ЦИТОСТАТИЧНА ДІЯ ХАРЧОВИХ АРОМАТИЗАТОРІВ НА МЕРИСТЕМИ КОРЕНІВ ALLIUM CEPA L.

Authors

  • М. В. Таран Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • А. Ф. Ліханов Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • К. Є. Шаванова Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • М. Ф. Стародуб Національний університет біоресурсів і природокористування України

Abstract

Досліджено вплив харчових ароматизаторів «Фундук», «Кава», «Карамель» на тест-об’єкт Allium cepa L. Визначено вплив ароматизаторів на енергію проростання та схожість насіння. Показано особливості токсичного впливу досліджуваних речовин на апікальні меристеми коренів цибулі за затримкою їх росту, показниками мітотичного індексу та порушеннями процесу поділу клітин.

Author Biographies

М. В. Таран, Національний університет біоресурсів і природокористування України

аспірантка

А. Ф. Ліханов, Національний університет біоресурсів і природокористування України

кандидат біологічних наук

К. Є. Шаванова, Національний університет біоресурсів і природокористування України

кандидати біологічних наук

М. Ф. Стародуб, Національний університет біоресурсів і природокористування України

доктор біологічних наук

References

Гончаренко Т. П. Харчові добавки як об’єкт моніторингових досліджень / Т. П.Гончаренко, О. Г.Гончаренко // Екологія довкілля та безпека життєдіяльності. – 2008. – №4. – С. 81–84.

Горовая А. ?. Методические аспекты оценки мутагенного фона и генетического риска для человека и биоты от действия мутагенных экологических факторов / А. ?. Горовая, Л. Ф. Бобырь ,Т. В. Скворцова // Цитология и генетика. – 1996. – Т. 30, № 6. – С. 78–86.

Козовий Р. В. Розробка профілактики негативного впливу мутагенних чинників на спадковий апарат людини / Р. В. Козовий // Вісник Укр. товариства генетиків і селекціонерів. – 2005. – Т.3, №1–2. – С.80–85.

Лакин Г. Ф. Биометрия:учеб. пособие для вузов / Г. Ф. Лакин. – М: Высш. шк., 1990. – 352 с.

Паушева З. П. Практикум по цитологии растений / З.П.Паушева. – М.: Агропромиздат, 1988. – С. 138–170.

Смоляр В. І. Токсичні ефекти харчових добавок / В.І.Смоляр // Проблеми харчування. – 2005. – № 1. – С. 5–15.