PRODUCTIVITY INDICATOR OF LAYING HENS UNDER ORGANIC KEEPING
DOI:
https://doi.org/10.31548/ujvs2019.04.004Анотація
Abstract. The article discusses the effectiveness of keeping laying hens in conditions of organic farming. The list of factors that directly affect poultry productivity under these conditions is given. The use of prophylactic preparations on the basis of probiotic microorganisms Lactobacillus plantarum and postbiotic "Bacteriosan" – a development of the Department of hygiene and sanitation named after A.K. Skorokhodko employees was proposed.In certified organic farming, in laying hens the following parameters were studied: live body mass, egg laying intensity, weight of egg and its components (protein and yolk), shell thickness. The analysis and interpretation of the obtained experimental data proved a positive effect of both these preparations in comparison with the control, however, the preparationpostbiotic "Bacteriosan" has shown a better effect.
Keywords: organic eggs, laying hens, productivity, egg weight, protein, yolk, shell
Посилання
Alvarez-Olmos M. I.(2001). Probiotic agents and infection diseases: a modern perspective on a tradition therapy. Clin. Infect. Dis. 2001. Vol. 2, 11. 1567-1576.
https://doi.org/10.1086/320518
Ammoscato F., Scirocco A., Altomare A. (2013). Lactobacillus rhamnosus protects human colonic muscle from pathogen lipopolysaccharide-induced damage. Neurogastroenterol Motil. Vol. 25, 984-e777.
https://doi.org/10.1111/nmo.12232
Burns-Whitmore, B. L., Haddad, E. H., Sabaté, J., Jaceldo-Siegl, K., Tanzman, J., & Rajaram, S. (2010). Effect of n-3 fatty acid enriched eggs and organic eggs on serum lutein in free-living lacto-ovo vegetarians. European journal of clinical nutrition, 64(11), 1332-1337.
https://doi.org/10.1038/ejcn.2010.140
Cicenia, A., Scirocco. A., Carabotti, M., Severi, C. (2013). Postbiotic Activities of Lactobacilli-derived Factors. Journal of Clinical Gastroenterology 48 Suppl 1, Proceedings From The 7th Probiotics, Prebiotics & New Foods Meeting Held In Rome On September 8-10, 2013(Suppl 1):S18-S22
https://doi.org/10.1097/MCG.0000000000000231
Kan, C.A. (2005). Chemical residues in poultry and eggs produced in free-range or organic systems. In Proceedings of the XVII European Symposium on the Quality of Poultry Meat and X European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products, Doorwerth. 28-36.
Rizzi, C., Marangon, A. (2012). Quality of organic eggs of hybrid and Italian breed hens. Poultry science, 91(9), 2330-2340.
https://doi.org/10.3382/ps.2011-01966
Wilier, H., Yussefi-Menzler, M., Sorensen, N. (2008). The world of organic agriculture: statistics & emerging trends 2008 / International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM) Bonn, Germany and Research Institute of Organic Agriculture (FiBL), Frick, Switzerland.
Saleeva, I.P. (2014). Novye probioticheskie kompleksy (preparaty) i ih primenenie pri vyrashhivanii brojlerov. [New probiotic complexes (preparations) and their use in growing broilers]. Pticevodstvo. № 12. 29-35[in Russian].
Stepanova, A.M. (2015). Formirovanie mikrobiocenoza cypljat pri primenenii bakterij Bacillus subtilis. [The formation of microbiocenosis of chickens with the use of bacteria Bacillus subtilis]. Pticevodstvo. № 5. 47-52 [in Russian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).