Розвиток кооперації в галузі свинарства як напрям підвищення конкурентоспроможності свинини
Abstract
Тенденції розвитку галузі свинарства України останніх
років свідчать, що значна частка свинини виробляється в господарст-вах населення та фермерських господарствах. З ряду причин, вони
неспроможні забезпечити дотримання всіх вимог технології утриман-ня, годівлі й розведення тварин, налагодити ефективний процес
переробки та збуту готової продукції. Це негативно позначається на
конкурентоспроможності свинини.
Високого рівня економічної ефективності виробництва свинини
та підвищення її конкурентоспроможності можна досягти за рахунок
створення сільськогосподарськими товаровиробниками кооперативних
об'єднань із виробництва та реалізації свинини. Такі об’єднання
сприятимуть забезпеченню товаровиробників необхідними засобами
виробництва – кормами, технікою, племінною худобою, надаватимуть
ветеринарні й консультаційні послуги, здійснюватимуть забій свиней,
переробку і збут м’ясних продуктів.
Розглянуто особливості розвитку кооперації у галузі свинарства
як одного з напрямів підвищення конкурентоспроможності свинини,
наведено приклад моделі кооперації у свинарстві для господарств
населення і фермерських господарств. Визначено, що участь у коопера-тивних об’єднаннях товаровиробників, що спеціалізуються на виробниц-тві свинини, дасть їм змогу повністю забезпечити власні потреби в
кормах і створить передумови для економії на витратах, налагодити
переробку м’яса і збут готової продукції за різними каналами реалізації.
Створення й функціонування обслуговуючих кооперативів у галузі
свинарства може стати ефективним засобом, що сприятиме освоєнню
нових прогресивних технологій утримання тварин, інноваційному роз-витку та модернізації виробництва, розвитку й самозахисту товаро-виробників, значному підвищенню ефективності їх функціонування
через зниження витрат на виробництво та збут, поліпшенню якісних
показників свинини та підвищенню її конкурентоспроможності.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).