Якість м’яса курчат-бройлерів за застосування пробіотичного препарату

Автор(и)

  • A. Y. Vivych
  • O. M. Iakubchak

DOI:

https://doi.org/10.31548/poultry2024.09-10.020

Ключові слова:

курчата-бройлери, вирощування, м'ясо, пробіотичний препарат, показники якості

Анотація

Розвиток науки та нові технології, що створюються на основі її досягнень, відкривають альтернативні шляхи вирішення проблем продовольчої безпеки. Пріоритетом у цьому аспекті може стати розвиток нових технологій зі створення комбінованих пробіотичних препаратів. Ці технології дозволяють принципово новими засобами вирішувати існуючі проблеми, зокрема, отримання достатньої кількості продовольства, безпечного для здоров'я людини. Розроблення та випробування ефективних натуральних профілактичних препаратів і схем їхнього застосування курчатам-бройлерам, особливо за виробництва органічних і функціональних продуктів, є нагальним питанням сьогодення для розвитку, поліпшення ефективності та рентабельності галузі птахівництва. Нами досліджено вплив комбінованого пробіотичного препарату “ТІММ-П" на м’ясо курчат-бройлерів. Препарат “ТІММ-П" випоювали курсами на 1–5 добу, 21–25 та 30-35 доби вирощування птиці. Визначення хімічного складу м’яса у 42-добових дослідних курчат-бройлерів свідчить про вірогідне збільшення вмісту загального білка у м’язовій тканині птиці за застосування пробіотика. Встановили вірогідний вплив пробіотичного препарату на подовження терміну зберігання м’яса птиці на підставі вивчення органолептичних, хімічних показників м’яса курчат-бройлерів під час зберігання в охолодженому стані. На 7-у та 9-у добу зберігання тушок дослідної групи, якій застосовували пробіотик, реєстрували вірогідне зниження рівня величини рН, кислотного та перекисного числа жиру в м’ясі. Таким чином, пероральне випоювання пробіотичного препарату поліпшує показники якості м’яса курчат- бройлерів та подовжує термін його придатності. Отже, комплексний пробіотичний препарат “ТІММ-П" можна рекомендувати для застосування під час вирощування курчат-бройлерів, а також в якості альтернативи антибіотикам в органічному птахівництві.

Посилання

Honchar, V., Iakubchak, O., Shevchenko, L., Midyk, S., Korniyenko, V., Kondratiuk, V., Rozbytska, T., Melnik, V., & Kryzhova, Y. (2022). The effect of astaxanthin and lycopene on the content of fatty acids in the yolks of chicken eggs under different storage regimes. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16, 473-489. doi: 10.5219/1774. [in English].

Kadam, J. H., Pawar, R., Md. Din, M. F., & Zambare, V. (2023). Advances on Probiotics Utilization in Poultry Health and Nutrition. Advances in Probiotics for Health and Nutrition. IntechOpen. doi: 10.5772/intechopen.113738. [in English].

Kosenko, Yu. M., Ostapiv, N. V., & Zaruma, L. E. (2022). Zavdannia spetsialistiv veterynarnoi medytsyny dlia vykonannia polozhen poriadku vykorystannia protymikrobnykh veterynarnykh likarskykh zasobiv [Assignments of the veterinary medicine specialists to comply with the provisions of the procedure for the use of antimicrobial veterinary medicines]. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Derzhavnoho naukovo-doslidnoho kontrolnoho instytutu veterynarnykh preparativ ta kormovykh dobavok i Instytutu biolohii tvaryn [Scientific and Technical Bulletin of State Scientific Research Control Institute of Veterinary Medical Products and Fodder Additives and Institute of Animal], 23(1), 63-70. doi: 10.36359/scivp.2022-23-1.09. [in Ukrainian].

Miranda, N. M. Z., Souza, A. C., Souza, C. S., Dias, D. R., Schwan, R. F., & Ramos, C. L. (2023). Novel yeasts with potential probiotic characteristics isolated from the endogenous ferment of artisanal Minas cheese. Brazilian Journal of Microbiology, 54, 1021-1033. doi:10.1007/s42770-023-01002-5. [in English].

Poberezhets, J., Chudak, R., Kupchuk, I., Yaropud, V., & Rutkevych, V. (2021). Effect of probiotic supplement on nutrient digestibility and production traits on broiler chickens. Journal of Agricultural Science, 32 (2), 296-302. doi: 10.15159/jas.21.28. [in English].

Regulation (EC) No 1831/2003 of the European union. Retrieved from https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32003R1831. [in English].

Salem, H. M., Saad, A. M., Soliman, S. M., Selim, S., Mosa, W. F. A., Ahmed, A. E. … & El-Saadony, M. T. (2023). Ameliorative avian gut environment and bird productivity through the application of safe antibiotics alternatives: a comprehensive review. Poultry Science, 102(9), 102840. doi: 10.1016/j.psj.2023.102840. [in English].

Suryadi, U., Nugraheni, Y. R., Prasetyo, A. F., & Awaludin, A. (2019) Evaluation of effects of a novel probiotic feed supplement on the quality of broiler meat. Veterinary World, 12(11), 1775-1778. doi: 10.14202/vetworld.2019.1775-1778. [in English].

Tomczyk, G., Niczyporuk, J. S., Kozdruń, W., Sawicka-Durkalec, A., Bocian, Ł., Barabasz, M., & Michalski, M. (2024). Probiotic supplementation as an alternative to antibiotics in broiler chickens. Journal of veterinary research, 68(1), 147-154. doi: 10.2478/jvetres-2024-0009. [in English].

Vovkotrub, V., Kolacz, R., Iakubchak, O., Vovkotrub, N., & Shevchenko, L. (2024). Effect of lactic acid bacteria ferment cultures on pork freshness.

Ukrainian Journal of Veterinary Sciences, 15(1), 48-65. doi: 10.31548/veterinary1.2024.48. [in English].

Vovkotrub, V., Iakubchak, O., Horalskyi, L., Vovkotrub, N., & Shevchenko, L. (2023). The microscopic structure of pork neck after cooling with showering stiving and processing by culture Lactobacillus sakei. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 17, 759-776. do: 10.5219/1905. [in English]

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-14

Номер

Розділ

Ветеринарія