Уміст жирних кислот у м’язовій тканині свиней за застосування кормових добавок LG-MAX і Сел-Плекс
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/bio2020.01.010
Анотація
Застосування органічних кормових добавок, що не створюють ризику для споживачів, а також можуть впливати на якісний склад свинини є одним з актуальних проблемних питань, вирішення якого потребує низки наукових досліджень.
Метою наших досліджень було визначити вміст жирних кислот у м’язовій тканині (найдовшому м’язі спини свиней) за застосування в годівлі кормових добавок LG-MAX (у дозі 2,0 г) і Сел-Плекс.
Кормові добавки вводили в складі преміксу до комбікорму для тварин дослідної групи, з урахуванням забезпечення потреби тварин у Омега-3 поліненасичених жирних кислотах (добова потреба свиней у Омега-3 становить 672 мг. В 1 г дослідної кормової добавки міститься 353 мг Омега-3). Препарат Сел-Плекс містить 1000 мг/кг селена. Більшу частку якого (98 %) складають селенометіонін і селеноцистеїн.
У результаті дослідження встановили вірогідне збільшення у свинині лауринової (p < 0,01), міристинової (p < 0,01), пальмітинової (p < 0,01), насичених жирних кислот; нервонової (p < 0,01), та цис-11-ейкозенової (p < 0,001) мононенасичених жирних кислот; лінолевої (p < 0,001), ліноленової (p < 0,01) і цис-4,7,10,13,16,19-докозагексаєнової поліненасичених жирних кислот. Сумарний вміст поліненасичених жирних кислот родини Омега-3 та Омега-6 збільшився, відповідно на 0,1 % та на 3,02 % порівняно з контролем.
Cпіввідношення поліненасичених жирних кислот до насичених жирних кислот склало у свинині дослідної групи 0,314 (1:3,2), а у контролі – 0,237 (1:4,2).Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Gjerlaug‐Enger, E., Haug, A., Gaarder, M., Ljøkjel, K., Stenseth R. S., Sigfridson, K., Egelandsdal, B., Saarem, K., Berg, P. (2015). Pig feeds rich in rapeseed products and organic selenium increased omega‐3 fatty acids and selenium in pork meat and backfat. Food Science and Nutrition, 3, 2, 120-128
https://doi.org/10.1002/fsn3.182
Dvorskaya, Yu. E. (2011). Organicheskiy selen v kormlenii zhivotnyih: zdorove zhivotnyih i cheloveka [Organic selenium in animal feeding: animal and human health]. Kormi i fakti, 9(13). Available at: www.kormaifakty.com.ua.
Pirova, L. V., Syvyk, T. L. (2013). Efektyvnist zghodovuvannia selenu molodniaku svynei [Feeding Efficiency of Young Pig Selenium]. Hodivlia tvaryn ta tekhnolohiia kormiv, 3 (73) : 26-30.
Pirova, L.V., Kosior, L.T., Mashkin, Y.O., Lastovska, I.O. (2017). Chemical, mineral and amino acid composition of pork in the application of selenium compounds in feed. Ukrainian Journal of Ecology, 7 (2) : 223-229.
https://doi.org/10.15421/2017_40
Calvo, L., Segura, J., Toldrá, F. (2017). Meat quality, free fatty acid concentration, and oxidative stability of pork from animals fed diets containing different sources of selenium. Food science and technology international, 23, 8, 716- 728.
https://doi.org/10.1177/1082013217718964
Jiang, J., Tang, X., Xue, Y., Lin, G., Xiong, Y. L. (2017). Dietary linseed oil supplemented with organic selenium improved the fatty acid nutritional profile, muscular selenium deposition, water retention, and tenderness of fresh pork. Meat Science, 131 : 99-106.
https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2017.03.014
Bucko, O., Krizova, Z., Lehotayovak, A., Vavrisinova, K., Uhas, P. (2016). The effect of added organic selenium on nutritional value,chemical and technological quality characteristics of pork. Journal Central European of Agriculture, 17(3), 585-597.
https://doi.org/10.5513/JCEA01/17.3.1747
Syrokhman, I. V., Khlopko, T. V. (2013). Suchasni problemy doslidzhennia zberihannia zhyrovykh produktiv [Modern problems of research of storage of fatty products]. Zbirnyk naukovykh prats Lbvivskoi komertsiinoi akademii. Seriia tovaroznavcha, 13 : 8-10.
Tkachyk, L. V., Tkachuk, S. A. (2019). Biokhimichni pokaznyky syrovatky krovi svynei za zastosuvannia u hodivli orhanichnoi kormovoi dobavky LG-MAX [Biochemical parameters of pig serum for use in feeding organic feed additives]. Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy, 1 (77). Available at:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2019.01.026
Tkachuk, S. A., Tkachyk, L. V. (2018). Yakist i bezpechnist svynyny za zastosuvannia orhanichnykh kormovykh dobavok [Biochemical parameters of pig serum for use in feeding organic feed additives] : [monohrafiia]. K: TsP "Komprynt", 132 s.
Folch, J. A., Leez, M., Stanley, G. H. S. (1957). Simple Method for the Isolation and Purification of Total Lipides from Animal Tissues. Journal of Biological Chemistry, 226(2) : 497-501.
DSTU ISO 5509-2002 Zhyry tvarynni i roslynni ta olii. Pryhotuvannia metylovykh efiriv zhyrnykh kyslot (ISO 5509:2000, IDT) [DSTU ISO 5509-2002 (ISO 5509:2000, IDT). [Fats for animals and plants and oils. Preparation of methyl esters of fatty acids]. Derzhspozhyvstandart, Kyiv, 2003, 27.
Velychko, V. I., Tkachuk, V. V., Tkachuk, I. V. (2016). Vplyv zhyriv roslynnoho i tvarynnoho pokhodzhennia na lipidnyi obmin [Influence of vegetable and animal fats on lipid metabolism]. Ukraina. Zdorov'ia natsii, 1-2 (37-38), 231-232.
Levchuk, I. V., Demydov, I. M., Tymchenko, V. K., Arutiunian, T. V. (2017). Osoblyvosti zhyrnokyslotnoho skladu vitchyznianoho borsukovoho zhyru [Features of fatty acid composition of domestic badger fat]. Visnyk NTU «KhPI», 18 (1240), 80-84.
Zelenska, O. O. (2012). Systema prodovolchoi bezpeky: sutnist ta iierarkhichni rivni [Food security system: essence and hierarchical levels.]. Visnyk ZhDTU, 1 (59), 108-112.
Wood, J. D., Enser, M., Fisher, A. V., Nute, G. R., Sheard, P. R., Richardson, R. I., Hughes, S. I., Whittington, F. M. (2008). Fat deposition, fatty acid composition and meat quality. Meat Science. 78(4). 343-358.
https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2007.07.019
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.