Вплив заміни в комбікормі рибного борошна ферметнованим соєвим шротом на морфологічний та хімічний склад тіла молоді кларієвого сома (Clarias gariepinus)
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi.2(108).2024.014Ключові слова:
молодь кларієвого сома (Clarias gariepinus), комбікорм, ферментований соєвий шрот, рибне борошно, патрана тушка, хімічний складАнотація
У статті висвітлені питання впливу згодовування комбікормів з різним рівнем заміни рибного борошна ферментованим соєвим шротом на морфологічний та хімічний склад тіла молоді кларієвого сома (Clarias gariepinus). Експериментальні дослідження проводились в умовах експериментальної бази проблемної науково-дослідної лабораторії кормових добавок кафедри годівлі тварин та технології кормів ім. П. Д. Пшеничного Національного університету біоресурсів і природокористування України. Було проведено науково-господарський дослід за методом груп-аналогів тривалістю 56 днів, який був поділений на 4 підперіоди тривалістю 14 днів кожний.
Для досліду було відібрано 600 екземплярів молоді кларієвого сома середньою масою 25 грам та сформовано за методом аналогів шість груп по 100 екземплярів в кожній - контрольну та 5 дослідних. Годівлю молоді кларієвого сома здійснювали комбікормами, які відрізнялися рівнями введенням ферментованого соєвого шроту. Так, комбікорм контрольної групи в своєму складі мав 36 % рибного борошна без додавання ферментованого соєвого шроту ЕР500, тоді як в комбікормі 2 групи вміст рибного борошна був знижений до 26 % та додано 10 % ферментованого соєвого шроту ЕР500.
У комбікормі для 3 групи рівень рибного борошна знизився до 21 % та збільшено рівень ферментованого соєвого шроту ЕР500 до 15 %. Вміст рибного борошна у комбікормах 4, 5 та 6 груп становив 16 %, 11 % та 0 %, тоді як ферментованого соєвого шроту ЕР500 в цих групах було відповідно 20 %, 25 % та 36 %.
У кінці досліду визначали морфологічний і хімічний склад тіла на 10 екземплярах найтиповіших за масою риб. Для вивчення хімічного складу використовували м’язову тканину риб без шкіри. До аналізу всі зразки зберігалися у холодильнику.
Було встановлено, що використання в годівлі молоді кларієвого сома комбікормів з заміною рибного борошна та введення ферментованого соєвого шроту до його складу на рівні 25 – 36 % призвело до збільшення: маси патраної тушки на 3,69 (р≤0,05) – 4,12 % (р≤0,01); маси тушки на 4,10 – 4,67 (р≤0,01); маси м’язової тканини на 3,99 – 4,98 (р≤0,01) порівняно з контрольною групою.
При цьому слід зазначити, що згодовування комбікормів з різним рівнем ферментованого соєвого шроту не мала помітного впливу на хімічний склад м’язової тканини молоді кларієвого сома.
Посилання
Azarm, H. M., & Lee, S.-M. (2012). Effects of partial substitution of dietary fish meal by fermented soybean meal on growth performance, amino acid and biochemical parameters of juvenile black sea breamAcanthopagrus schlegeli. Aquaculture Research, 45(6), 994–1003. https://doi.org/10.1111/are.12040
Elesho, F. E., Kröckel, S., Sutter, D. A. H., Nuraini, R., Chen, I. J., Verreth, J. A. J., & Schrama, J. W. (2021). Effect of feeding level on the digestibility of alternative protein-rich ingredients for African catfish (Clarias gariepinus). Aquaculture, 544, 737108. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2021.737108
Fontainhas-Fernandes, A., Gomes, E., Reis-Henriques, M. A., & Coimbra, J. (1999). Replacement of fish meal by plant proteins in the diet of Nile tilapia: digestibility and growth performance. Aquaculture international, 7, 57-67.
Gatlin, D. M., Barrows, F. T., Brown, P., Dabrowski, K., Gaylord, T. G., Hardy, R. W., Herman, E., Hu, G., Krogdahl, Å., Nelson, R., Overturf, K., Rust, M., Sealey, W., Skonberg, D., J Souza, E., Stone, D., Wilson, R., & Wurtele, E. (2007). Expanding the utilization of sustainable plant products in aquafeeds: A review. Aquaculture Research, 38(6), 551–579. https://doi.org/10.1111/j.1365-2109.2007.01704.x
He, M., Yu, Y., Li, X., Poolsawat, L., Yang, P., Bian, Y., Guo, Z., & Leng, X. (2020). An evaluation of replacing fish meal with fermented soybean meal in the diets of largemouth bass ( Micropterus salmoides ): Growth, nutrition utilization and intestinal histology. Aquaculture Research, 51(10), 4302–4314. https://doi.org/10.1111/are.14774
Hoffman, L. C., Prinsloo, J. F., & Rukan, G. (1997). Partial replacement of fish meal with either soybean meal, brewers yeast or tomato meal in the diets of African sharptooth catfish Clarias gariepinus. Water SA, 23(2), 181-186
Irabor, A. E., Obakanurhie, O., Nwachi, F. O., Ekokotu, P. A., Ekelemu, J. K., Awhefeada, O. K., ... & Adagha, O. (2022). Duckweed (Lemna minor) meal as partial replacement for fish meal in catfish (Clarias gariepinus) juvenile diets. Livestock Research for Rural Development, 34(1).
