Хімічний та амінокислотний склад м’яса перепелів за згодовування сухої післяспиртової барди

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2020.01.024

Ключові слова:

перепели, м’ясо, амінокислоти, суха спиртова барда, продуктивність

Анотація

Актуальним питанням сьогодення є утилізація відходів переробної промисловості шляхом згодовування їх тваринам з метою отримання цінного тваринного білка. З цією метою було проведено науково-господарський дослід з визначення впливу згодовування молодняку перепелів м’ясного напряму продуктивності сухої післяспиртової барди у складі комбікормів у кількості 5–20 % на продуктивність та хімічний склад їх м’яса. На початку досліду добовий молодняк перепелів породи Фараон за принципом аналогів поділили на 5 груп, з яких 1-а була контрольною, а 2–5-а – дослідними. У комбікормах тварин 1-ї контрольної групи суха післяспиртова барда була відсутня. Тварини 2-ї дослідної групи споживали комбікорми з вмістом 5 % сухої післяспиртової барди, 3-ї дослідної групи – 10 %, 4-ї дослідної групи – 15 % та 5-ї дослідної групи – 20 % вказаного кормового засобу. Доведено, що найвищої продуктивності перепели досягають споживаючи у складі комбікорму 10 % сухої післяспиртової барди. Позитивно впливає на живу масу перепелів також уведення у їх комбікорм 5 та 15 % вказаного кормового засобу. Проте, аналіз хімічного та амінокислотного складу м’яса довів, що вже за вмісту 10 % сухої післяспиртової барди в комбікормі у м’ясі перепелів відмічають зниження рівня протеїну та підвищення частки жиру. Подальше збільшення частки сухої післяспиртової барди в комбікормах перепелів до 15 та 20 % зумовлює ще більше підвищення вмісту жиру в м’ясі та зниження рівня протеїну в ньому. При цьому варто відмітити незмінний рівень сирої золи в м’ясі перепелів усіх груп. Збільшення вмісту сухої післяспиртової барди в комбікормі також сприяє зниженню вмісту деяких незамінних амінокислот. Проте, зміни хімічного та амінокислотного складу м’яса перепелів за згодовування сухої післяспиртової барди не мали статистичної значущості. Таким чином, оптимальним вмістом сухої післяспиртової барди в комбікормах перепелів м’ясного напряму продуктивності можна вважати 5–10 %.

Біографії авторів

  • автор I. I. Ibatullin, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України

    академік НААН, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри годівлі тварин та технології кормів імені Павла Дмитровича Пшеничного

  • автор M. Yu. Sychov, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри годівлі тварин та технології кормів імені Павла Дмитровича Пшеничного

Посилання

Shyshkin, V.S. (2019). Demohrafichni faktory zhytlovykh umov naselennia [Demographic factors living conditions of the population]. Demography and Social Economy. 1 (35). 152-165. (In Ukrainian). https://doi.org/10.15407/dse2019.01.135

Gunn, P. J., Lemenager, R., Bridges, A. (2014). Excess rumen undegradable protein alters parameters of reproductive function in beef cows. Animal Industry Report. 4. https://doi.org/10.31274/ans_air-180814-1138

Masse, D. I., Jarret, G., Benchaar, C., Cata Saady, N. M. (2014). Effect of Corn Dried Distiller Grains with Solubles (DDGS) in Dairy Cow Diets on Manure Bioenergy Production Potential. Animals. 4 (1). 82-92. https://doi.org/10.3390/ani4010082

Tangendjaja, B. (2013). Effect of feeding corn dried distillers grains with solubles (DDGS) on milk production of cow under hot climate condition. Indonesian Journal of Agricultural Science. 14. 63-70. https://doi.org/10.21082/ijas.v14n2.2013.p63-70

Park, C. S., Ragland, D., Adeola, O. (2018). Amino acid digestibility of corn distillers' dried grains with solubles with the addition of casein in pigs. Journal of Animal Science. 96 (11). 4674-4684. https://doi.org/10.1093/jas/sky309

Rho, Yo., Wey, D., Zhu, C., Kiarie, E., Moran, K., van Heugten, E., de Lange, C. F. M (2018). Growth performance, gastrointestinal and digestibility responses in growing pigs when fed corn-soybean meal-based diets with corn DDGS treated with fiber degrading enzymes with or without liquid fermentation. Journal of Animals Science. 96 (12). 5188-5197. https://doi.org/10.1093/jas/sky369

Seyedi, A. H., Hosseinkhani, A. (2014). Evaluation corn gluten meal nutritive value for broiler chicks. International Journal of Advanced Biological and Biomedical Research. Vol. 2 (9). P. 2609-2615.

Tsap S.V. (2003). Vykorystannia pobichnykh produktiv krokhmale-patokovoho vyrobnytstva v hodivli kurei-nesuchok [The use of starch and molasses production by-products in hens feeding]. Abstract of the candidate of sciences dissertation. Lviv. 18. (In Ukrainian).

Abd El-Hack, M. E., Mahrose, K. M., Attia, F. A. M., Swelum, A. A., Taha, A. E., Shewita, R. S., Hussein, E. S. O. S., Alowaimer, A. N. (2019). Laying Performance, Physical, and Internal Egg Quality Criteria of Hens Fed Distillers Dried Grains with Solubles and Exogenous Enzyme Mixture. Animals. 9 (4). 150. https://doi.org/10.3390/ani9040150

Konca, Yu., Kikpinar, F., Mert, S. (2011). Effects of corn distillers dried grain with solubles (DDGS) on carcass, meat quality and intestinal organ traits in Japanese quails. Sceintific Papers. Serial D. Animal science. Bucherest. LIV. 39-44.

Schilling, M. W., Battula, V., Loar, R.E., II, Jackson, V., Kin, S., Corzo, A. (2010). Dietary inclusion level effects of distillers dried grains with solubles on broiler meat quality. Poultry Science. 89. 752-760. https://doi.org/10.3382/ps.2009-00385

Shim, Y., Kim, J., Hosseindoust, A., Choi, Y., Kim, M., Oh, S., Ham, H., Kumar, A., Kim, K., Jang, A., Chae, B. (2018). Investigating meat quality of broiler chickens fed on heat processed diets containing corn distillers dried grains with solubles. Korean Journal for Food Science of Animal Resources. 38(3). 629-635.

Завантаження

Опубліковано

2020-03-30