Показники продуктивності і якості гібридів помідору індетермінантного типу
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2022.02.003Ключові слова:
помідор, захищений ґрунт, гібрид, технологія, якісні ознаки, урожайністьАнотація
Одним з основних напрямів інтенсифікації галузі овочівництва, зважаючи на постійне збільшення доступного в Україні сортименту помідора, є дослідження, оцінка та підбір за біологічним потенціалом гібридів помідорів індетермінантного типу для вирощування в плівкових теплицях. Метою досліджень була оцінка та підбір за врожайністю продукції гібридів помідорів для вирощування у плівкових теплицях. В статті представлені результати дослідження впливу сортименту досліджуваних гібридів помідорів індетермінантного типу на врожайність. Дослідження проводилося впродовж п’яти років на території Харківського району Харківської області. Встановлено вплив генотипу гібриду на динаміку формування біометричних показників та визначено, що за комплексом біометричних показників виділились гібриди помідора F1 Сігнора, Белфорт і Матіас які, за вирощування у весняній плівковій теплиці, розвивалися найкраще. Досліджено вплив генотипу гібриду на рівень урожайності сучасних гібридів помідорів, за вирощування їх у плівкових теплицях. Максимально високу урожайність зафіксували у гібрида Сігнора F1 – 16,9 кг/м2, що більше від контролю на 1,4 кг/м2. Також гарно себе показав гібрид Матіас F1, урожайність якого становила 16,4 кг/м2, і була більше від контролю на 0,9 кг/м2. Кращими для вирощування у плівкових теплицях у весняно-літній культурозміні виявилися гібриди F1 Матіас і Сігнора, які характеризуються найкращим ростом і розвитком рослин та показують найвищу серед досліджуваних урожайність.Посилання
Syevidova I.O. (2013). Vply`v yakosti ovochevoyi produkciyi na konkurentospromozhnist` ovochivny`cztva. [The influence of the quality of vegetable products on the competitiveness of vegetable growing] Visny`k L`vivs`kogo nacional`nogo agrarnogo universy`tetu. Ser : Ekonomika APK. № 20(1). С. 302-306. [in Ukrainian].
Zaller JG (2007). Vermicompost in seedling potting media can affect germination, biomass allocation, yields and fruit quality of three tomato varieties. European Journal of Soil Biology. 43: 332-336. [in English].
Gawad GA, Arslan A, Gaihbe A, Kadouri F (2005). The effects of saline irrigation water management and salt tolerant tomato varieties on sustainable production of tomato in Syria. Agricultural Water Management. 78: 39-53. [in English].
Budak Z, Erdal İ (2016). Effect of foliar calcium application on yield and mineral nutrition of tomato cultivars under greenhouse condition Journal of Soil Science and Plant Nutrition. 4(1): 1-10. [in English].
Tigist M, Workneh TS, Woldetsadik K (2013). Effects of variety on the quality of tomato stored under ambient conditions. Journal Food Science Technology. 50(3): 477-486. [in English].
Gözükara, Gafur & Kaplan, Mustafa. (2017). Are genotypes of hybrid tomato adequate to getting high yield and quality?. Mediterranean agricultural sciences. 30. 151-154. [in English].
Figàs, M.R., Prohens, J., Raigón, M.D., Pereira-Dias, L., Casanova, C., García-Martínez, M.D. … Soler, S. (2018). Insights into the adaptation to greenhouse cultivation of the traditional mediterranean long shelf-life tomato carrying the alc mutation: a multi-trait comparison of landraces, selections, and hybrids in open field and greenhouse. Front. Plant Sci. 9, 1774. pp. 1-16. DOI:10.3389/fpls.2018.01774. [in English].
Weerakkody, Palitha & Mawalagedera, Maheshini. (2020). Recent Developments in Vegetable Production Technologies in Sri Lanka / Agricultural Research for Sustainable Food Systems in Sri Lanka / Ed. Buddhi Marambe, Jeevika Weerahewa, Warshi S. Dandeniya. P. 189-214. [in English].
Derzhavnyj standart Ukrai'ny 3246-95. Tomatoes are fresh. Specifications. [State Standard 3246-95. Tomatoes are fresh. Specifications] (1996). Standartinform, Kyiv: dil'nycja operatyvnogo druku UkrNDISSI, 15 p. [in Ukrainian].
Bondarenko, G.L. & Jakovenko, K.I. (Eds). (2001). Metodyka doslidnoi' spravy v ovochivnyctvi i bashtannyctvi. [Methodology of experiments in the Vegetables and Melons], UAAN. In-t ovochivnyctva i bashtannyctva. 3-je vyd., pererobl. i dopovn. H. : Osnova. 369 p. [in Ukrainian].
Dospehov, B.A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij). [Field experiment methodology (with the basics of statistical processing of research results)] 5-e izd., dop. i pererab. M.: Agropromizdat. 351 p. [in Russian].
##submission.downloads##
##submission.additionalFiles##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).