Зміна запасів доступної ґрунтової вологи в агроценозах пшениці озимої в короткоротаційних сівозмінах



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi.3(109).2024.023

O. B. Panchenko, V. I. Melnyk, M. V. Zhovtun

Анотація


У статті наведено результати змін доступної ґрунтової вологи в посівах пшениці озимої в чотирьох короткоротаційних сівозмінах. Дослідження проведено упродовж 2012 – 2021 рр. на дослідному полі Білоцерківського національного аграрного університету Київської області. Грунт дослідного поля – чорнозем типовий малогумусний середньо суглинковий вміст гумусу в шарі грунту 0–30 см 3,7-3,9 %. Досліджували чотири короткоротаційні сівозміни плодозмінна (насичення соняшником 10 %); зернопросапна (насичення соняшником 20 %); зернопросапна спеціалізована (насичення соняшником 30 %); просапна (насичення соняшником 40 %).

Встановлено, що запаси доступної вологи на період сівби пшениці озимої найвищими спостерігалися в зернопросапній спеціалізованій сівозміні, де пшеницю висівали після гречки з у шарі 0–150 см становили – 257,2 мм, у шарі 0–50 см – 78,5 мм. У плодозмінній сівозміні у шарі 0–150 см вони становили – 204,3 мм, у шарі 0–50 см і 50–100 см 59,4 та 52,4 мм, що менше від зернопросапної сівозміни на 19,1 і 15,0 мм.

За плодозмінної сівозміни запаси доступної вологи на період збирання становили 1372 м3/га, зернопросапної – 1154 м3/га, зернопросапної спеціалізованої і просапної – 1327 і 928 м3/га, що і вплинуло на загальні витрати вологи.  Найбільші витрати доступної вологи спостерігалися за просапної сівозміни – 4029 м3/га, тоді як за плодозмінної запаси доступної вологи становили 4032 м3/га. Коефіцієнт водоспоживання вологи найбільшим виявився у зернопросапній спеціалізованій і просапній – 97,8 і 90,7 м3/т відповідно, тоді як за плодозмінної – 70,7, зернопросапної – 85,2 м3, що було менше від просапної на 5,5 і 20 м3/т.


Ключові слова


сівозміна, пшениця озима, вміст доступної вологи, динаміка, витрати вологи

Повний текст:

PDF

Посилання


Gamayunova, V. V., Lytovchenko, A. O., Muzika, N. M. (2016). The importance of the predecessor in the formation of grain productivity of winter crops in the conditions of the Steppe of Ukraine. Bulletin of Zhneau. 1 (53), 1. 80–87.

Gangur, V. V., Kotlyar Ya. O. (2021). Influence of precursors on water consumption and productivity of winter wheat in the left-bank forest-steppe zone of Ukraine. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. (1), 122–127.

Yermolaev, M. M., Shilina, L. I., Litvinov, D. V. (2008). Patterns of water regime formation in crop rotations on the chernozems of the Livoberezhny Forest Steppe. Herald of Agrarian Science. Kyiv, 6. 13–17.

Kaminskyi, V. F., Gangur, V. V. (2018). Dynamics of soil moisture productivity during winter wheat cultivation in crop rotations of the Left Bank Forest Steppe of Ukraine. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy. 3, 11–14.

Litvinov, D. V. (2015). Formation of the water regime of the soil in the system of short-rotational crop rotations. Herald of Agrarian Science. Kyiv, 11, 13–18.

Barshtein, L. A. et. all. (1985). Crop rotation - the basis of agricultural intensification. Kyiv: Urozhaj.

Shevchenko, M. V. (2019). Scientific basis of tillage systems in conditions of unstable and insufficient moisture: monograph. Kharkiv: KHNAU, Maidan.

Tsentilo L. V., Shilo S. L. (2022). Soil moisture potential in winter wheat agrocenosis in the Right Bank forest-steppe of Ukraine. Taurian Scientific Bulletin. 127, 179–185. DOI https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.127.22

Dar, E. A., Singh, A. S., Singh, K. B. (2017). Water use and productivity of drip irrigated wheat under variable climatic and soil moisture regimes in North-West. India. Agriculture, Ecosystems & Environment. 248, 9-19.

Dmytrо Litvinov, Olena Litvinova, Natalia Borys, Andrii Butenko, Ihor Masyk, Viktor Onychko, Lidiia Khomenko, Nataliia Terokhina, Serhii Kharchenko. (2020). The typicality of hydrothermal conditions of the forest steppe and their influence on the productivity of crops. Journal of Environmental Research, Engineering and Management. 76. 3, 84–95. https://doi.org/10.5755/j01.erem.76.3.25365

Dreccer, M. F, Fainges, J, Whish J, Ogbonnaya, F.C., Sadras, V.O. (2018). Comparison of sensitive stages of wheat, barley, canola, chickpea and field pea to temperature and water stress across Australia. Agricultural and Forest Meteorology. 248:275–294. DOI https://doi.org/10.1016/j.agrformet.2017.10.006

Siroshtan Andrii, Kavunets Valerii, Derhachov Oleksandr, Pykalo Serhii, Ilchenk Liudmyla. (2021). Yield and Sowing Qualities of Winter Bread Wheat Seeds Depending on the Preceding Crops and Sowing Dates in the Forest–Steppe of Ukraine. American Journal of Agriculture and Forestry. 9. 2, 76–82. DOI https://doi.org/10.10.11648/j. ajaf.20210902.15


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.