Загальне бактеріальне обсіменіння молока - один з основних показників його якості
Abstract
Наведено результати досліджень мікробіологічногго обсіменіння молока корів, залежно від умов його отримання та сезонів року. Вивчено обсіменіння молока мезофільними, психротрофними, спороутворюючими мікроорганізмами та бактеріями групи кишкових паличок. Встановлено, що найбільша кількість психротрофних мікроорганізмів у молоці корів з особистих селянських господарств взимку та навесні, а найбільша кількість спороутворюючих мікроорганізмів – влітку. Молоко, бактеріальне обсіменіння, якість, безпечність.References
Список літератури
До проблеми визначення мікробіологічної якості молока за вимогами ДСТУ 3662-97 / Я. Крижанівський, Т. Полтавчанко, І. Даниленко [та ін.] // Ветеринарна медицина України. – 2002. – № 10. – С. 43–35.
Особливості впровадження системи НАССР на молокопереробних підприємствах України / Н.М. Богатко, В.В. Власенко, Л.М. Богатко [та ін.] // Науковий вісник ЛНУВМБТ ім. С.З. Гжицького. – 2011. – Т. 13, № 4(50), Ч. 4. – С. 171–176.
Якубчак О.М., Кобиш А.І., Данилін О.Б. Забезпечення виробництва молока належної якості у НДГ НУБіП України / О.М. Якубчак, А.І. Кобиш, О.Б. Данилін // Науковий Вісник НУБіП України. – 2011. – № 167, Ч. 1. – С. 132–135.
Yakubchak O.N., Galaburda M.A. Contamination of bulk milk by psychrotrophic microorganisms’ during milking and milk processing / O.N. Yakubchak, M.A. Galaburda // International Scientific Electronic Journal "EARTH Bioresources and Life Quality" launched by National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine (NUBiP of Ukraine) together with Global Consortium of Higher Education and Research for Agriculture (GCHERA). – 2012. – No. 1.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).