Jia, S., Li, X., He, W., & Wu, G. (2021). Protein-Sourced feedstuffs for aquatic animals in nutrition research and aquaculture. У Advances in experimental medicine and biology (с. 237–261). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-030-85686-1_12
Kari, Z. A., Kabir, M. A., Dawood, M. A. O., Razab, M. K. A. A., Ariff, N. S. N. A., Sarkar, T., Pati, S., Edinur, H. A., Mat, K., Ismail, T. A., & Wei, L. S. (2022). Effect of fish meal substitution with fermented soy pulp on growth performance, digestive enzyme, amino acid profile, and immune-related gene expression of African catfish (Clarias gariepinus). Aquaculture, 546, 737418. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2021.737418
Li, L., Song, J., Peng, C., Yang, Z., Wang, L., Lin, J., Li, L., Huang, Z., & Gong, B. (2022). Co-occurrence network of microbes linking growth and immunity parameters with the gut microbiota in Nile tilapia (Oreochromis niloticus) after feeding with fermented soybean meal. Aquaculture Reports, 26, 101280. https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2022.101280
Liang, X. F., Hu, L., Dong, Y. C., Wu, X. F., Qin, Y. C., Zheng, Y. H., Shi, D. D., Xue, M., & Liang, X. F. (2017). Substitution of fish meal by fermented soybean meal affects the growth performance and flesh quality of Japanese seabass ( Lateolabrax japonicus ). Animal Feed Science and Technology, 229, 1–12. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2017.03.006
Shiu, Y.-L., Wong, S.-L., Guei, W.-C., Shin, Y.-C., & Liu, C.-H. (2013). Increase in the plant protein ratio in the diet of white shrimp,Litopenaeus vannamei(Boone), usingBacillus subtilisE20-fermented soybean meal as a replacement. Aquaculture Research, 46(2), 382–394. https://doi.org/10.1111/are.12186
Slawski, H., Adem, H., Tressel, R. P., Wysujack, K., Koops, U., Kotzamanis, Y., Wuertz, S., & Schulz, C. (2011). Total fish meal replacement with rapeseed protein concentrate in diets fed to rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum). Aquaculture International, 20(3), 443–453. https://doi.org/10.1007/s10499-011-9476-2
Subasinghe, R., Soto, D., & Jia, J. (2009). Global aquaculture and its role in sustainable development. Reviews in Aquaculture, 1(1), 2–9. https://doi.org/10.1111/j.1753-5131.2008.01002.x
Tacon, A. G., Hasan, M. R., & Metian, M. (2011). Demand and supply of feed ingredients for farmed fish and crustaceans: trends and prospects. FAO Fisheries and Aquaculture technical paper, (564), I.
Wang, L., Zhou, H., He, R., Xu, W., Mai, K., & He, G. (2016). Effects of soybean meal fermentation by lactobacillus plantarum P8 on growth, immune responses, and intestinal morphology in juvenile turbot (scophthalmus maximus L.). Aquaculture, 464, 87–94. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2016.06.026
Yamamoto, T., Iwashita, Y., Matsunari, H., Sugita, T., Furuita, H., Akimoto, A., Okamatsu, K., & Suzuki, N. (2010). Influence of fermentation conditions for soybean meal in a non-fish meal diet on the growth performance and physiological condition of rainbow trout Oncorhynchus mykiss. Aquaculture, 309(1-4), 173–180. https://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2010.09.021
Yang, H., Bian, Y., Huang, L., Lan, Q., Ma, L., Li, X., & Leng, X. (2022). Effects of replacing fish meal with fermented soybean meal on the growth performance, intestinal microbiota, morphology and disease resistance of largemouth bass (Micropterus salmoides). Aquaculture Reports, 22, 100954. https://doi.org/10.1016/j.aqrep.2021.100954
Zakaria, M. K., Kari, Z. A., Van Doan, H., Kabir, M. A., Che Harun, H., Mohamad Sukri, S. A., Goh, K. W., Wee, W., Khoo, M. I., & Wei, L. S. (2022). Fermented soybean meal (FSBM) in african catfish (clarias gariepinus) diets: Effects on growth performance, fish gut microbiota analysis, blood haematology, and liver morphology. Life, 12(11), 1851. https://doi.org/10.3390/life12111851
Zhang, Q., Li, F., Guo, M., Qin, M., Wang, J., Yu, H., Xu, J., Liu, Y., & Tong, T. (2023). Growth performance, antioxidant and immunity capacity were significantly affected by feeding fermented soybean meal in juvenile coho salmon (oncorhynchus kisutch). Animals, 13(5), 945. https://doi.org/10.3390/ani13050945
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).