Безпечність та якість молока сирого виробленого в колективних господарствах
DOI:
https://doi.org/10.31548/ujvs2019.03.010Анотація
Основними гігієнічними показники, які знижують якість та безпечність молока коров’ячого незбираного є надмірне загальне бактеріальне обсіменіння, вміст соматичних клітин, наявність інгібуючих речовин та доданої води.
Для наших досліджень були взяті сучасні реконструйовані молочні ферми, де доїння здійснюють у доїльних залах і дотримуються усіх санітарних норм і гігієнічних вимог та старі ферми, де доїння проводиться у молокопровід і переносні доїльні апарати і витримуються задовільні санітарні вимоги. У господарствах із застарілим устаткуванням відсутні спеціальні мийно-дезінфікуючі засоби для санітарної обробки обладнання. На переробку від колективних господарств надходило всього 8,3 % молока екстра ґатунку, яке повністю відповідає Європейським вимогам. Основна частина молока від цих господарств надходила вищим і першим ґатунком 61,8 %, а на частку другого ґатунку припадало 14,5 % молока. Також виявили, що досить значну частину – 15,4 % вироблялося неґатункового молока.
За вмістом соматичних клітин господарства із сучасним обладнанням одержують молоко екстра ґатунку і цей показник у них у 2,6 рази менший (р ≤ 0,01), порівняно з господарствами з застарілим устаткуванням. Це пов’язано з тим, що сучасна технологія передбачає доїння корів хворих на субклінічний мастит у окремих доїльних залах.
Цього принципу не завжди дотримуються у господарствах із застарілим устаткуванням. Як наслідок, основна причина зниження ґатунку молока і його безпечності у таких господарствах − це надмірний вміст соматичних клітин у збірному молоці, внаслідок недотримання вимог щодо переддоїльної обробки вимені корів, санітарного стану молочного посуду, несвоєчасного і неефективного охолодження молока.
Ключові слова: молоко коров’яче сире, якість та безпечність, бактеріальне обсіменіння, первинна обробка, санітарного стану молочного посуду
Посилання
Molokokorov’jachenezbyrane. Vymogypryzakupivli [Cow'swholemilk. Requirements for the purchasing]. DSTU 3662-1997 from 2007.08.01. K.: Derzhspozhyvstandart of Ukraine [in Ukrainian].
Danylenko, I., Ostapiv, N., Lysenko, S. (2000). Teoriia i praktykaokholodzhenniamoloka [Theory and practice of milk production]. VeterynarnamedycynaUkrai'ny – Veterinary Medicine of Ukraine, 10, 26−27 [in Ukrainian].
Degtyarev G. P. Shaykin V. V. (2003). Povushenyia kachestva moloka [Improving the quality of milk] Molochnaia promushlenost – Dairy industry, 4, 33 −34. [in Russian].
Kasjanchuk V.V., Bergіlevich O.M., Krizhanіvs'kij Ya.Y,. Kuhtin M.D. et al. (2006). Organіzacіja veterinarno-sanіtarnogo kontrolju jakostі ta bezpeki moloka korov’jachogo na molochnih fermah u vіdpovіdnostі do principіv НАССР [Organization of veterinary and sanitary control of quality and safety of cow's milk in dairy farms in accordance with the HACCP principles]. Zbirnyk naukovyh prac' Lugans'kogo nacional'nogo universytetu – Collection of scientific works of the Luhansk National University, 65 (68), 96 –100 [in Ukrainian].
Yakubchak O.M., & Kobysh, A.I. (2013). Ocinka jakosti syrogo tovarnogo moloka, otrymanogo vid koriv z osobystyh seljans'kyh gospodarstv [Estimation of the quality of raw milk obtained from cows of private farms]. Visnyk agrarnoi' nauky – Bulletin of Agrarian Science, 11, 34 – 36 [in Ukrainian].
