Удосконалення технології м`ясних напівфабрикатів функціонального призначення у тістовій оболонці

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/animal2021.01.019

Ключові слова:

м`ясний фарш, еламін, пшенична клітковина, соєвий білок, рецептура, технологія, функціональний продукт

Анотація

Удосконалення технології м`ясних напівфабрикатів функціонального призначення у тістовій оболонці виконано з метою розроблення продукту оздоровчого напряму. Метою і завданнями дослідження є удосконалення технології шляхом введення у рецептуру сполук йоду, характерного дефіцитністю в раціоні усіх регіонів України, а також доведення амінокислотного складу білкової компоненти продукту до затверджених ВООЗ норм ідеального білка. Проведена оцінка амінокислотного складу білкової компоненти та функціонально-технологічних показників якості дослідних зразків м`ясного фаршу (здатність до утримання вологи, емульгувальна здатність, стабільність м`ясних емульсій). У якості контролю використана рецептура печінкового фаршу за ДСТУ 6028:2008. Дослідження проводили на зразках, збагачених добавкою 0,3 % гідратованого препарату «Еламін», що використовується в раціонах дитячого і оздоровчого харчування, де йод знаходиться в органічно зв`язаній формі, а також 5 % пшеничної клітковини (дослідний зразок № 1) або 5 % соєвого білка (дослідний зразок № 2). Показано, що дослідні зразки характеризуються покращеними органолептичними властивостями, підвищеною здатністю до утримання вологи та утворення стабільних емульсій. Вміст незамінних амінокислот у дослідному зразку є вищим у порівнянні із контрольним зразком і відповідає критеріям ідеального білка. На основі результатів комплексних досліджень удосконалена технологія м`ясних напівфабрикатів функціонального призначення у тістовій оболонці, а для впровадження у виробництво розроблені технічні умови і технологічна інструкція ТУ У і ТІ У 10.1-00493706-075:2019 «Напівфабрикати у тістовій оболонці заморожені «Вареники оздоровчі».

Біографія автора

  • автор M. S. Nikolaenko, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    Кафедра технології м'ясних, рибних та морепродуктів, старший викладач

Посилання

Huzii, O. V. (2017). 7 pravyl kharchuvannia: zdorova tarilka dlia doroslykh ukraintsiv [7 rules of nutrition: a healthy plate for adult Ukrainians]. Ukrainian medical journal, 6. URL : https://www.umj.com.ua/wp/wp-content/uploads/2017/12/7Pravyl.pdf?upload= (in Ukrainian)

Kochetkova, A. A., Tuzhilkin, V. I. (2003). Funkcional'nye pishchevye produkty: nekotorye tekhnologicheskie podrobnosti v obshchem voprose [Functional foodstuffs: certain technological details as a part of the full problem]. Food Industry, 5, 8−10. (in Russian)

Shatniuk, L. N. (2005). Pishchevye mikroingredienty v sozdanii produktov zdorovogo pitaniya [Nutritional microingredients used in development of healthy foods]. Nutritional ingredients. Raw Materials and Second Helping Additives, 2, 18−22. (in Russian)

Paska, M., Bal-Prylypko L. V., Masliichuk, O., Lychuk, M. (2018). Microstructural analysis of forcemeats of ready-to-cook chopped meat with functional ingredients. Food science and technology, 12 (4), 110−116. (in Ukrainian). https://doi.org/10.15673/fst.v12i4.1208

Mamenko, M. Ie. (2020). Yodnyi defitsyt u sviti ta v Ukraini: potochnyi stan problemy [Iodine deficiency in the world and in Ukraine: the current state of the problem]. Modern pediatrics. Ukraine, 7(111), 40−46. (in Ukrainian). https://doi.org/10.15574/SP.2020.111.40

Bal-Prylypko, L. V., Derevianko, L. P., Leonova, B. I., Nazarov, V. P. (2017). Vykorystannia elaminu v ozdorovchomu kharchuvanni [Use of elamine in sanitary nutrition]. Kyiv, Ukraine: Komprint, 405. (in Ukrainian)

Bal-Prylypko, L. V., Slobodianiuk, N. M., Ochkolias, O. M., Nikoaenko, M. S. (2020). Zahalni tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv: metodychni vkazivky do vykonannia laboratornykh robit [General technologies of processing of foods: instructional headlines for use in carrying out of laboratory work]. Kyiv, NULES editorial board, 64. (in Ukrainian)

Завантаження

Опубліковано

2021-03-30