МОДЕЛЮВАННЯ ГІДРОДИНАМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ В БАГАТОЧАННІЙ ЖАРОВНІ ПРИ СМАЖЕННІ МЯТКИ РИЦИНИ
Abstract
Розроблено математичну модель гідродинаміки
руху частинок мяткі в чані жаровні як єдиний процес переміщення потоків мяткі по горизонтальних концентричних колах і вертикальним (меридіанними), що перетинають вісь чана. Основою моделі є диференціальне рівняння руху частинки по лопатці, що обертається навколо осі по обігрівається днищу чана жаровні. Рівняння враховує конструктивні особливості мішалки, частоту обертання лопатей, їх довжину і фізичну характеристику мяткі виражені через коефіцієнти тертя. Рішення рівняння дозволяє визначити швидкість руху частинки в напрямку лопатки і окружну швидкість, час руху по лопаті. Це є вихідними даними для осьового руху мяткі. Час проходження мяткі по лопаті мішалки дозволяє обгрунтувати режими кондуктивного тепло- влагообмена. Час проходження по осі чана дозволяє обгрунтувати режими конвективного тепло- влагообмена.
Однак рух частинок по вільної лопатці відрізняється від руху частинок в турбулентному мешалке Чанной жаровні. У просторі, описуваному обертається мішалкою, спостерігається найбільш сильне ущільнення ліній струму, тому можна припускати, що в цій зоні буде відбуватися найбільш інтенсивне перемішування рідини.
В обсязі апарату виділяються дві зони - зону мішалки, в якій відбувається інтенсивне перемішування, і зону циркуляції, в якій перемішування відбувається з меншими швидкостями. Для проведення аналізу гідродинамічних проблем, пов'язаних з рухом мяткі в Чанной жаровні через межлопастное простору ротора мішалки, використовувалася теорія вихрових насосів.
References
Стренк Ф. Перемешивание и аппараты с мешалками. Польша, 1971. Пер. с польск. под ред. Щупляка ?. А. Ленинград. Химия. 1975. 384 с.
Алексанян ?. Ю., Титова Л. М., Нугманов А. Х. Моделирование процесса
сушки дискретного материала в кипящем слое // Техника и технология пищевых производств. 2014. №3. С. 96—102.
J. Liua, M. Abdalbasit, A. Gasmallaa, P. Lia, R. Yang. Enzyme-assisted extraction
processing from oilseeds: Principle, processing and application // Innovative Food Science & Emerging Technologies. 2016. Vol. 35. P. 184—193.
Th. A. McKeon, D. L. Brandon, X. He. Improved method for extraction of castor seed for toxin determination // Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. 2016.
Vol. 5. P. 56—57.
Дидур В., Ткаченко В., Ткаченко А., Дидур В. Математическая модель процесса подготовки масличного сырья в многочанной жаровне // MOTROL Commission of motorization and energetics in agriculture an international journal on operation of farm and agri-food industry machinery. Lublin-Rzeszów. 2016. Vol. 18.
№ 1. Р. 29—36.
Василенко П. М. Теория движения частицы по шероховатым поверхностям сельскохозяйственных машин. Киев. Украинская академия
сельскохозяйственных наук. 1960. 280 с.
Справочник конструктора сельскохозяйственных машин, в четырёх томах / Под ред. М. ?. Клецкина, изд. 2-е пер. и доп. Москва. Машиностроение. 1967.
с.
Nagata S.,Yamamoto K., Hashimoto, Naruse Y. Mem. Fac. Eng. Kyoto Univ. 22. 1960. 68.
Ziolkowski Z. Destylacja i rektycja w przemysle chemicznym. WNT. Warszzawa,
120.
Uhl V. W., Gray J. B. Mixing Theory and Practice. T. I. Fcademie Press. New York. 1966. 240.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).