Органолептична оцінка яблук сорту Ренет Симиренка, оброблених інгібітором етилену, залежно від місця заготівлі та строку збору
DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2018.06.014
Анотація
У роботі наведено результати органолептичної оцінки яблук сорту Ренет Симиренка масового та запізнілого збору врожаю з насаджень на карликовій (М.9) та середньорослій (ММ.106) підщепах з післязбиральною обробкою 1-метилциклопропеном (після шестимісячного холодильного зберігання), залежно від строку збирання та місця заготівлі. Встановлено, що строк збору не впливає на органолептичну оцінку плодів з інтенсивного насадження на карликовій підщепі М.9 і з традиційного насадження на середньорослій підщепі ММ.106 з центрального регіону. В зібраних на початку збиральної стиглості яблук (масовий збір) з інтенсивного насадження із західного регіону вищий на 1,2 бали аромат, на 1,1 – соковитість і на 0,9 бали загальна оцінка (порівняно з запізнілим збором). Дещо вища оцінка солодкості і борошнистості у плодів, зібраних у повній збиральній стиглості (різниця недостовірна).
Органолептична оцінка яблук сорту Ренет Симиренка наприкінці шестимісячного зберігання від типу саду (підщепи) не залежить. Місце вирощування впливає лише на твердість яблук (на 0,6 бали вищий показник продукції із західного регіону). Плоди з післязбиральною обробкою 1-МЦП на 1,5–1,9 бали кисліші, на 3,0–3,4 – соковитіші, на 3,1–3,4 – твердіші, на 3,3–3,7 – хрусткіші і їхня загальна оцінка на 1,3–1,5 бали вища (порівняно з необробленими). Борошнистість менша на 3,5–3,9 бали.
Ключові слова
Повний текст:
PDFПосилання
Jesionkowska, K., Konopacka, D., Plocharski, W. (2006). The quality of apples – preferences among consumers from skierniewice, Poland. Journal of fruit and ornamental plant research, 14, 173–182.
Harker, F. R., Kupferman, E. M., Marin, A. B., Gunson, F. A., Triggs, C. M. (2008). Eating quality standards for apple based on consumers preferences. Postharv. Biol. Technol., 50 (1), 70–78. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2008.03.020
Tomala, K., Barylko-Pikielna, N., Jankowski, P., Jeziorek, K., Wasiak-Zys, G. (2009). Acceptability of scab-resistant versus conventional apple cultivars by Polish adult and young consumers. J. Sci. Food Agric., 89, 1035. https://doi.org/10.1002/jsfa.3551
DeEll, J.R., Khanizadeh, S., Saad, F., Ferree, D. C. (2001). Factors affecting apple fruit firmness – a review. Journal American Pomological Society, 55(1), 8–27. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2005.05.002.
Ihabi, M., Rafin, C., Veighie, E., Sancholle, M. (1998). Storage diseases of apples: orchard or in storage. First Transnational workshop on biological, integrated & rational control. Service regional de la protection des vegetaux, Nord Pas de Calais Lille, France 21–23.01.1998, 91–92.
Rizzolo, A., Grassi, M., Zerbini, P. E. (2006). Influence of harvest date on ripening and volatile compounds in the scab-resistant apple cultivar Golden Orange. Journal of Horticultural Science & Biotechnology, 81 (4), 681–690. https://doi.org/10.1080/14620316.2006.11512124.
Skrzynski, J., Gastol, M. (2007). The effect of rootstocks on the fruit characteristic attributes of Jonica apples. Vegetable crops research bulletin, 66, 171–176. https://doi.org/10.2478/v10032-007-0019-3.
Tomala, K., Andziak, J., Jeziorek, K., Dziuban, R. (2008). Influence of rootstock on the quality of Jonagold apples at harvest and after storage. J. fruit and ornamental plant res., 16, 31–38.
Kondratenko, T. (2015). Sort, smak i rehion [Variety, taste, region]. Sadivnytstvo po-ukrainsky, 5, 30–31.
Wunsche, J. N., Heyn, C. S. (2015). Consumer responses to fruit quality of Jonagold apples treated with postharvest application of 1-methylcyclopropene (1-MCP) under air and controlled atmosphere storage conditions. Europ. J. Hort. Sci., 80 (1), 3–10. https://doi.org/10.17660/eJHS.2015/80.1.1.
Tomic, N., Radivojevic, D., Milivojevic, J., Djekic, L., Smigic, N. (2016). Effects of 1-Methylcyclopropene and diphenylamine on changes in sensory properties of Granny Smith apples during postharvest storage. Postharv. Biol. Technol., 112, 233–240. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2015.09.009.
Stanich, K., Cliff, M. A., Hampson, C. R., Toivonen, P. M. A. (2014). Shelf-life and sensory assessments reveal the effects of storage treatments with 1-methylcyclopropene on new and established apples. Can. J. Plant Sci., 94, 1427–1439. https://doi.org/10.4141/cjps-2014-139.
Kondo, S., Setha, S., Rudell, D. R., Buchanan, D. A., Mattheis, J. P. (2005). Aroma volatile biosynthesis in apples affected by 1-MCP and methyl jasmonate. Postharv. Biol. Technol., 36 (1), 61–68. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2004.11.005.
Marin, A. B., Colonna, A. E., Kudo, K., Kupferman, E. M., Mattheis, J. P. (2009). Measuring consumer response to Gala apples treated with 1-methylcyclopropene (1-MCP). Postharv. Biol. Technol., 51 (1), 73–79. https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2008.06.008.
Kittemann, D., McCormick, R., Neuwald, D. A. (2015). Effect of high temperature and 1-MCP application or dynamic controlled atmosphere on energy savings during apple storage. Europ. J. Hort. Sci., 80 (1), 33–38. https://doi.org/10.17660/eJHS.2015/80.1.5.
Dzheneev, S. Yu., Ivanchenko, V. I., Dzheneeva, E. L. (1998). Metodicheskie rekomendatsii po hraneniyu plodov, ovoschey i vinograda (organizatsiya i provedenie issledovaniy) [Guidelines for the storage of fruits, vegetables and grapes (organization and research)]. The Institute of Vine and Wine «Magarach », Yalta, 152.
Zdunek, A., Cybulska, J., Konopacka, D., Rutkowski, K. (2011). Inter-laboratory analysis of firmness and sensory texture of stored apples. International Agrophysics, 25 (1), 67–75.
Метрики статей
Metrics powered by PLOS ALM
Посилання
- Поки немає зовнішніх посилань.