Вміст насичених жирних кислот в плазмі крові кіз в залежності від тонусу автономної нервової системи

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi6(106).2023.021

Ключові слова:

кози, автономна нервова система, насичені жирні кислоти, кров, плазма

Анотація

Козівництво в даний час активно рухається на одну з перших позицій на ринку молочної та м’ясної продукції. Люди все частіше споживають козяче молоко ніж коров’яче. Вчені в даний час активну вивчають питання по факторам, що мають вплив на вміст жирних кислот в організмі кіз та у молоці, яке вони виробляють. Одним з найбільш суттєвих факторів можна охарактеризувати індивідуальні особливості кожного організму. Автономна нервова система є одною із складових, що входить до низки системи в корегуванні гомеостазу тварин. Мета дослідження – встановити вплив тонусу автономної нервової системи на вмісту насичених жирних кислот у плазмі крові кіз. Дослідження проводилися на базі приватної молочної ферми с. Княгинінок, Луцького району, Волинської області, порода кіз – Зааненська. Для варіаційно-пульсометричного дослідження було відібрано фізіологічно здорових 50 кіз 2-3 лактації. Типи автономної регуляції визначали за рахунок визначення стану серцево-судинної системи за Баєвським. Вміст насичених жирних кислот у ліпідах плазмі крові визначали за методом газової хроматографії. Порівнюючи отримані результати було встановлено відмінності за вмістом насичених жирних кислот у ліпідах плазмі крові кіз. Встановлено, що тонус автономної нервової системи має вплив на вміст насичених жирних кислот у плазмі крові кіз. Визначено, що тварини з перевагою симпатичної нервової системи маю менший вміст насичених жирних кислот (С10:0, С14:0, С16:0, С18:0) по відношенню до інших дослідних груп (Р<0,05, Р<0,001). Дослідна група ваготоніки мають найбільший вміст насичених жирних кислот (С10:0, С14:0, С16:0, С18:0) у плазмі крові кіз (Р<0,05, Р<0,01, Р<0,001).

Посилання

Currently, goat breeding is actively moving to one of the first positions in the market of dairy and meat products. People are increasingly consuming goat's milk rather than cow's milk. Scientists are currently actively studying the factors affecting the content of fatty acids in the body of goats and in the milk they produce. Individual characteristics of each organism can be characterized as one of the most significant factors. The autonomic nervous system is one of the components of a number of systems in the adjustment of animal homeostasis. The purpose of the study is to establish the influence of the tone of the autonomic nervous system on the content of saturated fatty acids in the blood plasma of goats. Research was conducted on the basis of a private dairy farm in the village of Knyagininok, Lutsk district, Volyn region, goat breed – Zaanenskaya. Physiologically healthy 50 goats of 2-3 lactations were selected for variation-pulsometric research. The types of autonomous regulation were determined by determining the state of the cardiovascular system according to Baevsky. The content of saturated fatty acids in blood plasma lipids was determined by the method of gas chromatography with the study of the following fatty acids: butyric, caproic, caprylic, capric, lauric, myristic, pentadecanoic, palmitic, margaric, stearic, arachinic, tricosanoic acid. By comparing the obtained results, differences in the content of saturated fatty acids in blood plasma lipids of goats were established. It was established that the tone of the autonomic nervous system has an effect on the content of saturated fatty acids in the blood plasma of goats. It was determined that animals with a preference for the sympathetic nervous system have a lower content of saturated fatty acids (capric, myristic, pentadecanoic, palmitic, stearic, tricosanoic) in relation to other research groups (Р<0.05, Р<0.001). The experimental group of vagotonics has the highest content of saturated fatty acids (capric, myristic, pentadecanoic, palmitic, stearic, tricosanoic) in the blood plasma of goats (Р<0.05, Р<0.01, Р<0.001). The experimental group of normotonics occupied an intermediate place in terms of the content of saturated fatty acids in the lipids of the blood plasma of cows.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-20

Номер

Розділ

Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва