Урожайність і якість насіння сої залежно від інокуляції та удобрення в умовах Лісостепу Правобережного

Автор(и)

  • V. A. Furman ДП «ДГ «Саливонківське» Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН
  • О. V. Furman ДП «ДГ «Саливонківське» Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН
  • I. V. Svystunova НУБіП України

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.02.004

Ключові слова:

соя, сорт, інокуляція, мінеральне добриво, азотне підживлення, урожайність, сирий протеїн, олія.

Анотація

Визначальною умовою підвищення продуктивності посівів сої є розробка та впровадження у виробництво таких технологій її вирощування, які найбільш повно відповідають генетичним особливостям сорту та враховують взаємодію рослинного організму із сукупним впливом гідротермічних умов і антропогенних факторів. Серед критеріїв оцінки ефективності технологічних прийомів вирощування культури одними з найголовніших є вихід та якість товарної продукції. Метою досліджень, проведених впродовж 2013-2015 рр., було встановити вплив інокуляції насіння мікробним препаратом Фосфонітрагін та різних норм і строків внесення мінеральних добрив на урожайність та якість насіння сортів сої різних груп стиглості в умовах Лісостепу правобережного. Встановлено, що модель технології вирощування інтенсивних сортів сої Вільшанка та Сузір’я, яка передбачала застосування інокуляції насіння бактеріальним препаратом на основі штамів бульбочкових бактерій (Br. japonicum) і фосформобілізуючих мікроорганізмів (B. mucilaginosus) та внесення N30P60K60 в основне удобрення і N15 у підживлення у фазі бутонізації забезпечила найвищу урожайність – відповідно 2,91 та 3,17 т/га, що більше ніж на контролі на 54,0 та 44,7 %. На цьому ж варіанті було отримано і найвищий вихід сирого протеїну та олії – у скоростиглого сорту, відповідно, 1,18 та 0,62 т/га, у середньостиглого – 1,32 та 0,63 т/га.

Біографії авторів

V. A. Furman, ДП «ДГ «Саливонківське» Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН

О. V. Furman, ДП «ДГ «Саливонківське» Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН

агроном з насінництва 

I. V. Svystunova, НУБіП України

Посилання

Babych A. O., Babych-Poberezhna A. A. (2011). Selektsiia, vyrobnytstvo, torhivlia i vykorystannia soi u sviti. [Selection, production, trade and use of soybeans in the world]. Kyiv : Ahrarna nauka, 548 s.

Babych A. O., Bakhmat M. I., Bakhmat O. M. (2013) Soia : ahroekolohichni osnovy vyroshchuvannia, pererobky i vykorystannia [Soybeans: agro-ecological bases of cultivation, processing and use]. Kamianets-Podilskyi : PP «Medobory-2006», 268 s.

Biolohichnyi azot : monohrafiia [Biological nitrogen: monograph] / za red. V. P. Patyky. Kyiv : Svit, 2003. 424 s.

Hospodarenko H. M., Prokopchuk I. V., Leonova K. P., Boiko V. P. (2019) Urozhainist i yakist nasinnia soi za riznoho udobrennia na chornozemi opidzolenomu [Yield and quality of soybean seeds with different fertilizers on podzolic chernozem]. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva. Uman. Vyp. 97. Ch. 1. S. 136–144.

DSTU ISO 5983-1:2014 Korm dlia tvaryn. Vyznachennia vmistu azotu ta obchyslennia vmistu syroho proteinu. Chastyna 1. Metod Kieldalia [Animal feed. Determination of nitrogen content and calculation of crude protein content. Part 1. Kjeldahl method] (ISO 5983-1:2005, IDT) [Chynnyi vid 2015-07-01]. Vyd. ofits. Kyiv, 2016. 12 s.

DSTU ISO 6492:2003 Kormy dlia tvaryn. Vyznachannia vmistu zhyru. [Animal feed. Determination of fat content] (ISO 6492:1999, IDT). [Chynnyi vid 2005-07-01]. Vyd. ofits. Kyiv, 2005. 12 s.

Kobyzieva L. N., Tymchuk S. M., Tymchuk N. F. (2005) Vmist bilka ta olii v nasinni sortiv soi riznoho ekoloho-heohrafichnoho pokhodzhennia [Protein and oil content in soybean seeds of different ecological and geographical origin]. Selektsiia i nasinnytstvo. Kharkiv : Mahda LTD. Vyp. 90. S. 229–238.

Kudlai I. M., Osypchuk A. M., Osypchuk O. S. (2013) Urozhainist i yakist zerna soi zalezhno vid tekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia [Yield and quality of soybean grain depending on the cultivation techniques]. Ahrobiolohiia. Bila Tserkva. № 11 (104). S. 97–100.

Liashenko V. V., Lotysh I. I., Taranenko A. O., Krykunova V. Yu., Kundyus K.O. (2019) Vplyv azotnykh dobryv na urozhainist ta yakist nasinnia soi [Influence of nitrogen fertilizers on soybean yield and quality]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi akademii. Poltava. № 4. S. 58–65.

Novokhatskyi M. L. (2017) Optymizatsiia umov fotosyntezu ahrotsenoziv soi ta vykorystannia roslynamy yoho produktiv [Optimization of conditions of photosynthesis of soybean agrocenoses and use of its products by plants]. Tekhniko-tekhnolohichni aspekty rozvytku ta vyprobuvannia novoi tekhniky i tekhnolohii dlia silskoho hospodarstva Ukrainy. Doslidnytske. Vyp. 21. S. 258–267.

Osnovy naukovykh doslidzhen v ahronomii [Fundamentals of scientific research in agronomy] / za red. V. O. Yeshchenka. Kyiv : Diia, 2005. 288 s.

Petrychenko V. F., Lykhochvor V. V., Ivaniuk S. V. (2016) Soia : monohrafiia. [Soy: monograph] Vinnytsia : Dilo, 400 s.

Synhkh H. (2014) Soia : byolohyia, proyzvodstvo, yspolzovanye [Soybean: biology, production, use]. Kyev : Zerno, 656 s.

Sychkar V.Y. (1992) Varyrovanye kolychestva belka y amynokyslotnoho sostava u soy [Variation in protein and amino acid composition in soybeans]. Fyzyolohyia y byokhymyia kulturnыkh rastenyi. № 24. S. 153-158.

Khorsun I. A., Sichkar V. I. (2011) Vplyv meteorolohichnykh faktoriv i henotypu sortu na vmist bilka v nasinni soi [Influence of meteorological factors and genotype of a variety on protein content in soybean seeds]. Visnyk tsentru naukovoho zabezpechennia APV Kharkivskoi oblasti. Kharkiv : Mahda LTD. Vyp. 11. S. 197–204.

Tsyhanska O. I. (2018) Vplyv mineralnykh dobryv, peredposivnoi obrobky nasinnia ta pozakorenevoho pidzhyvlennia mikroelementamy na yakisni pokaznyky zerna sortiv soi. [Influence of mineral fertilizers, pre-sowing seed treatment and foliar feeding with microelements on grain quality indicators of soybean varieties]. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo. Vinnytsia. № 8. S. 82–90.

##submission.downloads##

##submission.additionalFiles##

Опубліковано

2022-04-29

Номер

Розділ

Агрономія