РОЛЬ МОЛОЗ?ВА У ФОРМУВАННІ ІМУНІТЕТУ В НОВОНАРОДЖЕН?Х ТЕЛЯТ

  • Д. О. Мельничук Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • В. А. Грищенко Національний університет біоресурсів і природокористування України

Анотація

Встановлено закономірності у становленні протеїнограми плазми крові, у тому числі рівня імуноглобулінів, у новонароджених телят перших 36 годин життя, що визначається якісним і кількісним складом молозива та інтенсивним формуванням у цей період колострального імунітету.

Посилання

Гончарук (Грищенко) В. А. Особливості білкового спектра крові новонароджених телят в умовах зміни параметрів кислотно-лужного стану : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. біол. наук : спец. 03.00.04 «Біохімія» / В. А. Грищенко. – К., 1998. – 17 с.

Динаміка експресії та поліпептидний склад Fc-γ-рецепторів ентероцитів тонкої кишки плодів бика / Д. М. Масюк, В. С. Недзвецький, М. І. Цвіліховський [та ін.] // Фізіол. журн. – 2008. – Т. 54, № 1. – С. 27–34.

Кучеренко М. Є. Сучасні методи біохімічних досліджень / М. Є. Кучеренко, Ю. Д. Бабенюк., В. М. Войціцький. – К.: Фітосоціоцентр, 2001. – 412 с.

Цвіліховський М. І. Білки плазматичної мембрани епітелію тонкого кишечника великої рогатої худоби: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра біол. наук : спец. 03.00.04 «Біохімія» / М. І. Цвіліховський. – К., 1998. – 38 с.

Addition of gut active carbohydrates to colostrum replacer does not improve passive transfer of immunoglobulin G in Holstein dairy calves / M. Villettaz Robichaud, S. M. Godden, D. M. Haines [et al.] // J. of Dairy Science. – 2014. – Vое. 97, Is. 9. – P. 5700–5708.

Effect of feeding colostrum at different volumes and subsequent number of transition milk feeds on the serum immunoglobulin G concentration and health status of dairy calves / M. Conneely, D. P. Berry, J. P. Murphy [et al.] // J. of Dairy Science. – 2014. – Vое. 97, Is. 11. – P. 6991–7000.

Expression of the neonatal Fc receptor (FcRp) in the bovine mammary gland / B. Mayer, M. Doleschall, B. Bender [et al.] // J. Dairy Ren. – 2005. – V. 72. – P. 107–112.

Korhnen H. Milk immunglobulins and complement factors / H. Korhnen, P. Marnila, H. Gill // Brit. J. Nutr. – 2000. – V. 84, № 1. – Р. 75–80.

Laemmly V. K. Cleavage of structurae proteins during the assembly of the head of bacteriophage / V. K. Laemmly // Nature. – 1970. – Vое. 227, N. 5259. – P. 680–685.

Rodewald R. Receptor-mediated transport of Ig G / R. Rodewald, J. Krachenbuhl, R .Rodewald // J. Cell. Biol. – 1984. – Vое. 99, № 1. – Р. 159–164.

The effect of colostrum source (goat vs. sheep) and timing of the first colostrum feeding (2 h vs. 14 h after birth) on body weight and immune status of artificially reared newborn lambs / L. E. Hernández-Castellano, A. Morales-delaNuez, D. Sánchez-Macías [et al.] // J. of Dairy Science. – 2014. – http://dx.doi.org/10.3168/jds.2014–8350.

From goat colostrum to milk: physical, chemical, and immune evolution from partum to 90 days postpartum / D. Sánchez-Macías, I. Moreno-Indias, N. Castro [et al.] // J. of Dairy Science. – 2014. – Vое. 97, Is. 1. – P. 10–16.

Розділ
Статті