Особливості прояву біометричних показників у сортів і селекційних ліній пшениці м’якої озимої на час припинення осінньої вегетації в лісостепу України
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi5(105).2023.006Ключові слова:
пшениця м’яка озима, біометричні показники, мінливість, генотип, строк сівби, умови рокуАнотація
Встановлення особливостей осіннього розвитку рослин пшениці м’якої озимої з року в рік залишається актуальним питанням як в аспекті продовольчої, так і економічної безпеки держави. Мета. Виявити особливості прояву біометричних показників у генотипів пшениці м’якої озимої на час припинення осінньої вегетації в умовах центрального Лісостепу України. Методи – польовий, лабораторний, статистичний. Результати. Установлено, що за сприятливого гідротермічного режиму (2018 р.) рівень прояву біометричних показників рослин був максимальним, а в умовах ґрунтово - повітряної посухи (2019 р.) – мінімальним. Зміщення строків сівби в бік пізніх (15 жовтня) призвело до суттєвого їх зменшення. Виявлено, що домінуюча роль за впливом належала погодним умовам року, частка впливу яких займала 26,5÷70,6 %. Відмічено, що найвищу біомасу в середньому по досліду за три роки досліджень мала селекційна лінія ЛЮТ 55198, яка на момент настання часу припинення осінньої вегетації формувала фітоценоз з кількістю стебел 1,54 шт. і листків 3,86 шт., висотою 14,28 см, масою рослини 0,49 г. Досліджено, що кількість листків і маса однієї рослини різко зменшувались за стресових умов, а варіювання підвищувалось в умовах сівби 5 жовтня, що необхідно враховувати у веденні селекційного процесу, вивченні вихідного матеріалу та добору генотипів із завданими параметрами. Перспективи. Установлено особливості прояву біометричних показників у пшениці м’якої озимої на час припинення осінньої вегетації, які суттєво залежали від умов вирощування, строків сівби, генотипу та безпосередньо впливали на ріст і розвиток рослин, програмуючи в подальшому рівень їх продуктивності, та взаємодії чинників в умовах центрального Лісостепу України. Виділено селекційну лінію ЛЮТ 55198 і сорти МІП Дніпрянка, МІП Лада, які на момент припинення осінньої вегетації стабільно переважали стандарт Подолянка за більшістю біометричних показників.
Посилання
Netis, I.T. (2011). Winter Wheat in the South of Ukraine. Kharkiv: Oldiplus. [in Ukrainian]
Krivenko, A I., Pochkolina, S.V., & Bezede, N.G. (2019). Productivity and quality of grain of promising varieties of winter wheat at different sowing periods in the conditions of the Southern Steppe of Ukraine. Taurida Scientific Herald, 107, 78−85. doi: 10.32851/2226-0099.2019.107.10 [in Ukrainian]
Gyrka, A.D., Pedash, O.O., Kulyk, I.O., Viniukov, O.O., & Ischenko, V.A. (2017). Productivity of winter wheats after winter rape regards sowing time and seeding rate in Ukrainian Step conditions. Ukrainian Journal of Ecology, 7(1), 30–36. [in Ukrainian]
Tkachuk, V., Storozhuk V., & Tymoshchuk T. (2017). Weeding and winter wheat agrophytocenosis productivity depending on sowing time and seeding rate. Bulletin of Zhytomyr National Agroecological University, 1(1), 58–62. [in Ukrainian]
Ulich, O.L. (2014). Effect of sowing time on the realization of productivity potential of modern varieties of soft winter wheat in the context of climate change. Plant Varieties Studing and Protection, 4, 58–62. [in Ukrainian]
Ermantraut, E.R., Hoptsii, T.I., Kalenska, S.M., Kryvoruchenko, R.V., Turchynova, N.P., & Prysiazhniuk, O.I. (2014). Methods of Selection Experiment (in Crop Production). Kharkiv: N.p. [in Ukrainian]
Selyaninov, G.T. (1937). Methods of agricultural characteristics of climate. In I. A. Goltsberg? & S. A. Sapozhnikova (Eds.). World Agroclimatic Reference Book (pp. 5−29). Leningrad, Moscow: Gidrometeoizdat. [in Russian]
Adamenko, T. (2020). Climatic features of autumn and preparation of winter crops for overwintering. Agronom magazine, 4, 10–11. [in Ukrainian]
Mostipan, M.I. (2016). Amendments to the technology. The Ukrainian Farmer, 11, 62–66. [in Ukrainian]
Tkachuk, V., &Tymoshchuk, T. (2020). Influence of terms of sowing on the productivity of winter wheat. Bulletin of Agricultural Science, 3, 38–44. [in Ukrainian]
Mostipan, M.I. (2019). The response of winter wheat on the time of stunting autumn vegetation in the Northern Steppe of Ukraine. Scientific Progress & Innovations, 1, 116–126. [in Ukrainian]
Gamayunova, V.V., & Panfilova, A.V. (2018). Height and grain yield of varieties winter wheat under the influence of optimization nutrition in the Southern Steppe of Ukraine. The Bulletin of Kharkiv National Agrarian University. Series “Crop production, selection and seed production, fruit and vegetable growing and storage”, 2, 6–13. [in Ukrainian]
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).