Сортовивчення капусти білоголової за органічної технології у відкритому ґрунті
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2(102).2023.005Ключові слова:
капуста білоголова, сорт, гібрид, органічне вирощування, біометричні показники, урожайністьАнотація
У результаті проведених досліджень встановлено, що сортові особливості здійснюють вплив на міжфазні періоди капусти білоголової та її урожайність. Тривалість міжфазного періоду «сходи – початок зав’язування головок» в дослідженнях коливалася. Під час вирощування сортів Славія та Слава 1305 міжфазний період «сходи – початок зав’язування головок» становив 88-89 діб відповідно. У гібридів ознаками ранньостиглості характеризувались рослини гібридів Акварель F1 іКубок F1. У вказаних варіантах тривалість міжфазного періоду коливалась від 83 до 84 діб.
Більш тривалим періодом збирання головок капусти характеризувались рослини сорту Славія та контрольного гібриду Мегатон F1. У вказаних варіантах тривалість збирання продукції становила 20 діб. Серед сортів більш ранній початок зав’язування головок встановлено у рослин сорту Славія та гібридів Акварель F1 та Кубок F1.
Під час вирощування гібридів Кубок F1. і Акварель F1 врожайність зазначених варіантів перевищувала врожайність контрольного варіанту на 7 – 12 % відповідно. У середньому за роки ведення досліду загальна врожайність капусти білоголової коливалась в межах 26,3 – 27,0 т/га по сортах та 30,1 – 32,6 по гібридах. Вирощування гібридів Кубок F1. і Акварель F1 у відкритому ґрунті є доцільним, оскільки забезпечує підвищення загальної врожайності рослини на 8 % за безрозсадного вирощування. Більш раннім надходженням головок капусти білоголової характеризувались гібриди Акварель F1 та Кубок F1, перший збір врожаю яких склав 16,0 та 16,4 % від загальної врожайності.
Посилання
Valetska O. V. (2014) Efektyvnist zastosuvannia orhanichnykh fermentovanykh dobryv u lantsi sivozminy [Effectiveness of using organic fermented fertilizers in the chain of crop rotation]. Visnyk TsNZ APV Kharkivskoi oblasti – Bulletin of the Center for APV of the Kharkiv region. Vypusk 16. S. 280 – 286. [in Ukrainian].
Vdovenko S. A., Ivanovych O. M. (2018) Perspektyva vyroshchuvannia kapusty briusselskoi dlia ukrainskoho rynku [The prospect of growing Brussels sprouts for the Ukrainian market]. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo – Agriculture and forestry. № 11. S. 89 – 96. [in Ukrainian].
Huraldchuk Zh. Z. (2006) Fitotoksychnist vazhkykh metaliv ta stiikist roslyn do yikh dii [Phytotoxicity of heavy metals and resistance of plants to their action]. Kyiv : Lohos, 208 s. [in Ukrainian].
(2010) DSTU 7037:2009. Kapusta biloholova svizha. Tekhnichni umovy [Cabbage is fresh. Specifications]. Kyiv. [in Ukrainian].
Lohosha R. V., Moroz I. O., Krychkovskyi V. Yu. (2019) Potentsial i problemy rozvytku vitchyznianoho rynku orhanichnoho ovochivnytstva [The potential and problems of the development of the domestic market of organic vegetable growing]. Biznesinform – Business information. № 1. S. 215 – 220. [in Ukrainian].
Lohosha R. V., Pidvalna O. H. (2018) Faktory rozvytku rynku produktsii orhanichnoho ovochivnytstva v Ukraini [Factors of market development of organic vegetable growing products in Ukraine]. International scientific journal «Internauka». 11 ( 51), vol. 2, 20, S. 15 – 21. [in Ukrainian].
(2001) Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methods of research in vegetable growing and melon growing]. Za red. H. L. Bondarenka, K. I. Yakovenka. Kharkiv: Osnova, 2001 369 s. [in Ukrainian].
Novak N. P. (2016) Orhanizatsiia ta upravlinnia innovatsiino-investytsiinoiu diialnistiu vyrobnykiv orhanichnoi produktsii [Organization and management of innovation and investment activities of producers of organic products]. Investytsii: praktyka ta dosvid – Investments: practice and experience. № 11. S. 24 – 27. [in Ukrainian].
Povkh O. V. (2015) Ekonomichna ta bioenerhetychna efektyvnist zastosuvannia orhanichnoho fermentovanoho dobryva ta mikrobiolohichnoho preparatu v tekhnolohii vyroshchuvannia kapusty biloholovoi [Economic and bioenergetic effectiveness of the application of organic fermented fertilizer and microbiological preparation in the technology of growing white cabbage.]. Naukovi pratsi instytutu bioenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv – Scientific works of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet. Vypusk 23. S. 144 – 148. [in Ukrainian].
Ridei N. M., Strokal V. P., Rybalko Yu. V. (2011) Ekolohichna otsinka ahrobiotsenoziv: teoriia, metodyka, praktyka [Ecological assessment of agrobiocenoses: theory, methodology, practice]. Kherson : Oldi – plius, 258 s. [in Ukrainian].
Chernetskyi V. M., Cherednychenko L. I. (2012) Zavdannia ovochivnytstva Ukrainy ta shliakhy yikh vyrishennia [Tasks of vegetable growing in Ukraine and ways to solve them.]. Zbirnyk naukovykh prats VNAU – Collection of Scientific Works of VNAU. № 36. Vyp.4. S. 115 – 122. [in Ukrainian].
Iastemska A. A. (2021) Suchasni realii orhanichnoho zemlerobstva : rekomendatsiinyi pokazhchyk literatury. za red [Modern realities of organic farming: recommended literature index]. O. H. Pustova D. V. Tkachenko. Mykolaiv : MNAU. 60 s. [in Ukrainian].
Kabata-Pendias A. (2010) Trace Elements in Soils and Plants. Boca Raton : Crc Press, 548 p.
Kanatas P. (2020) Float system and crucial points of the method for seedling production and crop cultivation with or without organic fertilization. Agronomy Research. 18 (1), 137 – 147. URL : https://doi.org/10.15159/AR.20.088
Lepse L., Zeipiņa S., Missa I. and Osvalde A. (2021) The effect of cultivation technology on the plant development of organically grown garlic, Agronomy Research. 19 (4), 1823 – 1829, 2021. URL : https://doi.org/10.15159/AR.21.102
Minin V. B., Popov V. D., Maksimov D. A., Ustroev A. A., Melnikov S. P. and Papushin E. (2020) Developing of modern cultivation technology of organic potatoes. Agronomy Research. 18 (S2), 1359 – 1367. URL : https://doi.org/10.15159/AR.20.030
Zarina L., Zarina L., Piliksere D. and Cerina S. (2021) Gross margin comparison of cultivation of different legume species in the organic farming system. Agronomy Research. 19 (S2), 1216 – 1222. URL : https://doi.org/10.15159/AR.21.051
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).