Регулятори росту для підвищення насіннєвої продуктивності рослин капусти головчастої репродуктивної стадії розвитку
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi3(103).2023.006Ключові слова:
капуста головчаста, насіннєва продуктивність, композиційні препарати, регулятори росту, сортова реакціяАнотація
Належність сортів капусти головчастої до різних видів, сортотипів та груп стиглості вимагає постійного вдосконалення сортової технологій вирощування насіння. Одним із ефективних прийомів вирішення цієї проблеми є використання регуляторів росту. Мета – дослідити регуляторну дію композиційних препаратів біологічно-активних речовин для перспективного використання у технологічних процесах вирощування насіння капусти головчастої. Методи. Загальнонаукові, вимірювальні, зважувально-вагові, варіаційної статистики. Результати. В роботі вивчалися два композиційних препаратів ДСК-1А і ДГУРСК, які, окрім інших складових, містили регулятори фітогормональної дії. Біотести препаратів проводилося на 3 сортах капусти головчастої (Харківська зимова, Ярославна, Палета) вітчизняної селекції. Встановлено, високу ефективність препарату ДСК-1А на трьох сортах капусти головчастої. Порівняно із абсолютним контролем, зростання насіннєвої продуктивності становило 36,30…57,47 %, а маси 1000 насінин – 15,64…39,55 %. Препарат ДГУРСК виявився ефективним на двох сортах, Палета і Харківська зимова. Відносно абсолютного контролю, приріст сформованої маси насіння у цих сортів становив 56,73…63,70 %. На формування маси 1000 насінин препарат ДГУРСК мав стабільно високий вплив у трьох сортів, який позначився у зростанні показника “маса 1000 насінин” на 16,95…25,38 % порівняно із абсолютним контролем. Висновки і перспективи. В результаті використання композиційних препаратів біологічно-активних речовин встановлено можливість підвищувати насіннєву продуктивність рослин капусти головчастої, мінімізуючи при цьому негативний вплив сортової реакції на умови вирощування.Посилання
Romanova, A. V., Vyrchenko, Y. Y., & Riabtsev, D. A. (2009). New domestic varieties and hybrids of late-ripening cabbage are not inferior to foreign ones. Potatoes and vegetables, 1, 17.
Lohosha, R. V., Mazur, K. V., & Krychkovskyi, V. Yu. (2021). Marketing research of the market of vegetable products in Ukraine. Vinnytsia: “Tvori” LLC.
Kyriukhina, N. O., Puzik, L. M., Puzik, V. K., & Bondarenko, V. A. (2021). Studying the collection of cabbage as a source material for selection. Nature management engineering, 4 (22), 21–26.
Mazed, H. E. M. (2015). Effect of gibberellic acid on the growth and yield of cabbage (Brassica oleracea var. capitata L.). International Journal of Applied Research, 1, 16–19.
Dev, R., Singh, V. K., Raj, S., & Shukla, K. C. (2020). Effect of plant growth regulators on growth and yield of Cabbage (Brassica oleraceae var. capitata). Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 9 (3), 1024–1026. DOI: 10.22271/phyto.2020.v9.i3q.11426
Okrushko, S. Ye. (2016). The effect of growth stimulants on the yield of table beets and carrots. KHNAU Bulletin. Series “Soil science, agrochemistry, agriculture, forestry, soil ecology”, 2, 109–114.
Okrushko, S. Ye. (2017). The effect of the growth stimulator Vympel on the yield of white cabbage. KHNAU Bulletin. Series “Soil science, agrochemistry, agriculture, forestry, soil ecology”, 1, 140–145.
Palamarchuk, I. I. (2016). The effect of variety and plant growth stimulator on the yield and quality indicators of zucchini products in the conditions of the right-bank forest-steppe. KHNAU Bulletin. Series “Plant production, selection and seed production, fruit and vegetable production and storage”, 1, 123–132.
Nikonchuk, N.V. (2012). The influence of biologically active substances on the yield and quality of tomatoes. Bulletin of Agrarian Science of the Black Sea Coast, 2, 160–163.
Ternavskyi, A.H., & Nakloka, O.P. (2013). Effectiveness of the use of growth biostimulators on cucumber plants in the conditions of the forest-steppe of Ukraine. Agrobiology, 11, 101–104.
Prodhan, M.M., Sarker, U., Hoque, M.A., Biswas, M.S., Ercisli, S., Assouguem, A., Ullah, R., Almutairi, M.H., Mohamed, H.R.H., & Najda, A. (2022). Foliar Application of GA3 Stimulates Seed Production in Cauliflower. Agronomy, 12 (6):1394. DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy12061394
Borovskaia, A.D., Mashcenco, N.E., Ivanova, R.A., & Shpak, L.I. (2019). Impact of Plants Secondary Metabolites on White Cabbage Productivity. Agrobiodiversity for Improving Nutrition, Health and Life Quality, 3, 241–248. https://agrobiodiversity.uniag.sk/scientificpapers/article/view/229
Bukharov, A.V., Bukharova, A.R., Fomyna, A.A., Balashova, Y.T., Kozar, E.H., & Mashchenko, N.E. (2016). Increasing the seed productivity of the parental line of the white cabbage F1 hybrid under the action of steroid glycosides. Vegetables of Russia, 4 (33), 60–65.
Chen, Z., Zheng, Z., Huang, J., Lai Z., & Fan, B. (2009). Biosynthesis of salicylic acid in plants. Plant signaling & behavior, 4 (6), 493–496. DOI: https://doi.org/10.4161/psb.4.6.8392
Kolupaev, Yu.E., & Yastreb, T.O. (2013). Stress-protective effects of salicylic acid and its structural analogues. Physiology and biochemistry cult. plants, 45(2), 113–125.
Gupta, R., & Chakrabarty, S.K. (2019). Gibberellic acid in plant: still a mystery unresolved. Plant signaling & behavior, 8 (9):e25504. DOI: https://doi.org/10.4161/psb.25504
Bagale, P., Pandey, S., Regmi, P., & Bhusal, S. (2019). Role of Plant Growth Regulator “Gibberellins” in Vegetable Production: An Overview. International Journal of Horticultural Science and Technology, 9 (3), 291–299. DOI: https://doi.org/10.22059/ijhst.2021.329114.495
Zhuk, O.Ya., Chernyshenko, T.V., Yarchuk, N.I., Khareba, V.V., & Yakovenko K.I. (2001). Methods of breeding of vegetable plants of the cabbage Family (Brassicaceae (Burnett)). In Gorova, T.R. & Yakovenko R.I. (Ed.) Modern methods of selection of vegetable and melon crops (189-205 p.). Kharkiv: SE Kharkiv Printing House No. 2.
Chernyshenko, T.V., Vitanov, O.D., Kondratenko, S.I., Chernenko, V.L., Mohylna, O.M., Ternova, T.A., … Mykhailin, V.I. (2012). Methodical recommendations for selection, seed production and technology for growing red cabbage. Kharkiv: IOB NAAS.
Seeds of vegetable, melon and spicy-flavor crops. Varietal and sowing qualities: DSTU 7160:2010. (2010). Kyiv: Derzhspozhivstandard of Ukraine.
Dospekhov, B.A. (1985). Methods of field experience. M.: Agropromizdat.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).