних речовин встановлених в експериментах або взятих з довідника.

Посилання

Bogdanov, G. O. (2007). Feeding of agricultural animals. Kyiv: Higher School.

Gnoevy, I. V. (2006). Feeding and reproduction of agricultural livestock in Ukraine. Kharkiv: Magda LTD.

Ibatullin, I. I., Zhukorskyi, O. M. (Eds.). (2017). Methodology and organization of scientific research in animal husbandry: manual. Kyiv: Agrarian Science,

Tsvygun, A. T. (1993). Justification of energy nutrition of young cattle with different types of feeding: (Doctoral dissertation, St. Petersburg. Pushkin).

Tsvygun, A. T., Blyusyuk, S. M., Tsvygun, O. A. (2011). Biological and methodological aspects of the distribution and use of energy in the animal organism: Collection of scientific works, Vol. 46. Part 2, RUP "Scientific and practical center of the National Academy of Sciences of Belarus for animal husbandry" Zhodino.

Tsvigun, A. T., Tsvigun O. A. (2013). Dependence of feed dry matter consumption by young cattle of dairy and meat breeds. Scientific Bulletin of NUBiP of Ukraine. "TVPPT" series, 190, 198-203.

Olijhoek, D. W., Lamminen, M., Hellwing, A. L. F., Larsen, M., Weisbjerg, M. R., Bach Knudsen, K. E., Lund, P. (2023). Effect of substituting maize silage with fresh or ensiled sugar beets on nutrient digestibility, rumen fermentation and microbial synthesis, and enteric methane emission in dairy cows. Animal Feed Science and Technology, 303, 115715. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2023.115715.

Hellwing, A. L. F., Lund, P., Weisbjerg, M. R., Brask, M., Hvelplund, T. (2012). Technical note: test of a low-cost and animal-friendly system for measuring methane emissions from dairy cows. J. Dairy Sci., 95 (10), 6077-6085. http://dx.doi.org/ 10.3168/jds.2012-5505.

Gunha. T., Kongphitee. K., Binsulong. B., Sommart. K. (2023). Net Energy Value of a Cassava Chip Ration for Lactation in Holstein–Friesian Crossbred Dairy Cattle Estimated by Indirect Calorimetry. Animals, 13, 2296. https://doi.org/10.3390/ani13142296.

Suzuki, T., Phaowphaisal, I., Pholsen, P., Narmsilee, R., Indramanee, S., Nitipot, P., Chaokaur, A., Sommart, K., Khotprom, N., Panichpol, V. et al. (2008). In vivo nutritive value of Pangola grass (Digitaria eriantha) hay by a novel indirect calorimeter with a ventilated hood in Thailand. Japan Agric. Res. Q., 42, 123–129.

Brouwer, E. (1965). Report of subcommittee on constants and factors. In Energy Metabolism of Farm Animals, 3rd.; Blaxter, K.L., Ed.; EAAP Academic Press: London, UK, 1965. P. 441–443.

Ramin, M., Fant, P., Huhtanen, P. (2021). The effects of gradual replacement of barley with oats on enteric methane emissions, rumen fermentation, milk production, and energy utilization in dairy cows. J. Dairy Sci., 104, 5617–5630. https://doi.org/10.3168/jds.2020-19644.

Huhtanen, P., Cabezas-Garcia, E.H., Utsumi, S., Zimmerman, S. (2015). Comparison of methods to determine methane emissions from dairy cows in farm conditions. J. Dairy Sci., 98 (25771050), 3394-3409. https://doi.org/10.3168/jds.2014-9118.

Karpus, M. M., Karpovych, S. I., Prokopenko L. S. etc. (1978). Feed Nutrition Handbook: A Guide. Kyiv: Harvest.

ARC. (1984). Energy allowances and feeding systems for ruminants. London.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва