Вимоги до облаштування пташників для утримання цесарок
DOI:
https://doi.org/10.31548/poultry2021.01-02.006Ключові слова:
цесарки, способи утримання, пташник, годівниці, гніздаАнотація
У даній статті розкриті вимоги до облаштування пташників і внутрішнього обладнання для утримання цесарок. При будівництві пташників необхідно враховувати поведінкові та фізіологічні особливості цесарок, від яких залежить їх ріст та розвиток, продуктивність, споживання корму та стійкість до хвороб. Для будівництва пташника вибирають піднесену ділянку або з невеликим ухилом, щоб талі і дощові води не накопичувалися і не застоювалися. Розмір пташника залежить від того, яка кількість поголів’я в ньому знаходиться, тому на 1 м2 площі підлоги рекомендується розміщувати до 5-и голів. Дах пташника роблять односхилим. У приміщеннях для утримання цесарок використовують підстилку: торф, солому, тирсу, товщина підстилки – 10-15 см. Протягом всього зимового періоду підстилку не прибирають, лише регулярно додають свіжу. Якщо підстилка сильно забруднена, то забруднену частину прибирають і додають чисту. Для зимового утримання цесарок приміщення добре утеплюють, не допускаючи в ньому вогкості та утворення цвілі. При літньому утриманні цесарок рекомендується обладнати для них вигульний дворик, обгороджений дротяною сіткою, навколо якого висаджують кущі й дерева або роблять навіси для захисту птиці від прямих сонячних променів. У зимовий час у пташнику встановлюють штучне джерело тепла. Сідала для цесарок виготовляють з обструганих брусків із закругленими верхніми краями, які встановлюють у протилежній стороні від вікон у горизонтальному вигляді. Гнізда встановлюють у пташнику задовго до того, як несучки стануть відкладати яйця, щоб цесарки встигли звикнути до них і відкладали яйця саме в гніздах. Годівниці роблять схожими на коритця, що перешкоджає забрудненню і розкиданню корму. Поверх годівниці на кронштейнах кріплять вертушку, вона обертається навколо своєї осі й також перешкоджає розкиданню корму. У висоту годівниці роблять такими, щоб краї бортиків виявилися на рівні спини птиці. Для напування цесарок краще використовувати вакуумні або ніпельні напувалки, які забезпечують їх свіжою проточною водою.Посилання
Camas-Robles, G., Ruiz-Sesma, B., Mendoza-Nazar, P., Portillo-Salgado, R., Hernandez-Marin, A., Cigarroa-Vazquez, F. (2020). Comportamiento productivo y composicion de la canal de la gallina de Guinea (Numida meleagris). Abanico Veterinario. 10. 1-14. https://doi.org/10.21929/abavet2020.34
Ebegbulem, V.N. (2018). Prospects and challenges to guinea fowl (Numida meleagris) production in Nigeria. International Journal of Avian & Wildlife Biology. 3 (3). 182-184. https://doi.org/10.15406/ijawb.2018.03.00083
FAO. (2014). Decision tools for family poultry development. FAO Animal Production and Health Guidelines No. 16. Rome, Italy. URL: http://www.fao. org/3/a-i3542e.pdf
Kone, G.A, Kouassi, G.F, Kouakou, N.D.V, Kouba, M. (2018). Diagnostic of guinea fowl (Numida meleagris) farming in Ivory Coast. Poultry Science. 97. 12. 4272-4278. https://doi.org/10.3382/ps/pey290/ [in English]. https://doi.org/10.3382/ps/pey290
Mafuvadze, B., Nyanungo, M., Saina, H., Gorejena, B., Mashayamombe, N., Erlwanger, K.H. (2008). Deprivation of Drinking Water for up to 48 Hours Does Not Affect the Osmotic Fragility of Erythrocytes from Captive Helmeted Guinea Fowl (Numida meleagris). International Journal of Poultry Science, 7(1), 1006-1009. https://doi.org/10.3923/ijps.2008.59.63
Nwagu, B.I. (1997). Factors affecting fertility and hatchability of guinea fowl eggs in Nigeria. World's Poultry Science Journal, 53(3), 279-286.
https://doi.org/10.1079/WPS19970022
Sakhatskyi, M.I., Ibatullin, I.I., Poliakovskyi, V.M., Mykhalska, V.M., Kryvenok, M.Ya., Chepil, L.V. (2020). Utrymannia i hihiiena tvaryn. Utrymannia ptytsi. Ch.1. Navchalnyi posibnyk. [Keeping and hygiene of animals. Poultry keeping. Part 1 Tutorial] K.: Vyd-vo FOP "Iamchynskyi O.", 330. [in Ukrainian].
Yildirim, A. (2007). Nutrition of Guinea Fowl Breeders. Conference: The 8th Asian Pacific Poultry Conference, Science to Solutions. Bangkok, Thailand. 2007, URL: https://www.researchgate.net/publication/203330598 [in English].
Yildirim, A., Eleroglu, H., Вuman, M. (2020). Meat physico-chemical composition of guinea fowl fed organic diets supplemented with dry oregano leaf. Large Animal Review, 26(4), 173-180. [in English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).