Дослідження меду на вміст пилку з генетично модифікованих рослин методом ПЛР у реальному часі
Abstract
Abstract. Methodological approach of detection DNA from honey pollen
and detection biotechnological constructs was designed. Monitoring of native
honey samples for biotechnological plant pollen contamination, in particular,
biotechnological rape seed, was performed by using of PCR-RT method. During
the study honey samples with biotechnological rapeseed pollen of Roundup
Ready™ were detected. Obtained data shows advisability and necessity of
more strict control of food products and agricultural raw material for GMO
content.
Keywords: genetically modified organisms, biotechnological rapeseed,
DNA, flower pollen or honey pollen, Real-Time polymerase chain reaction.
References
Фарамазян А. Мировой рынок мёда, или Как помочь отечественному
производителю / А. Фарамазян, Б. Угринович, А. Пономарев // Главный зоотехник. – 2009. – № 2. – С. 19–24.
Production of commodity in selected country. FAO [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.fao.org/faostat/en/#data/QL/visualize.
Якубчак О. М. Вимоги до безпеки та якості меду / О. М. Якубчак, А. В. Коновалова // Ветеринарна медицина України. – 2014. – 12 (226). – С. 19–22.
Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2016 / ISAAA Brief
№52. – ISAAA: Ithaca, NY. – 2016 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https:// www.isaaa.org/resources/publications/briefs/52/download /isaaa-
brief-52-2016.pdf.
GM Approval Database. The International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/.
Волков О. Державне регулювання обігу ГМО в Україні: поточний стан та концепція / О. Волков // Проект USAID «АгроІнвест», 2014 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.facebook.com/USAIDAgroInvest/ю
Press release database. European commission [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://europa.eu/rapid/press-release_CJE-11-79_en.htm.
Verification Report on the extraction and analysis of GM pollen DNA in honey. Joint Research Centre [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/GM-honey-report.htm.
ПЦР в реальном времени / Д. В. Ребриков, Г. А. Саматов, Д. Ю.
Трофимов и др. ; под редакцией Д. В. Ребрикова. – М. : Б?НОМ.
Лаборатория знаний, 2009. – 223 с.
Димань Т. М. [та ін.] Генетично модифіковані с/г культури: прогрес, проблеми, перспективи : монографія / передмова та ред. Т. М. Димань, Л. Г. Шморгун. – К. : Проблеми інноваційно-інвестиційного розвитку, 2013. – 158 с.
Тест-системи для визначення якісного та кількісного вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО) рослинного походження в харчових продуктах. Технічні умови / ТУ У 24.6-02568182-001:2011. – К. : ДП «Укрметртестстандарт», 2012. – 52 с.
Облап Р. В. Моніторинг продуктів харчування та сільськогосподарської сировини в Україні на вміст генетично модифікованих інгредієнтів / Р. В. Обоап // Вісник аграрної науки. – 2014. – № 1. – С. 59–63.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).