Застосування прийому етіоляції експлантів винограду в культурі in vitro



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi.3(109).2024.001

N. М. Zelenyanska, О. I. Gogulinska, М. М. Artiukh, V. V. Borun

Анотація


Мікророзмноження винограду використовують для отримання вихідного та сертифікованого садивного матеріалу для закладання маточних насаджень. Зниження ефективності мікроклонального розмноження пов’язане з труднощами на етапах введення експлантів в культуру in vitro та укорінення. Прийом етіоляції є простим для застосування та дозволяє запобігти фенольному окисленню експлантів, позитивно впливає на збільшення довжини пагонів та кількості коренів. Метою досліджень було визначити ефективність застосування прийому етіоляції на етапах введення експлантів та укорінення мікрочубуків у культурі in vitro. Роботу виконували у лабораторії культури винограду in vitro відділу розсадництва, розмноження та біотехнології винограду ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» за загальноприйнятою методикою на столових, технічних та підщепних сортах винограду. Прийом етіоляції застосовували на двох етапах: введення ініціальних експлантів винограду в культуру in vitro (протягом 7, 15 та 25-и діб) та укорінення мікрочубуків винограду (протягом 7 та 15- и діб). Визначали приживлюваність та проліферацію експлантів, основні біометричні показники росту та розвитку мікроклонів. Встановили, що на етапі введення ініціальних експлантів винограду в культуру in vitro застосування прийому етіоляції протягом 15 діб, а на етапі мікророзмноження – протягом 7 діб позитивно впливало на приживання, проліферацію пазушних бруньок та подальший розвиток експлантів та мікрочубуків. Висота стебла дослідних мікроклонів була більшою на 0,6-2,6 см, а кількість листків на 0,4-0,9 шт., ніж у контрольних рослин. Також етіоляція позитивно впливала на збільшення довжини та біомаси коренів у мікрочубуків. У подальшому планується проаналізувати зміни коефіцієнту розмноження in vitro різних сортів винограду під впливом етіоляції.


Ключові слова


виноград, етіоляція, ініціальні експланти, мікрочубуки, приживання, проліферація, довжина пагонів, корені

Повний текст:

PDF

Посилання


Vlasov, V.V. (Ed.). (2015). System of certified grape nurseries of Ukraine. Kyiv: Agricultural science.

Yancheva, S., Marchev, P., Yaneva, V., Roichev, V. & Tsvetkov, I. (2018). In vitro propagation of grape cultivars and rootstocks for production of pre-basic planting material. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 24(5), 801–806.

Golino, D.A., Fuchs, M., Sim, S., Farrar, K., Martelli, G.P. (2017). Improvement of Grapevine Planting Stock Through Sanitary Selection and Pathogen Elimination.. In book: Grapevine Viruses: Molecular Biology, Diagnostics and Management. Springer: Cham, Switzerland. (pp.561-579) DOI:10.1007/978-3-319-57706-7_27

Zelenianskaia, N.N. (2009). Grape propagation technology using in vitro tissue culture. Grape, 2009, 50-53.

Litz, R.E. (Ed.). (2020). Biotechnology of fruit and nut crops. Boston : CABI Publishing. ISBN 9781780648293

Peros, J.-P. (1998). Variability among Vitis vinifera cultivars in micropropagation, organogenesis and antibiotic sensitivity. J. of Experimental Botany, 49 (319), 171-179.

Torregrosa, L., Bouquet, A., Goussard, P.G. (2000). In vitro culture and propagation of grapevine, In: Roubelakis-Angelakis K.A., (Ed.), Molecular Biology and Biotechnology of Grapevine, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, The Netherlands. 195–240 DOI:10.1007/978-94-017-2308-4_12

Tasiu I. (2015). Adjustments to in vitro culture conditions and associated anomalies in plants. Acta Biologica Cracoviensia Series Botanica, 57/2, 9–28. DOI: 10.1515/abcsb-2015-0026

Sharma, H.C., Sharma, R.R., Goswami, A.M. (1995). Effect of etiolation on polyphenol oxidase activity in shoots of grape and its subsequent in vitro survival. Indian Journal of Horticulture, 52 (2), 104-107. Print ISSN : 0972-8538.

Kalynyn, F.L., Kushnyr, H.P., & Sarnatska, V.V. (1992). Technology of microclonal propagation of plants. Kyiv: Scientifical thought.

Skrypchenko, N. V. (2009). Dynamics of the content of phenolic substances in actinidia shoots and regeneration capacity during reproduction. Bulletin of Kharkiv National Agrarian University. Series "Biology", 1 (16), 63–67.

Singh, S.K., Khawale, R.N., Singh, S.P. (2002). Effect of season, type of explant and pre-treatments to minimize polyphenols exudation on in-vitro culture establishment in grape. Іndian Journal of Horticulture, 59 (3), 233-238. Print ISSN : 0972-8538.

Podhaietskyi, A.A., Matskevych, V.V., Podhaietskyi, A.An. (2018). Peculiarities of microclonal propagation of plant species. Bila Tserkva: BNAU.

Anderson Antonio de Jesus Rodrigues, Santos Eder de Oliveira, Takane Roberto Jun et al. (2017). Artificial light and growth regulators on the in vitro etiolation of Cattleya labiata. Rev. Ciênc. Agron. 48 (2), 296-302. DOI: 10.5935/1806-6690.20170034

Smith, D.L. (1989). Ethylene associated phase change from juvenile to mature phenotype of daylily. Phуsiol. Plantarum, 76, 466-473.

Marks, T.R., (1991). Rhododendron cuttings. I. Improved rooting following ?rejuvenation’ in vitro. J. Hort. Sci., 66, 103-111.

Zimmerman, R.H. (1983). Factors affecting in vitro propagation of apple cultivars. Acta Hortic., 131, 171-178. DOI: 10.17660/ActaHortic.1983.131.19).

Osorio C.R., Velásquez F.A.G., Correal A.G., Torres B., Urrea A. (2018). In vitro propagation of avocado (Persea americana Mill.) cv. Hass through morphogenesis. Acta Agronómica, 67 (1), 160-167. DOI:10.15446/acag.v67n1.61474

Monteuuis, O., Bon, M. (2000). Influence of auxins and darkness on in vitro rooting of micropropagated shoots from mature and juvenile Acacia mangium. Plant Cell Tiss. Org. Cult., 63, 173-177. DOI:10.1023/A:1010611126950

Gray, D., Li, Z., Dutt, M., Dhekney, S. (2008). Transgenic plants from shoot apical meristems of Vitis vinifera L. “Thompson Seedless” via Agrobacterium-mediated transformation. Plant Cell Reports, 26(12), 2101-10. DOI:10.1007/s00299-007-0424-6


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.