Вплив щільності посіву універсальних та зернових сортів амаранту на урожайність і фізико-технологічні властивості зерна



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi2022.03.006

Ye. О. Yurkevych, N. O. Valentiuk, I. M. Kohut, P. I. Boiko, N. P. Kovalenko

Анотація


В умовах глобального потепління, зокрема зростання аридності степової зони України, а також дефіциту надходження органічної речовини і зменшення запасів азотних сполук у ґрунті, перед сільськогосподарськими виробниками постало завдання пошуку ефективного вирощування посухостійких культур, які є конкурентоспроможними на ринку, мають економічну доцільність та невибагливість у вирощуванні. Виробниками сільськогосподарської продукції приділено увагу вирощуванню нетрадиційної культури – амаранту, який відрізняється своїми біологічними особливостями та агротехнічною дією на підвищення рівня родючості ґрунту в умовах кліматичних змін.

З’ясовано, що оптимальною щільністю посіву для вирощування амаранту у посушливих умовах Південного Степу України є 150 тис. шт./га. За таких умов формується найбільша урожайність зерна амаранту: для універсального сорту Харківський-1 – 3,06 т/га, для зернового сорту Лєра – 3,34 т/га. При щільності посіву 150 тис. шт./га отримали найвищі показники маси 1000 зерен: для універсального сорту Харківський-1 – 0,665 г, для зернового сорту Лєра – 0,678 г. Зазначені варіанти забезпечили найвищі показники масової частки вологи, які становили відповідно 8,6 і 9,1%. З’ясовано, що для отримання якісної продукції від збирання до перероблення зерна амаранту, необхідно застосовувати комплекс технологічних операцій, метою яких є запобігання втратам урожаю та збереження його корисних властивостей.


Ключові слова


амарант, технологія вирощування, сорти, щільність посіву, урожайність, фізико-технологічні властивості

Повний текст:

PDF

Посилання


Belinska, A. P., Krychkovska, L. V. & Zekunova, T. I. (2008). Vykorystannia boroshna amarantu v khlibopekarskii promyslovosti [The use of amaranth flour in the baking industry]. Prohresyvni tekhnika ta tekhnolohii kharchovykh vyrobnytstv restorannoho hospodarstva i torhivli. 2(8). 164–168.

Kauffman, C. S. &, Weber, L. E. (1990). Grain amaranth. Advances in new crops. Portland: Timber Press, 127–139.

Teutonics, R. A. & Knorr, D. (1985). Amaranth: composition, properties, and applications of a rediscovered food crop. Food Technology. 39(4). 49–61.

Becker, R, Wheeler, E. L., Lorenz, K., Stafford, A. E., Grosjean, O. K., Betschart, A. A. & Saunders, R. M. (1981). A compositional study of amaranth grain. Journal of Food Science. 46. 1175–1180.

Bressani, R., Gonzales, J. M., Zuniga, J., Brauner, M. & Elias L.G. (1987). Yield, selected chemical composition and nutritive value of 14 selections of amaranth grain representing four species. Food and Agricultural. 38. 347–356.

Morales, E., Lembcke, J. & Graham, G. G. (1988). Nutritional value for young children of grain amaranth and maize-amaranth mixtures: Effect of processing. Journal of Nutrition. 118. 75–78.

Stone, L. A., Lorenz, K. & Collins, F. (1984). The starch of Amaranthus – Physics-chemical properties and functional characteristics. Starch. 36(7). 232–237.

Yanez, G. A., Messinger, J. K., Walker, C. E. & Rupnow, J. H. (1986). Amaranthus hypochondriacus: Starch isolation and partial characterization. Cereal Chemistry. 63(3). 273–276.

Betschart, A. A., Irving, D. W., Shepherd, A. D. & Saunders, R. M. (1981). Amaranthus cruentus: Milling characteristics, distribution of nutrients within seed components, and the effects of temperature on nutritional quality. Journal of Food Science. 46. 1181–1187.

Lyon, C. K. & Becker, R. (1987). Extraction and refining of oil from amaranth seed. Journal of the American Oil Chemists’ Society. 64. 233–236.

Martirosyan, D. M., Miroshnichenko, L. A., Kulakova, S. N., Pogojeva, A. V. & Zoloedov, V. I. (2007). Amaranth oil application for coronary heart disease and hypertension. Lipids in Health and Disease. 6. 1. DOI: https://doi.org/10.1186/1476-511X-6-1.

Mishyn, S. M., Shcherbakov, V. Ya., Hobelyak, Yu. M. ta inshi. (2011). Lon oliynyi, amarant i kunzhut v Stepu Ukrainy [Oil flax, amaranth and sesame in the Steppe of Ukraine]. Odesa: «VMV», 216.

Manikandan, S. & Srimathi, P. (2014). Studies on post-harvest seed handling techniques on grain amaranth (Amaranthus hypochondriacus L.). Current Biotica. 8(2). 132–141.

