Якість і безпечність органічної курятини
DOI:
https://doi.org/10.31548/bio2018.03.027Анотація
Стаття присвячена комплексній оцінці м’яса курчат-бройлерів, вирощених за органічними нормами і правилами, без застосування профілактичних антибіотичних препаратів, гормонів, ферментів та інших хімічно синтезованих речовин, що містяться у традиційних комбікормах для курчат. Оскільки застосування профілактичних антибіотиків в годівлі тварин заборонено як Євросоюзом так і нормативними документами органічного законодавства України - виробники, які починають займатися птахівництвом часто стикаються з фінансовими втратами через низьку обізнаність у цій галузі та відсутність рекомендацій щодо методів і засобів профілактики захворювань птиці, дозволених у органічному сільському господарстві, зокрема за органічного вирощування птиці в Україні. В годівлі тварин були використані раціони, сформовані з органічних інгредієнтів, що підтверджено відповідними сертифікатами. У статті висвітлено результати досліджень проведених на спеціально створеному експериментальному майданчику з вирощування органічних курчат в умовах сертифікованого органічного господарства. Представлено дані щодо застосування, створеного нами, натурального профілактичного препарату – постбіотику, що складається з продуктів метаболізму симбіотичних мікроорганізмів. Оскільки досліджуваний препарат позитивно проявив свою профілактичну дію, було проведено дослідження щодо його впливу на якість отриманої продукції (м’яса птиці). Проведені дослідження показали відповідність якості м’яса за фізико-хімічним, мікробіологічним та токсикологічним складом вимогам органічного сертифікованого продукту та підтвердили його безпечність для вживання. Дегустаційна комісія також відзначила високі показники по смаку, аромату, соковитості різних груп м’язів органічних курчат та отриманого м’ясо-кісткового бульйону та з різних частин тушки. Встановлено позитивний вплив постбіотику на показники якості м’яса органічних курчат-бройлерів.
Ключові слова: м'ясо курчат-бройлерів, органічна курятина, якість м’яса, постбіотик
Посилання
Grashorn M.A., Serini C. (2006). Quality of chicken meat from conventional and organic poultry. Page 268 in Proc. 12th Eur. Poultry Conf., Verona, Italy.
International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM). Інтернет-ресурс: www.ifoam.org
Zhukovskyi M. O. (2011) Vyrobnytstvo orhanichnoi produktsii yak napriam pidvyshchennia konkurentnospromozhnosti pidpryiemstv haluzi ptakhivnytstva [Production of organic products as a way to increase the competitiveness of poultry industry enterprises] Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, 73, 2, 271-274.
Kucheruk M.D., Zasiekin D.A., Dymko R.O., Shcherbyna O.A. (2017) Sanitarno-hihiienichni umovy utrymannia ptytsi za orhanichnoho vyroshchuvannia yak chynnyk produktyvnosti [Sanitary and hygienic conditions of poultry keeping for organic cultivation as a factor of productivity]. Bioresources and Nature Management of Ukraine, 5-6, 9. http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Bio/article/view/9605
Mugnai, C.; Mattioli, S.; et al. (2016). Transfer of bioactive compounds from pasture to meat in organic free-range chickens By: Dal Bosco, A. POULTRY SCIENCE, 95, 10, 2464-2471
https://doi.org/10.3382/ps/pev383
Tsilingiri K, Barbosa T, Penna G, Caprioli F, Sonzogni A, Viale G, Rescigno M. (2012). Probiotic and postbiotic activity in health and disease: comparison on a novel polarised ex-vivo organ culture model. Gut, 61(7), 1007-15. doi: 10.1136/gutjnl-2011-300971.
Castellini C., MugnaiC. (2002). Dal Bosco A. Effect of organic production system on broiler carcas and meat quality. Meat Sci. 60, 219-225
https://doi.org/10.1016/S0309-1740(01)00124-3
Romanov H. (2006) Proizvodstvo ehkologicheski chistoj i sanitarno bezopasnoj produkcii zhivotnovodstva i kormov [Manufacture of environmentally friendly and sanitized products for livestock and feed] Feeding of farm animals and fodder production, 11, 41–42.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).