Фізико-хімічні показники сінажу люцерни за різних режимів його ферментування

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi5(105).2023.015

Ключові слова:

зіпсований корм, мінеральні речовини, бактерії, компост, температура, Фосфор Кальцій

Анотація

За порушення технології заготівлі та використання сінажу люцерни значна його маса псується, що у свою чергу вимагає додаткових витрат для його утилізації. Неконтрольоване його гниття має негативний вплив на навколишнє середовище. Ефективним способом утилізації зіпсованого сінажу є його ферментування із використанням біопрепаратів. Невивченим є компостування зіпсованого сінажу за допомогою біодеструкторів вітчизняного виробництва БТУ-ЦЕНТР. Метою роботи було встановлення фізико-хімічних показників ферментованого сінажу за дії різних доз біодеструктора. Ферментацію зіпсованого сінажу здійснювали у буртах. У контролі ферментування проводили без використання біодеструкторів. У І, ІІ та ІІІ дослідній групі зіпсований сінаж обробляли біодеструктором у дозі 5,0; 10,0 та 20,0 см3/т. Під час експерименту визначали температуру компостованої маси, вміст у сінажі сирого протеїну, Нітрогену, Фосфору та Кальцію.

         Доведено, що температура ферментування сінажу люцерни змінювалась в залежності від дози використання біодеструктора. Порівнюючи між дослідними групами найбільша температура була встановлена у біомасі сінажу куди додавали біодеструктор у дозі 20,0 см3/т. Найдовше компостування сінажу люцерни у термофільному режимі було у ІІІ дослідній групі. За ферментування встановлено зниження вмісту сирого протеїну, Фосфору та Нітрогену у сінажі люцерни як у контролі так і у дослідних групах. На статистично значущу величину підвищується вміст Кальцію у ферментованій біомасі із дослідних груп відносно показника у сінажі до компостування. Науково-практичний інтерес представляють подальші дослідження вмісту бактерій у ферментованій біомасі зіпсованого сінажу люцерни за використання вітчизняного біодеструктора.

Посилання

Babenko S. Tytarova O. Sino z liutserny: perevah ta nedoliky // Tvarynnytstvo veterynariia. 2019. № 19. S. 52-54.

Zahotivlia liutsernovoho sylosu - 2016: uroky i vysnovky// Moloko i ferma, 2017. №2. S. 39.

Patent na korysnu model № 96286. Ukraina, MPK A 23K 3/00, 3/02, 3/03 Kurnaiev O.M., Syrovatko K.M., Vyhovska I.O. ta in., zaiavka U№201409229 vid 18.08.2014, opublikovano 20 26.01.2015r. Sposib pidvyshchennia enerhetychnoi tsinnosti ta stiikosti do aerobnoho psuvannia sinazhu z bobovykh trav.

Khan, N., et al., (2014). Maturity indices composting of chicken manure and sawdust with biochar. Bioresour. Technol. 168, 245-251.

Amir, S., et al., (2008). Microbial community dynamics during composting of sewage sludge and straw studied through phospholipid and neutral lipid analysis, J.Hazard. Mater. 159 (2-3), 593-601.

Raut, M.P., et al., (2008). Microbial dynamics and enzyme activities during rapid composting of municipal solid waster – a compost maturity analysis perspective. Bioresource Technology. 99 (14), 6512-6519.

Liu, D., et al., (2011). Changes in biochemical and microbiological during the period of rapid composting of dairy manure with rice chaff. Bioresource Technology. 102, 9040-9049.

Nakasaki, K., et al. (2011). Production of well-matured compost from night-soil sludge by an extremely short period of thermophilic composting. Waste Manage. 31, 495-501.

Blazy, V., et al. (2014). Process condition influence on pig slaughter house compost quality under forced aeration. Waste Biomass Valor. 5, 451-468.

Zhahg, H. et al., (2016). Influence of aeration on volatile sulfur compounds (VSCs) and NH3 emissions during aerobic composting of kitchen waste. Waste Manage.58, 369-375.

Gunindra, N. C. (2012). Use of vermicomposting biotechnology for recycling organic wastes in agriculture, International Journal of Recycling of Organic Wastes in Agriculture, 1:8

Nasiru, A., Ismail, N. and Ibrahim M.H. (2013). Vermicomposting: Tool for Sustainable Ruminant Manure Management. Journal of Waste Management Volume. dx.doi.org 10.1155/2013/732759

Bremner JM. (1996). Nitrogen – total. In: Sparks DL, editor. Methods of soil analysis. Part 3 – Chemical methods. Madison, WI:SSSA Inc. 1085-121.

Zong L., et al. (2015). Dairy manure protein analysis using UV-vis based on the Bradford method, Anal. Methods 7, 2645-2652.

Wolf, A., Watson, M., and Wolf, N. (2003). Digestion and Dissolution Methods for P, K, Ca, Mg and Trace Elements. In: Peters, J., Ed., Recommended Methods of Manure Analysis, University of Wisconsin-Extension, Madison, 30-38.

DSTU OIML R 133:2019 Termometry ridynni skliani (OIML R 133:2002, IDT) vid 21 hrudnia 2019 r. № 466 z 2021-01-01

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-18

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва