Клінічний стан корів молочного напряму продуктивності за теплового стресу
DOI:
https://doi.org/10.31548/ujvs2019.04.009Анотація
Анотація. Корови з високою молочною продуктивністю відрізняються від інших тварин надлишковим утворенням тепла внаслідок ферментації кормів у рубці та під час молокоутворення і молоковіддачі. За спекотної погоди тепловіддача в молочних корів є недостатньою, що призводить до розвитку теплового стресу. За середньодобової температури навколишнього середовища 24,75± 1,30 оС тунельна вентиляція в корівнику справляється зі своїми функціями і забезпечує оптимальні санітарно-гігієнічні показники. Це дозволяє коровам знаходитись у зоні комфорту (THI від 68 до 71), не погіршувати їх виробничі показники і отримувати від них молоко екстра-класу. За середньодобової температури навколишнього середовища 28,5 ± 0,47-29,6 ± 0,30 оС тунельна вентиляція в корівнику не справляється зі своїми функціями і корови знаходяться в стані помірного або важкого теплового стресу. Клінічний стан корів за таких умов характеризується достовірним збільшенням частоти пульсу і дихальних рухів, подовженням періоду стояння тварин, зменшенням жуйних періодів і жуйних рухів, сповільненням жуйки. За середньодобової температури навколишнього середовища 29,6 ± 0,30 оС показники якості молока мають чітку тенденцію до зниження порівняно з такими в корів за помірного теплового перегрівання, і вони є достовірно нижчими відносно контролю (корови в період комфорту). Майже в половини корів за важкого теплового стресу жирність молока становить 3,05 %, а вміст білка в молоці – 3,60 %; кількість соматичних клітин у молоці цих корів, порівняно з молоком корів за помірного теплового стресу, зростає на 10 %, а за комфортних умов утримання корів – на 42 % (р ≤ 0,001).
Ключові слова: жуйка, жуйний період, жуйні рухи, температура тіла, пульс, дихання, кількість соматичних клітин (КСК), високопродуктивні молочні корови, тепловий стрес, температурно-вологісний індекс, терморегуляція, серцево-судинна недостатність
Посилання
Kondrakhin, I. P.(2007). Animal hyperthermia, pathogenesis, treatment, prophylaxisVeterinary medicine of Ukraine,3:19-20.[in Ukrainian].
Molodkovets, O. Yu., & Zakharenko, M. O. (2017). Temperature and humidity regime of cowsheds under the action of high temperatures of forced and voluntary milking of cowsProblems of zooengineering and veterinary medicine.Collection of Sciences. Wash. Issue,34 (2):350-356.[in Ukrainian].
Jan Onstad. Dairy Group. (2012). [El.Resource]. Access Mode: http://www.nadis.org.uk/bulletins/managing-heat-stress-in-dairy-cows.aspx?altTemplate
Koshchavka, M. M., Boyko, N. I., Tsvilikhovsky, M. I. (2018). Heat stress in high-yielding cows. Scientific Bulletin of NULES of Ukraine. 285:42-53.[in Ukrainian].
Levchenko,V. I.. (2004). Clinical diagnosis of animal diseases. Edited Bila Tserkva, 608.[in Ukrainian].
Kostenko, V. (2015). Mode of feeding cows. Modern animal husbandry. [Resource]. Access mode: http://agro-business.com.ua/agro/suchasne-tvarynnytstvo/item/8106-rezhym-hodivli-koriv.html
Gert-Jan Geritz. (2012). Commercial and Technical Director of "Shop Feed Ltd.". How does a cow get into a stall ?. Milk and farm. [Resource]. Access mode: http://milkua.info/en/post/ak-korova-lagae-v-stijlo
John Feddes, Berry Robinson, Robert Borg. (2009). (University of Alberta, Canada). Cow comfort. Milk and farm. [Resource]. Access mode: http://milkua.info/en/post/komfort-koriv
Fournel, S., Ouellet, V., Charbonneau, É. (2017). Practices for Alleviating Heat Stress of Dairy Cows in Humid Continental Climates: A Literature Review. Animals, 7:37.
https://doi.org/10.3390/ani7050037
Jan Onstad, Dairy Group. (2012). [El.Resource]. Access Mode: http://www.nadis.org.uk/bulletins/managing-heat-stress-in-dairy-cows.aspx?altTemplate=PDF
Julia Glatz, (2015). North Rhine-Westphalia Agricultural Chamber. Translation by Elena Babenko, specially for soft-agro.com. [Resource]. Access mode: https://soft-agro.com/korovy/teplovoj-stress-u-korov-kak-spasti-korovu-ot-zhary.html.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).