Організації транспортно-логістичних систем постачань харчових продуктів

O. M. Zagurskiy, T. S. Zhurakovska

Анотація


Логістична система розподілу сільськогосподарської продукції в нинішній, глобальній економіці є основним предметом дискусії як в суспільстві так і в науковій літературі, а продовольча безпека розглядається у тісному взаємозв’язку з концепцією сталого розвитку економіки країни.

В статті розглянуто низку факторів, що впливають на ефективність логістичних систем розподілу сільськогосподарської продукції в глобальній економіці та аналіз проблем, що виникають в управлінні бізнес-процесами в ланцюгах постачань харчових продуктів. Визначено, що в агропродовольчому ланцюгу вирішальними факторами для створення та підтримки конкурентних переваг є доступ до найкращого покупця за належного рівня якості, з необхідним терміном придатності та належним проходженням по ланцюгу постачання.

В умовах глобалізації конкурентні переваги логістичних послуг, засновані тільки на цінових і споживчих властивостях, втрачають провідне значення, а на перше місце виходять гнучкість, обмежені терміни виконання замовлення, надійні та якісні постачання, можливість вибору тощо. Складність організації транспортно-логістичних систем постачань швидкопсувних харчових продуктів обумовлена, з одного боку, – участю великої кількості ланок у ланцюзі, а з іншого боку, – особливостями швидкопсувних вантажів.


Ключові слова


агрологістика, ефективність, втрати, транспортно-логістична система, харчові продукти

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Velychko O. P., Butko M. P. (2017). Management of distribution activities of food industry enterprises. Modern transformations of the organizational and economic mechanism of management and logistics of business entities in the system of economic security of Ukraine. Dnipro. Bila K.O. 125-130.

Kulyk V. A., Marchuk V. Ye, Harmash O. M., Zakharchuk A. P., Hradys'kyj Yu. O. (2019). Formation of global chains of complex supplies in the system of agrologistics. Tekhnichnyj servis ahropromyslovoho, lisovoho ta transportnoho kompleksiv. 16. 61-69.

Mnykh O. B., Hrechyn B. D. (2016). Strategic role of ecology in the development of the enterprise in the deepening of the ecological crisis in Ukraine. Ekonomichnyj analiz. 2. 108-118.

Sumets O. M. (2016). Logistic activity of enterprises of oil and fat industry and evaluation of its efficiency: avtoref. dys. ... d-ra ekon. nauk . 08.00.04. NUKhT. 43.

Ulianchenko Yu. O. (2013). Competitiveness of the agricultural sector of the economy: mechanisms of state regulation]. Kharkiv: Vyd-vo Asotsiatsii doktoriv hauk z derzh. upravl. 368.

Formation and functioning of the market of agro-industrial products: a practical guide. (2000). Kyiv. IAE. 556.

Ahumada O., Villalobos J. R. (2011). Operational model for planning the harvest and distribution of perishable agricultural products.International Journal of Production Economics. 133. 677-687.

Badia-Melis R., Mc Carthy U., Ruiz-Garcia L., Garcia-Hierro J., Robla Villalba J. I. (2018). New trends in cold chain monitoring applications - a review. Food Control. 86. 170-182.

Carter R. H. (1985). Stores Management and Related Operations. Second Ed. Macdonald & Evans. XII. 228.

Chaudhuri A., Dukovska-Popovska I.,

Subramanian N., Chan H., Bai R. (2018). Decision-making in cold chain logistics using data analytics: a literature re-view. International Journal of Logistics Management. 29(3). 839-861.

Dai J., Che W., Lim J. J., Shou Y. (2020). Service innovation of cold chain logistics service providers: A multiple-case study in China, Industrial Marketing Management. 89. 143-156.

Dan T. (2012). Developing Agricultural Products Logistics in China from the Perspective of Green Supply Cain. International Jornal of Business and Management. 7. 106-111.

Fonseca J. M.,Vergara N. (2014). Logistics systems need to scale up reduction of produce losses in the latin america and caribbean region. Proc. III rd Int. Conf. on Postharvest and Quality Management of Horticultural Products of Interest for Tropical Regions. 173-180.

Gartner Research: Improving On-Shelf Availability for Retail Supply Chains Requires the Balance of Process and Technology. May 2011. URL. https://www.gartner.com/en/ documents/1701615/improving-on-shelf-availability-for-retail-supply-chains.

Gunders D. (2012). Wasted: How America is losing up to 40 percent of its food from farm to fork to landfill. NRDC Issue Paper Natural Resources Defense Council URL. https://www.nrdc. org/sites/default/files/wasted-food-IP.pdf.

Grunow M., Piramuthu S. (2013). RFID in highly perishable food supply chains – remaining shelf life to supplant expiry date? Martin Grunow, International Journal of Production Economics. 14(2). URL: https://proxy.library. spbu.ru:2069.

ISO 90000-1-94. URL. https://files.stroyinf.ru/ Data1/4/4993/index.htm.

Ratul A., Megat F.Z., Nazmus S. (2020). Enhanced Blockchain transaction: a case of food supply chain management. Journal of Engineering and Applied Sciences. 15(1). 99-106.

Rachel A. Wieme, John P. Reganold, David W. Crowder, Kevin M. Murphy, Lynne A. (2020). Carpenter-Boggs Productivity and soil quality of organic forage, quinoa, and grain cropping systems in the dryland Pacific Northwest, USA Agriculture. Ecosystems & Environment. 293. 384-392.

The state of the world’s land and water resources for food and agriculture (SOLAW) – Managing systems at risk. (2011). Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome and Earthscan. London. FAO. 285.

Themen D. (2013). Food losses and waste in Ukraine. Regional Office for Europe and Central Asia Food and Agriculture Organization of the UN. URL: http://www.fao.org/europe/agrarian-structures-initiative/en.

Zagurskiy О., Rogach S., Titova L., Rogovskii І., Pokusa Т. (2019). «Green» supply chain as a path to sustainable development. Mechanisms of stimulation of socio-economic development of regions in conditions of transformation. Monograph. Opole: The Academy of Management and Administration in Opole. 199-213.

Zagurskiy О., Ohiienko M., Pokusa Т., Zagurska S., Pokusa F., Titova L., Rogovskii І. (2020). Study of efficiency of transport processes of supply chains management under uncertainty. Monograph. Opole: The Academy of Management and Administration in Opole. 162.

Zhang Y., Zhao L., Qian C. (2017). Modeling of an IoT-enabled supply chain for perishable food with two-echelon supply hubs. Industrial Management & Data Systems. 117(9). https://proxy.library.spbu.ru:2156.




DOI: https://doi.org/10.31548/machenergy2021.04.053

Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.