Grundy, M. L., Momanyi, D. K. & Holland, C. (2020). Effects of grain source and processing methods on the nutritional profile and digestibility of grain amaranth. Journal of Functional Foods. 72. 1–10. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jff.2020.104065.

Saunders, R. M. & Becker, R. (1984). Amaranthus: a potential food and feed resource. Advances in cereal science and technology. 6. 357–396.

Ghelle, F. O., Njiru, E. N. & Mutisya D. L. (2012). Grain amaranth production technologies for enhanced food and nutritional security. Kenya. 28. URL: https://www.kalro.org/csapp/images/Grain-amaranth-training-manual.pdf (date of application 20.01.2022).

Demydas, H. I. & Sliusar, I. T. (2019). Netradytsiini kormovi kultury: navchalnyi posibnyk [Unconventional forage crops: manual]. Kyiv. 190.

Hoptsiy, T. I., Voronkov, M. F., Bobro, M. A. ta inshi. (2018). Amarant: selektsiya, henetyka ta perspektyvy vyroshchuvannya: monohrafiya [Amaranth: selection, genetics and cultivation prospects: monograph], Kharkiv: KHNAU. 362.

Valentyuk, N. O. & Stankevych, H. M. (2020), Osoblyvosti pislyazbyralnoyi obrobky zerna amarantu [Features of post-harvest processing of amaranth grain]. Naukovi problemy kharchovykh tekhnolohii ta promyslovoi biotekhnolohii v konteksti Yevrointehratsii: Materialy IKh-yi Mizhnarodnoi naukovo-tekhnichnoi konferentsii. Kyiv: NUKhT, 57–58.

Stankevych, G., Valentiuk, N., Ovsiannykova, L. & Zhygunov, D. (2021). Changes in quality of amaranth grain in the course of postharvest handling and storage. Food science and technology. 15(1). 80–90. DOI: https://doi.org/10.15673/fst.v15i1.1959.

Shelest, V. K., Pidpalyi, I. F. & Bernadskyi, I. V. (1995). Norma vysivu nasinnia, shyryna mizhriad ta chutlyvist do zroshennia amaranta volotystoho v Tsentralnomu Lisostepu [Seed sowing rate, row spacing and sensitivity to amaranth watering in the Central Forest-Steppe]. Materialy pershoi vseukrainskoi konferentsii z problemy vyroshchuvannia, pererobky i vykorystannia amaranta na kormovi, kharchovi i inshi tsili. Vinnytsia, 40–41.

Rozhkov, A. O., Puzik, V. K., Kalenska, S. M. ta inshi. (2016). Doslidna sprava v ahronomiyi: navchalnyi posibnyk [Research in agronomy: a textbook]: u 2 kn. Kn. 1. Teoretychni aspekty doslidnoнi spravy [Theoretical aspects of research]. Kharkiv: Maidan, 316.

Yurkevych, Ye. O., Boiko, P. I., Kovalenko, N. P. & Valentiuk, N. O. (2021). Naukovo-tekhnolohichni ta ahrobiolohichni osnovy vysokoproduktyvnykh ahroekosystem Ukrainy: monohrafiia [Scientific-technological and agrobiological bases of highly productive agroecosystems of Ukraine: monograph]. Odessa: Publishing House LLC «Publishing Center». 654. ISBN 978-966-2681-12-3.

Metodyka provedennya kvalifikatsiynoyi ekspertyzy sortiv roslyn na prydatnist do poshyrennya v Ukraini. (2016). [Methods of qualification examination of plant varieties for suitability for distribution in Ukraine], URL: https://sops.gov.ua/uploads/page/5a5f41997447d.pdf (date of application 20.01.2022).

Khokhlachov, V. V. (1992). Khlib na den pryydeshniy: sekret amaranta [Bread for the day to come: the secret of amaranth]. Visnyk AN Ukrainy. 2. 16–22.

Boiko P. I. (1990). Kukurudza v intensyvnykh sivozminakh [Corn in intensive crop rotations]. Kyiv: Urozhai, 142.

Wagoner, P. (1983). Amaranth density report. Emmaus: Rodale Press, 3.

Karasova, N. V. (2009). Perspektyvy vykorystannia amarantu [Prospects for the use of amaranth]. Khranenie i pererabotka zerna. 1. 31–33.

Webb, D. M., Smith, C. W. & Schutz-Schaeffer, J. (1987). Amaranth seedling emergence as affected by seeding date and temperature on a thermogradient plate. Agronomy. 79(l). 23–26.

Kovalenko, N. P. (2014). Stanovlennia ta rozvytok naukovo-orhanizatsiinykh osnov zastosuvannia vitchyznianykh sivozmin u systemakh zemlerobstva (druha polovyna ХIХ – pochatok ХХI st.): monohrafiia. [Becoming and development of scientifically and organizational bases of application of home crop rotations in the systems of agriculture (the second half of ХІХ is beginning of ХХІ of century): monograph]. Kyiv: TOV «Nilan-LTD»: 490. ISBN 978-966-924-032-3.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.