Integrated system of management by quality and safety of foodstuffs
DOI:
https://doi.org/10.31548/bio2018.05.009Abstract
Основною тенденцією розвитку світової економіки є інтенсифікація та раціоналізація виробництва в умовах мінімального тиску на довкілля супроводжувана гарантуванням безпечності виробленої продукції для життя і здоров’я і споживача, і зайнятого його виробленням персоналу. Найбільш перспективним способом управління діяльністю підприємства в таких умовах є реалізація на ньому «інтегрованої» системи менеджменту базованої для визнання належної кваліфікації суб’єкта на міжнародній арені на нормах відповідних міжнародних стандартів. Зважаючи на подібність структур відповідних нормативних документів, за основу системи запропоновано використовувати норми міжнародного стандарту якості ISO 9001 і доповнити її положення нормами стандартів захисту довкілля ISO 14001, гарантування безпечності харчової продукції ISO 22000 та гарантування безпечних та здорових умов праці персоналу OHSAS 18001. За результатами проведених досліджень на прикладі м’ясопереробного підприємства запропонована базова структура системи вироблення, яка при тому може бути рекомендована як шаблон при розробленні системи управління виробленням будь-якої продукції харчового призначення, а також показані переваги, що досягаються при впровадженні інтегрованої системи менеджменту.
Ключові слова. Інтегрована система якості, менеджмент, стандарт, харчові продуктиReferences
Bal’-PrylypkoL.V., Slobodianiuk N.M., Leonova B.I., Kryzhova Yu.P. (2016). Aktual’ni problem miasopereronoii galuzi [Actual problems of the meat-processing branch-industry], Kyiv, Ukraine: NULES Editing Center, 424
Bal’-Prylypko L.V., Nikolayenko M.S. Patent of Ukraine for useful model # 76591 “The algorithm of evaluation of grade of importance of risks of environmental nature at meat-processing enterprises” (In Ukrainian). Declared 11.12.2017, published 05.02.201834.
ISO 9001:2015 «Quality management systems – Requirements»
ISO 22000:2015 «Food safety management systems - Requirements for any organization in the food chain»
ISO 14001:2015 «Environmental management systems - Requirements with guidance for use»
OHSAS 18001:2007 «Occupational Health and Safety Management Systems Requirements»
Downloads
Additional Files
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).