Отримання яблучного пектину з використанням лимонної кислоти
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.02.013Ключові слова:
пектин, лимонна кислота, екстракція, яблука, побічний продукт.Анотація
У статті наведено результати досліджень щодо екстракції пектинових речовин із використанням 5 % розчину лимонної кислоти. Розглянуто системи екстракції, які відрізняються за температурою та часом. Було встановлено, що найменший вихід пектину спостерігається за екстракції протягом 30 хв за температури 55 оС та становив 6,1 %. За екстракції пектину протягом 60 хв та температурі 100 оС – вихід пектину був максимальним та становив 17,1 %, що перевищує вихід пектину при екстракції бурштиновою кислотою на 0,8 – 2,1%. Також встановлено, що під час збільшення температури екстракції змінюється фізико-хімічні властивості пектину. Встановлено, що оптимальними параметрами екстракції пектину з використанням лимонної кислоти наступні – температура лізуючого розчину 100 оС та час експозиції 60 хв. Ці результати можуть бути впроваджені на переробних підприємствах для оптимізації процесів отримання побічного продукту – пектину.
Посилання
Kyselov D.O., Grynyk I.V. (2017) Adaptacija parapetriv extraxii pectynu z yabluchoi syrovyny z vykorystannyam burshtynovoji kysloty [Adaptapion of extraction parametrs of pectin from apple raw materials with application of succinic acid] Scientific Bulletin of NUBiP of Ukraine. Series «Agronomy»., 269, 208-214.
Blumenkrantz, N., Asboe-Hansen, G. (1973) New method for quantitative determination of uronic acids. Anal. Biochem, 54, 484. https://doi.org/10.1016/0003-2697(73)90377-1
De Vries, J.A.; Voragen, A.G.J.; Rombouts, F.M.; Pilnik, W. (1986) “ Structural studies of apple pectin with proteolytic enzymes ”, in: Chemistry and Function of Pectins.. American Chemical Society, Washington DC., 3848 https://doi.org/10.1021/bk-1986-0310.ch004
Dubois, M., Gilles, K.A., Hamilton, J.K. Rebers, P.A., Smith, F. (1956) Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Anal. Chem., 28., 350. https://doi.org/10.1021/ac60111a017
Hartree, E. F. (1972) Determination of protein: a modification of the Lowry method that gives a linear photometric response. Anal. Biochem, 48, 422. https://doi.org/10.1016/0003-2697(72)90094-2
Matthew, J.A. Howson, S.J.; Keenan, M.H.J., Belton, P.S. (1990) Gelation of sugar beet and citrus pectins using enzymes extracted from orange peel. Carbohydr. Polym, 12, 295.
Redgwell, R.J., Selvendran, R.R. (1986) Structural features of cell-wall. Polysaccharides of onion Allium cepa. Carbohydr. Res., 157., 183. https://doi.org/10.1016/0008-6215(86)85068-6
Ridley, B. L.; O’ Neill, A., Mohnen, D. (2001) Pectins: structure, biosynthesis, and oligogalacturonide-related signaling. Phytochemistry. 57, 929. https://doi.org/10.1016/S0031-9422(01)00113-3
Rolin, C. (1993) Pectins, in: Industrial Gums: Polysaccharides and Their Derivates, Academic Press, San Diego , 257-293. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-092654-4.50014-0
Rombouts, F.M., Thibault, J. F. (1986) Feruloylated pectic substances from sugar beet pulp. Carbohydr. Res., 154, 177. https://doi.org/10.1016/S0008-6215(00)90031-4
Rosenbohm, C.; Lundt, I.;.Christensen, T. M..I.E., Young, N.W.G. (2003) Chemically methylated and reduced pectins: preparation, characterisation by 1H NMR spectroscopy, enzymatic degradation and gelling properties. Carbohydr. Res., 338., 637. https://doi.org/10.1016/S0008-6215(02)00440-8
Schols, H. A., Vierhuis, E.; Bakx, E. J. & Voragen, A.G.J. (1995) Different populations of pectin hairy regions occur in apple cell walls. Carbohydr. Res., 275., 343. https://doi.org/10.1016/0008-6215(95)00155-M
Somogyi, M. (1952) Notes on sugar determination. Journal of Biological Chemistry, 195(1), 19.
Trevelyan, W.E., Procter, D.P., Harrison, J.S. (1950) Detection of sugars on paper chromatograms by use of dipping reagents. Nature, 166, 444. https://doi.org/10.1038/166444b0
Voragen, A.G.J.; Pilnik, W., Thibault, J.F. (1995) Pectins in: Food Polysaccharides and Their Applications, Marcel Dekker, New York., 287-339.
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).