Grishuk A. V. (2011). Pro kontrol vyrobnytstva ta zahotivli bezpechnoho ta yakisnoho moloka [ About control of production and procurement of safe and high-quality milk] Veterynarna medytsyna Ukrainy - Veterinary Medicine of Ukraine. 8, 32 - 33[in Ukrainian].
Kukhtin M. D., Pokotilo O. S., Perkyy Yu. B. (2015). Hihiienichne i tekhnolohichne normuvannia psykhrotrofnoi mikroflory moloka [Hygienic and Technological Rationing of the Psychotrophic Microflora of Milk] Naukovi pratsi natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii - Scientific Papers of the National University of Food Technologies. 3 , Р. 21, 38 – 45 [in Ukrainian].
Kukhtin M. D. (2008). Dynamika mikrobiolohichnoho ta biokhimichnoho protsesu v molotsi nezbyranomu pry zberihanni za riznykh temperatur [Dynamics of the microbiological and biochemical process in the whole milk when stored at different temperatures] Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. S. Z. Hzhytskoho – Scientific herald of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology. S. Z. Gzhytsky. - 10, 3 (38). 3. 229 – 237 [in Ukrainian].
Rudenko E. V., Rosso L. M., Truskova T. Yu, Shapovalov S. O. (2008). Bakterytsydnist ta bakterialna zabrudnenist syroho moloka [Bactericidal and bacterial contamination of raw milk] Efektyvne tvarynnytstvo – Effective animal husbandry 6, 37 – 40 [in Ukrainian].
Ostapuk M. P., Kasjanchuk V. V., Bergіlevich O. M. (2010.) Vyvchennia sanitarno-hihiienichnykh umov vyrobnytstva moloka na molochnykh fermakh dlia zabezpechennia umov nalezhnoi hihiienichnoi praktyky [Investigation of the sanitary conditions of milk production in dairy farms to provide conditions for proper hygienic practice] Bergilevich and others. Natsionalnyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. S. Z. Gzhytskoho – National herald of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology. S.Z.Gzhytsky, 3. 4. 243 – 248.
Cociuba, C. (2008). Identifying sources of milk contamination in some cow farms in bihor. Analeleuniversitatii din oradeafascicula: Ecotoxicologie, zootecniesitehnologie de industriealimentara.Vol.VII. 663 − 670.
Kusumaningrum, G., Riboldi, W.C., Hazeleger, R.R. (2003). Survival of foodborne pathogens on stainless steel surfaces and cross-contamination to foods. Int. J. Food Microbio. Vol.85. 227−236. https://doi.org/10.1016/S0168-1605(02)00540-8
Karlikova G.G. (2005). Bakteryalnaia zahriaznennost moloka korov [Bacterial contamination of cows milk] Veterynaryia – Veterinary science 8. 46 – 48 [in Ukrainian].
Skržiniek Josef, Skržiniek Martin (2002). Reshenye problemы kachestva moloka s pomoshchiu mykrofyltratsyy [ Solving the problem of milk quality using microfiltration]. Molochnaia promыshlennost – Milk industry.. 2. 53 – 54 [in Russian].
Demchuk M. Voitiuk L. (2007). Hihiiena doinnia koriv ta yakist moloka[ Hygiene of Milk Cows and Milk Quality] Veterynarna medytsyna Ukrainy – Veterinary Medicine of Ukraine 4, 40 – 42 [in Ukrainian].
Kasjanchuk V.V., Ostapyuk M. P. (2010). Poshyrennia i zastosuvannia osnovopolozhnykh pryntsypiv Yevropeiskoho spivtovarystva shchodo nalezhnoi hihiienichnoi praktyky, na vitchyznianykh molochnykh fermakh [ Distribution and application of the basic principles of the European Community on proper hygienic practice in domestic dairy farms] Natsionalnyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. S. Z. Gzhytskoho – National Herald of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology. S. Z.Gzhytsky 4, 12, 73 – 77 [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).