ВПЛИВ НОВИХ ОБ’ЄМНО-ПЛАНУВАЛЬНИХ РІШЕНЬ ЛЕГКОЗБІРНИХ ПРИМІЩЕНЬ НА УТРИМАННЯ І ПРОДУКТИВНІСТЬ МОЛОДНЯКУ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ

Автор(и)

  • M. Lutsenko Кафедра виробництва молока та м'ясних технологій, Білоцерківський національний аграрний університет, Україна
  • I. Lastovska Кафедра виробництва молока та м'ясних технологій, Білоцерківський національний аграрний університет, Україна
  • T. Donchenko Кафедра виробництва молока та м'ясних технологій, Білоцерківський національний аграрний університет, Україна
  • L. Kosior Кафедра виробництва молока та м'ясних технологій, Білоцерківський національний аграрний університет, Україна
  • L. Pirova Кафедра виробництва молока та м'ясних технологій, Білоцерківський національний аграрний університет, Україна
  • R. А. Arias Inostroza Інститут продуктового тварини в Університеті Австрія де Чилі

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2017.04.018

Ключові слова:

етологічні показники, продуктивність та фізіологічний стан, зонне розміщення тварин, мікроклімат

Анотація

Розроблені об’ємно-планувальні і технологічні рішення легкозбірного приміщення шириною 24 м, яке облаштоване світлоаераційним гребнем і боковими шторами для забезпечення оптимального мікроклімату приміщення. У центральній частині відгодівельника кормовий стіл шириною 5 м, а по обидва боки від нього станки розділені на зону годівлі та відпочинку тварин.

Встановлено, що наявність у приміщенні бокових штор і світлоареаційного гребня забезпечують підвищення руху повітря порівняно з відомчими нормами технологічного проектування, а відповідно, і зниження вмісту шкідливих газів. Так, вміст аміаку в новому приміщенні перебував на рівні 0,5-1,5 мг/м³, що в 13-20 разів менше  порівняно з нормативами, а вміст сірководню був у 25 разів нижчий від гранично допустимих рівнів.

Зонне розміщення бугайців позитивно впливає на їхню поведінку, адже 55,88 % часу доби тварини відпочивають у положенні лежачи. При цьому вони 26,26 % часу доби в положенні лежачи жують жуйку, що свідчить про комфортність їх відпочинку. Тривалість пересування піддослідних тварин протягом доби склала лише 2,29 год. Тобто зонне планування виробничих площ впливає на формування спокійної обстановки в групі тварин.

Витрати часу на споживання добового раціону склало лише 16,54 % часу доби, що свідчить про те, що режим годівлі тварин, структура раціону, його енергонасиченість та фізико-механічні властивості в повній мірі відповідають фізіологічним потребам відгодівельного молодняку.

Відгодівельний молодняк досить успішно адаптується до нової технології і характеризується стабільними і високими середньодобовими приростами за період вирощування та відгодівлі.

Посилання

Admin, I.(1982) Methodological recommendations on studying the behavior of young cattle, Kharkov, 27

Beregovoy, V. K. the Increase in production of beef and veal main direction of solution of food security of Ukraine [Electronic resource] Efficient economy, 2015, Access mode to a resource: www.economy.nayka.com.ua.

Dacko, A. B. (2013) Analysis of the production and meat consumption per person in Ukraine, Scientific Herald of NTUU, 23, 212-217.

Departmental norms of technological design. VNTP – APC – 01.05. (2005)– K.: Ministry of agricultural policy of Ukraine, 2005,111.

Didkovsky, B., Oleinik, A., Ostapchuk, S., Korchenko, V.,Lilichenko, M., Swede, H. (2002). Features of growth, development and adaptation of different breeds of calves in beef production. Didkovsky Animal Husbandry of Ukraine,7, 5-7.

Gnoevoy I. V. (2006) Feeding and reproduction of livestock, I agricultural animals in Ukraine]. Institute of animal breeding of Ukrainian Academy of agrarian Sciences, Kharkov, 2006, 400.

Kostenko, V. I., Siracki, I. Z., Ruban, Y. D. (2010) Technology of production of milk and bee, Kyiv: Agricultural education, 530.

Kozir, V. S. (2014) Farming in Ukraine: what prevents the industry to be effective, Animal Husbandry Of Ukraine, 10, 2-5.

Kutikov,S.I., Ryzhov, V. G., Radchenko, V. V.(1988) A promising model of spetskhoz for the production of beef, Kyiv: Vintage, 248.

Linnik, V. S., Medvedev, A. Y., Savran, V. P. (2009) Production and processing of milk and beef in farms. Educational-methodical manual, Lugansk: Elton-2, 254.

Mokhov, B (2009) Formation of positive behavior of cattle, Bulletin of the Ulyanovsk state farm of the Academy. 3, 48-54.

Mokhov, B. P. (1991) Etrology farm animals, Ulyanovsk, 106.

Nowicki, B. (1981) The Behavior of farm animals, Moscow: Kolos, 190.

Ordosica, A. A.(2015) Beef Production by different technologies Scientific Herald LOBMBC them. S. From. Gigicogo, 3, 255-261.

Petrov, K., Iliev, N., Ivanov, N (1978) Ergonomics, ethology and hygiene in industrial livestock farming, 142.

Ruban, Y. D. (2011) Technology of production of milk and beef . A textbook for students of higher educational establishments of II-IV levels of accreditation who study in the direction of "Technology of production and processing of livestock products". *3rd, revised and enlarged, Espada, 2011, 800.

Shpak, L. V.(2011) the Gene pool of domestic breeds of meat cattle. The Vestnik of agricultural science of black sea, 2, 169-171.

Zubets, M. V. Tokarev, N. F., Vinnichuk, D. T. (1996) Ethology of cattle, Kyiv: Agricultural science, 200.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-09-14

Номер

Розділ

Тваринництво