Канібалізм птиці та його профілактика
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.03.011Ключові слова:
птахівництво, канібалізм, агресивна поведінка, щільність посадки, годівля.Анотація
У статті проаналізовані основні причини та методи профілактики канібалізму птиці. Канібалізм завдає значних економічних збитків птахівничим підприємствам, адже його прояви не залежать від кількості, виду птиці та умов утримання. Наднормативна щільність посадки, зміна ієрархічної структури в групі, підсаджування нових особин, відхилення від нормативних показників мікроклімату, інтенсивності освітлення є першопричинами виникнення канібалізму. Спочатку птиця відчуває дискомфорт, який переростає в занепокоєння, агресію, істерію, а згодом – у розкльовування та вищипування пір’я. Велику увагу виробники приділяють нетрадиційним кормовим добавкам природного походження. Результати проведених наукових досліджень показали, що зміна щільності посадки і включення в комбікорм птиці піддослідних груп 5 г/гол. ракушняку дало змогу підвищити продуктивність та позитивно вплинуло на якісний склад яєць. У другій дослідній групі продуктивність становила 1428 шт., що на 138 шт. більше першої дослідної та на 309 шт. – контрольної групи. Клінічний огляд у кінці досліджень показав, що у деяких курей другої дослідної групи покращився зовнішній вигляд, відновилося втрачене пір’я, з’явився блискучий пух. Встановлено, що ракушняк у раціоні задовольняє потребу курей у рефлексі клювання та створює ефект додаткової «зайнятості». Такий профілактичний захід сприяє нормалізації загального стану курей, зниженню агресії, істерії, канібалізму та підвищення збереженості птиці.
Посилання
Annie, P. Chicken. (2012). London, Reaktion Books, 52. 2. Bessei, W. (1996) Feather pecking and cannibalism in poultry. Proc. World's Poultry Congr. New Delhi, India,1, 813‑819.
Dennis, R.L., Fahey, A.G., Cheng, H.W. (2008). Infrared beak treatment method compared with conventional hot blade trimming in laying hens. Poultry Science, 88, 38 43.
https://doi.org/10.3382/ps.2008-00227
Dudde, A. et al.(2018). More Than Eggs - Relationship Between Productivity and Learning in Laying Hens. Front Psychol, 9, 201-205. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.02000
Hewlett, S., Nordquist, R. (2019). Effects of Maternal Care During Rearing in White Leghorn and Brown Nick Layer Hens on Cognition. Sociality and Fear. Animals (Basel), 9(7),454-461.
https://doi.org/10.3390/ani9070454
Kang, H. & Park, S. (2016) Effects of stock density on the laying performance, blood parameter, corticosterone, litter quality, gas emission and bone mineral density of laying hens in floor pens. Poultry Science, 95, 264. https://doi.org/10.3382/ps/pew264
Lori, Marino. (2017). Thinking chickens: a review of cognition, emotion, and behavior in the domestic chicken. Animal Cognition, 1-21.
Phillip, J. Clauer. (2009) Cannibalism: Prevention and Treatment. Virginia Cooperative Extension programs: Virginia Polytechnic Institute and State University,1-3.
Bebyn, M. L. (1990). Povedenye yaychnykh kur promyshlennoho stada. Kormovoe povedenye [The behavior of egg chickens in an industrial herd. Feed behavior]. Peredovoi nauchn.-proyzv. opyt v ptytsevodstve: vesnyk Vsesoiuz. nauch.-ysled. y tekhnol. ynstytuta ptytsevodstva, 3, 19-23.
Kovatskyi, N., Dulherov, P. (2011). Kannybalyzm ptytsy y mery profylaktyky. [Bird cannibalism and preventive measures]. Ptytsevodstvo, 8, 23-26.
Liubenko, O. I., Levchenko, I. S. (2020). Doslidzhennia vplyvu shchilnosti posadky ta frontu hodivli na povedinku kurei promyslovoho stada. [The research on the impact of density and feeding scale on the behavior of chickens in a flock]. Tavriiskyi naukovyi visnyk: Naukovyi zhurnal, 111, 199-204.
https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.111.27
Melnyk A.Yu. (2014). Korektsiia metabolichnoho profiliu kurei nesuchok za rozklovu.[ Correction of the metabolic profile of laying hens].Nauk. visnyk Lviv. nats. un-tu vet. medytsyny ta biotekhnolohii im. S.Z. Hzhytskoho, 13 (108), 148−155.
Melnyk V.O., Riabinina O.V. (2018). Prychyny kanibalizmu u ptytsi ta sposoby yoho profilaktyky. [Causes of cannibalism in birds and ways of its development]. Suchasne ptakhivnytstvo. Naukovo-vyrobnychyi zhurnal, 11-12(192-193), 7-12.
Svezhentsov A. I. (2004). Netraditsionnyye kormovyye dobavki dlya zhivotnykh i ptitsy: monografiya. Dnepropetrovsk: ART-PRESS, 296 .
Sidorenko L. I., Shcherbatov V.I. (2016). Biologiya kur: uchebnoye posobiye. Krasnodar, KubGAU, 244.
Fisinin V. I., Yegorov I. A., Okolelova T. M (2003). Kormleniye sel'skokhozyaystvennoy ptitsy. Sergiyev Posad, 375.
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).