Урожайність і якість насіння сої залежно від інокуляції та удобрення в умовах Лісостепу Правобережного
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.02.004Ключові слова:
соя, сорт, інокуляція, мінеральне добриво, азотне підживлення, урожайність, сирий протеїн, олія.Анотація
Визначальною умовою підвищення продуктивності посівів сої є розробка та впровадження у виробництво таких технологій її вирощування, які найбільш повно відповідають генетичним особливостям сорту та враховують взаємодію рослинного організму із сукупним впливом гідротермічних умов і антропогенних факторів. Серед критеріїв оцінки ефективності технологічних прийомів вирощування культури одними з найголовніших є вихід та якість товарної продукції. Метою досліджень, проведених впродовж 2013-2015 рр., було встановити вплив інокуляції насіння мікробним препаратом Фосфонітрагін та різних норм і строків внесення мінеральних добрив на урожайність та якість насіння сортів сої різних груп стиглості в умовах Лісостепу правобережного. Встановлено, що модель технології вирощування інтенсивних сортів сої Вільшанка та Сузір’я, яка передбачала застосування інокуляції насіння бактеріальним препаратом на основі штамів бульбочкових бактерій (Br. japonicum) і фосформобілізуючих мікроорганізмів (B. mucilaginosus) та внесення N30P60K60 в основне удобрення і N15 у підживлення у фазі бутонізації забезпечила найвищу урожайність – відповідно 2,91 та 3,17 т/га, що більше ніж на контролі на 54,0 та 44,7 %. На цьому ж варіанті було отримано і найвищий вихід сирого протеїну та олії – у скоростиглого сорту, відповідно, 1,18 та 0,62 т/га, у середньостиглого – 1,32 та 0,63 т/га.Посилання
Babych A. O., Babych-Poberezhna A. A. (2011). Selektsiia, vyrobnytstvo, torhivlia i vykorystannia soi u sviti. [Selection, production, trade and use of soybeans in the world]. Kyiv : Ahrarna nauka, 548 s.
Babych A. O., Bakhmat M. I., Bakhmat O. M. (2013) Soia : ahroekolohichni osnovy vyroshchuvannia, pererobky i vykorystannia [Soybeans: agro-ecological bases of cultivation, processing and use]. Kamianets-Podilskyi : PP «Medobory-2006», 268 s.
Biolohichnyi azot : monohrafiia [Biological nitrogen: monograph] / za red. V. P. Patyky. Kyiv : Svit, 2003. 424 s.
Hospodarenko H. M., Prokopchuk I. V., Leonova K. P., Boiko V. P. (2019) Urozhainist i yakist nasinnia soi za riznoho udobrennia na chornozemi opidzolenomu [Yield and quality of soybean seeds with different fertilizers on podzolic chernozem]. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva. Uman. Vyp. 97. Ch. 1. S. 136–144.
DSTU ISO 5983-1:2014 Korm dlia tvaryn. Vyznachennia vmistu azotu ta obchyslennia vmistu syroho proteinu. Chastyna 1. Metod Kieldalia [Animal feed. Determination of nitrogen content and calculation of crude protein content. Part 1. Kjeldahl method] (ISO 5983-1:2005, IDT) [Chynnyi vid 2015-07-01]. Vyd. ofits. Kyiv, 2016. 12 s.
DSTU ISO 6492:2003 Kormy dlia tvaryn. Vyznachannia vmistu zhyru. [Animal feed. Determination of fat content] (ISO 6492:1999, IDT). [Chynnyi vid 2005-07-01]. Vyd. ofits. Kyiv, 2005. 12 s.
Kobyzieva L. N., Tymchuk S. M., Tymchuk N. F. (2005) Vmist bilka ta olii v nasinni sortiv soi riznoho ekoloho-heohrafichnoho pokhodzhennia [Protein and oil content in soybean seeds of different ecological and geographical origin]. Selektsiia i nasinnytstvo. Kharkiv : Mahda LTD. Vyp. 90. S. 229–238.
Kudlai I. M., Osypchuk A. M., Osypchuk O. S. (2013) Urozhainist i yakist zerna soi zalezhno vid tekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia [Yield and quality of soybean grain depending on the cultivation techniques]. Ahrobiolohiia. Bila Tserkva. № 11 (104). S. 97–100.
Liashenko V. V., Lotysh I. I., Taranenko A. O., Krykunova V. Yu., Kundyus K.O. (2019) Vplyv azotnykh dobryv na urozhainist ta yakist nasinnia soi [Influence of nitrogen fertilizers on soybean yield and quality]. Visnyk Poltavskoi derzhavnoi akademii. Poltava. № 4. S. 58–65.
Novokhatskyi M. L. (2017) Optymizatsiia umov fotosyntezu ahrotsenoziv soi ta vykorystannia roslynamy yoho produktiv [Optimization of conditions of photosynthesis of soybean agrocenoses and use of its products by plants]. Tekhniko-tekhnolohichni aspekty rozvytku ta vyprobuvannia novoi tekhniky i tekhnolohii dlia silskoho hospodarstva Ukrainy. Doslidnytske. Vyp. 21. S. 258–267.
Osnovy naukovykh doslidzhen v ahronomii [Fundamentals of scientific research in agronomy] / za red. V. O. Yeshchenka. Kyiv : Diia, 2005. 288 s.
Petrychenko V. F., Lykhochvor V. V., Ivaniuk S. V. (2016) Soia : monohrafiia. [Soy: monograph] Vinnytsia : Dilo, 400 s.
Synhkh H. (2014) Soia : byolohyia, proyzvodstvo, yspolzovanye [Soybean: biology, production, use]. Kyev : Zerno, 656 s.
Sychkar V.Y. (1992) Varyrovanye kolychestva belka y amynokyslotnoho sostava u soy [Variation in protein and amino acid composition in soybeans]. Fyzyolohyia y byokhymyia kulturnыkh rastenyi. № 24. S. 153-158.
Khorsun I. A., Sichkar V. I. (2011) Vplyv meteorolohichnykh faktoriv i henotypu sortu na vmist bilka v nasinni soi [Influence of meteorological factors and genotype of a variety on protein content in soybean seeds]. Visnyk tsentru naukovoho zabezpechennia APV Kharkivskoi oblasti. Kharkiv : Mahda LTD. Vyp. 11. S. 197–204.
Tsyhanska O. I. (2018) Vplyv mineralnykh dobryv, peredposivnoi obrobky nasinnia ta pozakorenevoho pidzhyvlennia mikroelementamy na yakisni pokaznyky zerna sortiv soi. [Influence of mineral fertilizers, pre-sowing seed treatment and foliar feeding with microelements on grain quality indicators of soybean varieties]. Silske hospodarstvo ta lisivnytstvo. Vinnytsia. № 8. S. 82–90.
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).