ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ НИЗХІДНОГО ПОВІТРЯНОГО ПОТОКУ НА ПОЄДНАНІ ПРОЦЕСИ ІЧ-ТЕРМООБРОБКИ І ПЕРЕМІЩЕННЯ ЗЕРНОВИХ МАТЕРІАЛІВ НА ВІБРОТРАНСПОРТЕРІ
Abstract
Теплова обробка зерноматеріалів широко використовується для підсушування, знезараження, підвищення інтенсивності масопереносу при підготовці до зберігання, згодовування, видалення олії з олійних матеріалів і продуктів. Особливе місце в новітніх технологіях зернопереробки належить термообробці інфрачервоним випромінюванням. Оскільки, крім видалення вологи і абсолютно нешкідливого знезаражування шкідливої мікрофлори підвищуються кормові якості зернового матеріалу. Це відбувається внаслідок фізико-хімічних змін матеріалу, що обробляється, та інактивації антипоживних речовин. Але за високо інтенсивних процесів ІЧ-термообробки енергетичні показники на одиницю готового продукту різко підвищуються. Тому визначення режимів і параметрів проведення
процесу для енергетичної оптимізації є актуальною задачею. В статті проаналізовані схеми й особливості радіаційно- конвективного підведення енергії до зерноматеріалу в процесі інтенсивної ІЧ-термообробки. На основі теорії тепло- і масообміну отримано математичний опис динамічних режимів теплової обробки зернових матеріалів при комбінованому підведенні енергії. Визначено вплив низхідного повітряного потоку на швидкість вібраційного переміщення зерноматеріалу й експозицію термообробки ІЧ-випромінюванням. Отримані математичні моделі можна використовувати для аналізу процесу й оптимізації режимних параметрів установок для ІЧ-термообробки при відомих значеннях конструктивних параметрів.
References
Котов Б. І. Калініченко Р. А., Кифяк В. В. Математичне моделювання
динамічних режимів мікронізації зерна при зміні потужності випромінювачів за координатою // Вісник ХНТУСГ імені Петра Василенка. 2014. Вип. 148. С. 388— 394.
Котов Б. І. Калініченко Р. А., Кифяк В. В. Математична модель динамічних режимів електротермічної установки для обробки зерноматеріалів імпульсними потоками інфрачервоного випромінювання // Вісник ХНТУСГ імені Петра
Василенка. 2014. Вип. 152. С. 181—191.
Поперечний А. М., Миронова Н. О. Кінетика процесу сушіння плодових
кісточок у віброкиплячому шарі при інфрачервоному нагріванні // Вісник ХНТУСГ. 2007. Вип. 58. С. 122—129.
Беляев М. ?., Пахомов П. Л. Теоретические основы комбинированных
способов тепловой обработки пищевых продуктов. Харков. Х?ОП. 1991. 157 с.
Кочанов Д. С. Научное обеспечение процесса микронизации зерновых культур и разработка технологии производства комбикормов из микронизированного зерна: автореф. дис. канд. техн. наук. 05.18.12. ФГБОУВПО «ВГУ?Т». Воронеж. 2014. 24 с.
Худоногов Е. Г., Худоногов ?. А., Худоногов А. М. Влияние инфракрасно- конвективно-вакуумного способа сушки на содержание биологически активных веществ в лекарственном растительном сырье // Вестник КрасГАУ. 2012. №5. С. 343—346.
Блехман ?. ?., Джанелидже Г. Ю. Вибрационное перемещение. Москва. Наука. 1964. 410 с.
Бабуха Г. Л., Рабинович М. ?. Механика и теплообмен потоков полидисперсной газовзвеси. Київ. Наукова думка. 1969. 218 с.
Гортинский В. В., Демский А. Б., Борискин М. А. Процессы сепарирования на зерноперерабатывающих предприятиях. Москва. Колос. 1980. 304 с.
Заика П. М. Вибрационное перемещение твердых и сыпучих тел в сельскохозяйственных машинах. Киев. УСХА. 1998. 625 с.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).